Наставља се врзино коло у зворничкој Алумини

Коначно се појавио моћан изазивач врха Републике Српске, што показује резултат меча: Стечајни управник Лазо Дјурдјевић – Република Српска 4:3?

Република Српска 27.08.2019 | 19:58
Наставља се врзино коло у зворничкој Алумини
Међутим, утакмица још није завршена. ВАР је показао да је било нерегуларних потеза и да утакмица треба да се продужи или понови, уз могућност да понеки учесник добије и црвени картон.

О чему се ради?

У приватној фирми власник није дужан да поштује одлуке пословодних органа и може да смјењује чланове руководства према свом нахођењу. Из прихода приватне фирме, власник може да извуче онолико средстава колико му је потребно, наравно после одбитка одговарајућих законских обавеза. А управо то ради стечајни управник Лазо Дјурдјевић у Алумини.

То онда значи да он није привремени стечајни управник, већ је преузео позицију власника. Да је Лазо до сада ''исисао'' 11 милиона КМ из Алумине, већ је објелодањено. Такође је неспорно да намјерава да као стечајни управник-власник, још годинама држи Алумину у статусу своје приватне фирме, како би извукао бар још око 12 милиона КМ. Ради се о приходима које чак и познати бизнисмени и тајкуни РС могу само да прижељкују.

О државним функционерима и чиновницима да се не прича. Нема те корупције и лоповлука који могу у осиромашеној РС некоме да тек тако донесу преко 20 милиона КМ. Чак и приликом чувене отимачине кредита ИРБ, литвански бандити су уз помоћ Рубежа и Радисава Филиповића успјели да од 19,4 милиона КМ кредита, трансферишу 14 милиона КМ, како се тврди, непознатој фирми на егзотичним острвима.

Како наводе наши извори, Лазо пријети да већ следеће године надмаши тај износ и покаже Литванцима да су Срби јачи и на другим пољима, а не само у фудбалу и кошарци. Као успјешни помагачи литванске пљачке, Рубежи и Филиповић нашли су своје мјесто код литванског насљедника на позицији власника Алумине – Лазе Дјурдјевића. У правном тиму стечајног управника, Рубежи су наплаћивали услуге и заташкавали претходну пљачку, док је у Управном одбору Алумине кључна особа за то Радисав Филиповић. Да је Филиповић ''мали од палубе'' стечајног управника  стечајног управника говори и низ његових, иначе неспојивих функција у Алумини.

Он је истовремено: члан Управног одбора, директор производње, директор продаје, директор маркетинга... Директор је и фирме ''Индустрија Адрија доо'', са сједиштем у Сарајеву, преко које су испарила средства ИРБ, несуђени је директор Батагон Алумина, и ко зна којих још  фирми које су јуришале, и које ће јуришати на Алумину са исуканим новцем Алумине. Да је Алумина приватна фирма Лазе Дјурдјевића из Шамца најбоље говори ВАР из Алумине, од четвртка, када је прекинута седница Управног одбора без доношења коначне одлуке.

У четвртак 22 августа 2019, истог дана када је медијима достављена наводна Одлука са потписима четири члана Управног одбора Алумине, о смени Милорада Мотике из Управног одбора и са мјеста предсједника, био је одржан Одбор повјерилаца који је донио Одлуку да нема кадровских промјена у Управном одбору Алумине. Тај састанак је био одржан у 10 часова. После тога, стечајни управник Лазо Дјурдјевић сакрива ту Одлуку Одбора повјерилаца и долази на Управни одбор са захтјевом за промјеном у саставу Управног одбора. Поред Одбора повјерилаца, против промјене били су и чланови Управног одбора који директно представљају државу, као највећег повјериоца у Алумини. Из изложеног слиједи, да држава и Одбор повјерилаца представљају само сметњу за стечајног управника.

Замислите ту дрскост: представници државе у Алумини, гдје је држава највећи повјерилац, покушавају да се мијешају у рад Алумине, коју стечајни управник Лазо Дјурдјевић доживљава као своју! У Управни одбор те фирме Лазо је још прије шест година убацио свог емотивно-пословног партнера Перу Васиљевића из земљорадничке задруге у Шамцу. Сада покушава да се кадровски појача лојалним кумом Бором Дубићем, шофером из Добоја.

Да ли то све зна судија Алида Нађ – Мађарац која је већ једном била суспендована, уз подизање оптужнице, управо због Лазе Ђурђевића, о чему смо раније извјештавали. Да ли стечајни судија госпођа Нађ – Мађарац зна да је стечајни управник замаскирао своју операцију даљег присвајања Алумине путем кадровских измјена, уз сакривање Одлуке одбора повјерилаца, и уз политички сценарио у који је лажним причама увукао премијера РС Радована Вишковића и кандидата за председавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтију.

