"Мандатарење“ најгоре до сада, осуђено на крах

Предсједник Српске демократске странке Мирко Шаровић  у интервјуу БН ТВ каже да не вјерује да ће доћи до именовања Зорана Тегелтије за мандатара за предсједавајућег Савјета министара на сутрашњој сједници Предсједништва, наводећи да је ово по свему најгоре „мандатарење“ у свих седам или осам досадашњих изборних циклуса.   У интервјуу Шаровић нам открива и да има, не баш честе, контакте и са предсједником СНСД и српским чланом у Предсједништву БиХ Милорадом Додиком.

Република Српска 26.08.2019 | 12:29
"Мандатарење“ најгоре до сада, осуђено на крах
"Прије свега кроз шта се прошло у претходних десет мјесеци све указује да ће приједлог за именовање Зорана Тегелтије на мјесто предсједавајућег Савјета министара пропасти. Другачији исход био би велико изненађење и чини се да је ова сједница Предсједништва БиХ више исфорсирана и заказана да се тај крах деси него што је плод припреме за финализацију једног овако важног питања", гласио је одговор Шаровића на питање шта очекује од сутрашње сједнице Предсједништва БиХ.

Како гледа на ово стање, парализу цијелог система, Шаровић каже да је ово по свему најгоре „мандатарење“ у свих седам или осам досадашњих изборних циклуса.

"Било је и дужих периода тражења парламентарне већине али већих тензија и размимоилажења код већ формиране и озваничене парламентарне већине досад није виђено. Кључ кризе лежи у високо постављеним циљевима будућих партнера који су међусобно супростављени. Између преговарачких позиција да мандатар не мора да има било какав програм већ треба само да узме свој дио плијена и захтјева да будући сазив Савјета министара као приоритет треба да земљу води ка НАТО-у је дубока провалија на којој је тешко саградити било какве мостове", каже Шаровић у интервјуу БН ТВ.

Према његовим ријечима излаз из ове кризе, прије свега, треба да понуде актери који су у овом десетомјесечном неуспјешном преговарачком процесу или да се дефинитивно разиђу.

"Да ли тај скоро видљиви разлаз значи само са мандатаром Зораном Тегелтијом, или је то крај постојања парламентарне већине, знаћемо тек након 5. септембра", рекао је Шаровић.

На питање да ли је као предсједник СДС или као министар имао контакте са Милорадом Додиком одговара:

"Контаката је било али не тако често. У пар наврата телефоном смо разговарали око Споразума о слободној трговини са Турском и о питању потезања виталног интереса пред Народном скупштином РС око Пељешког моста".

А може ли се очекивати сарадња СДС-а и СНСД-а и може ли се десити ако Тегелтија не буде именован да то мјесто припадне Вама са или без СНСД-а, Шаровић каже да овај преговарачки процес у наредним данима треба да приведу крају успјешно или неуспјешно СНСД-е, СДА и ХДЗ који имају и највећи коалициони капацитет за тако нешто.

"О околностима које ће наступити послије прерано је у овом тренутку коментарисати. Не би било политички мудро говорити о стварима које се још нису десиле и правити планове на иисходе који су још увијек у потпуној магли", казао је Шаровић.

На констатацију да неки добри познаваоци прилика кажу да никад више Република Српске није била у БиХ као сада, без обзира на блокаде које постоје, јер све одлуке доносе се у Кабинету српског члана у Предсјендиштву БиХ, Шаровић одговара да је то начин функционисања и одлучивања у самом СНСД-у.

"То можемо само коментарисати и анализирати али не и мијењати. Утицај, моћ и одлучивање у овој странци „иде“ увијек тамо гдје је први човјек странке и сада је то у овом тренутку лоцирано у кабинету члана Предсједништва БиХ из Републике Српске и у томе је сав парадокс ове необичне ситуације. Овакав „модел“ није добар за уставну позицију Републике Српске јер обесмишљава улогу и позицију прије свега Предсједника и Премијера РС и у значајној мјери спутава њихове надлежности у креирању економског, политичког и демократског амбијента у земљи.", казао је Шаровић.

На наше инсиститрање шта се дешава у странци коју води и када ће бити формирани и ко ће чинити његов круг сарадника у органима Српске демократске странке за сада је остало без одговора.