Тиме је своју отимачину покушао да прикаже као чињење услуге утицајним функционерима РС, иако они о томе појма немају. У случају Лазе Дјурдјевића, не зна се шта је горе: отимачина 11 милиона КМ од Алумине; кадровско вршљање као у приватној фирми, непоштовање Одлука Одбора повјерилаца, креирање политикантске атмосфере унутар самог врха РС, слугарање интересним групама, коришћење посебних хотелских СПА и других ''услуга'' о трошку Алумине, итд...

Кога заиста заступа стечајни управник Лазо Дјурдјевић?

Одговор је више него једноставан: своје личне интересе. Додуше, они су у овој посљедњој комбинаторици, подржани од стране једне од интересних група. Та група чека прилику да се дочепа Алумине, на принципима који су били разоткривени код Батагона: ''Купити Алумину, новцем Алумине''. Овај рецепт Милета Матића, члана Управног одбора Алумине, од данас и предсједника УО, и некадашњег директора Привредне банке Сарајево, био је опробан у неколико наврата, али без успјеха. Било је чак покушаја да се искористе средства депозита Павловић банке, што је као незаконито одбила Агенција за банкарство Републике Српске.

На све то стечајни управник тада није реаговао јер је био ''интересно покривен''. Овога пута, исхитрени и неразумни потези Лазе Дјурдјевића посљедица су сазнања да је Милан Младеновић Каја успио да прикупи много пута помињаних 43 милиона марака за које је Влада РС спремна да прода укупна државна потраживања.

Без обзира на то шта ко мисли о Каји, сигурно је да би у случају куповине државних потраживања, затражио хитан излазак из стечаја и егзактно пословање. Лазо би тада изгубио стечајну ''златну коку'' и морао би да извуче руку из касе Алумине где је држи већ шест година. Имао би и проблем са интересном групом која му је дала ''станчић''.

Стога је Лазо прибјегао маневру којим би ојачао своју позицију унутар Алумине лојалним кадровима, у циљу подршке бирократском развлачењу стечаја до судњег дана. Јер Лазо сматра да са лојалним Управним одбором и менаџментом, као и кооперативном стечајним судијом, може да тумачи Кајину куповину у стилу: Да видимо шта је то Каја заиста купио: краву, теле или можда му у руци остане само улар''. То је вјероватно рецепт Пере Васиљевића из Земљорадничке задруге у Шамцу. Зна се на чему би била заснована ова игра. На евентуалном признавању или трговини са спорним залогама Укио банке које је преузео Павгорд.

Зли језици тврде да Павгорд има јаке адуте у рукама у виду фотографија из фочанског хотела, из периода када му је тадашњи стечајни управник Лазо Дјурдјевић продавао рудник Миљевина. Наравно, не ради се пословним фотографијама, већ о приватним. Онима по којима је Лазо Дјурдјевић, заједно са Пером Васиљевићем одавно познат, у већ помињаној педофилској афери.

У случају Кајине куповине укупних државних потраживања, те игре вјероватно не би биле могуће, јер се ради о искусном, добро информисаном и позиционираном привреднику. Зато је Лазо Дјурдјевић прибјегао уобичајеној стратегији пре битке збијања сопствених редова.

Миле Матић нови предсједник УО Алумине

На данашњој сједници Матић је добио повјерење свих присутних чланова Управног одбора, након што је у четвртак, 22. августа, дужности разријешен досадашњи предсједник Управног одбора Милорад Мотика.

Игра око Алумине се наставља...

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Јами

27.08.2019 18:46

На Алумини це се СНСД распасти до следецих избора на бар 3 партије

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

27.08.2019 22:16

У алумини це пропаст бвладајуца партија и поделицесеједнице отици са кумом једни са косарцом једни са пејином унуком једни са мајкицком и марковицком други са максимовиц бице ту јос неки јада да несто усицаре бајдалије за себе јос коју коску да јаме да им ају сто да глодју

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идемо у пропаст

28.08.2019 06:28

У "стецај" требају ици ,и судија и стецајни повјерилац и сва камарила ,распродати њихова имања и намирити друствене паре, а дотицни на дугогодисњу робију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лато

28.08.2019 06:52

Није ми јасно одакле управни одбор у стецају,у Закону о стецају у Ф БиХ органи управљања у стецају су стецајни судија,стецајни управник,одбор повјерилаца и скупстина повјерилаца!Дакле не постоји Уптавни одбор вец све надлезности прелазе на стецајног управника,а он полазе рацуне осталим органима у стецају!Занимљиво !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

28.08.2019 07:59

Лазо и Матиц су сковали план да нема заврсетка стецаја ако се они добро не уграде. Док се истрага не отвори и они не заврсе изаресетака они це да плијеве и плијеве а остали су послусни ко овце јер да нису, неби њих литванци могли завртат како су хтјели!

ОДГОВОРИТЕ