БН ТВ

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

ИСТИНА

26.08.2019 10:42

КАКВИ ИЗБОРИ ТСКВО И СТАЊЕ ПОСЛЕ. СТА ЈЕ ТУ ЦУДНО? ЉУДИ МОЈИ НЕМОЗЕ НИСТА НА СИЛУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

26.08.2019 12:05

Треба видјет шта браћа Далибор и Горан Рачић кажу за привредна кретања, код нас у Српцу су оставили пустош са Стирокартом. Незналице и муфљузи неопјевани, а свадје се гурају.

Name

прес

26.08.2019 13:12

ДАЈТЕ ВИШЕ СВИ УТУВИТЕ У ГЛАВУ(И ОПОЗИЦИЈА И ВЛАСТ) ДА СУТРА А НИ ДО НОВЕ ГОДИНЕ НЕМА НОВЕ ВЛАСТИ НЕГО ОСТАЈЕ СТАРА! ОКРЕНИТЕ СЕ ПРОБЛЕМИМА У РС!ПА ДОДИК НЕ МОЖЕ ДА СЕ ДОГОВОРИ НИ СА ДНС, СП И ОСТАЛИМА А КАМОЛИ СА БАКИРОМ И КОМШИЋЕМ!

Name

Ре

26.08.2019 16:05

Нови избори су рјесење, наравно, нумерисани листици и остало....

Name

Горан

26.08.2019 16:23

Формирати три државе на простору пропале бих, Република Српска и још два ентитета и на миран начин ће они сарађивати, како ко уме, и пловити у будућност

Name

Ејссс

26.08.2019 19:45

Па Дудуку се зури формирање власти, РС су ојадили и довели до банкрота , а сад им се зури дрзавни ниво да хапају!!

Name

Сале

26.08.2019 10:45

Господине Шаровићу, који су ваши ставови у вези НАТО пута и у старом сазиву власти на нивоу БиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.08.2019 12:18

Радмановиц и Додик су изабрали НАТО пут. Све остало је фарса. Није то Српска па да мозес реци сад хоцу сад нецу

Name

Васкос

26.08.2019 13:16

Наравно да це прихватити АНП, бице онда подрзан од стране Запада и рјесицемо се Рудоње врло ефикасно.

Name

Ћути се

26.08.2019 13:51

2009.године Радмановић, Додик и партија јасно су се изјаснили о Натоу и резлотно о путу за Нато. Шта се послије догодило, због чега је Додик промијенио мишљење, окренуо ћурак наопако, о томе он не говори..??!! Не говори нИ Радмановић..!! А партија ћути, партија и не зна, по старом лошем обичају.

Name

За Сале.

26.08.2019 15:51

Зна се став СДС-а. Како Србија тако и Српска. НАТО не долази у обзир.

Name

За Ре

26.08.2019 16:25

Нико није изабрао НАТО, Република Српска није банана држава као Македонците или монтенегрини мутави. Нема Нато, тачка.

Name

Ре

26.08.2019 19:27

Саровиц пуца на цело СМ.Како мисли да це добити Додиков благослов за то?

Name

Мрки

26.08.2019 10:51

То јест проглем сто није био цилкус вец циркус. Изабран је циркус којем се не назире ускоро крај. Народ гласа из страха јос увјек и онда се деси циркус а не цилкус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лукреције

26.08.2019 11:23

Г. Саровицу, у руководство странке не смију бити генератори унутрасњег разбијања странке. Прије свега регионално зло Бјелица Милован, а ви одлицно знате ко је он.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Декини Бакинци

26.08.2019 13:36

Јок, ето сад Саровиц цуо за Бјелицу од тебе туљане.

Name

@202

26.08.2019 11:41

Живот корумпираних политичара су корумпирани градјани. Република је отета и може се повратити само насилним путем. Изборима се не може постићи повратак Републике у власништво градјана. Пошто је већина градјана неука и склона корупцији у недостатку страха од градјана корумпирани политичари ће произвести сваку врсту анрхије права и капитала. Моралисање неприлагодјених даје мршав резултат. Овдје је ствар једноставна. Градјани су сами себи постали непријатељи. Са једне стране су корумпирани градјани који ждеру плодове корупције. Са друге стране су неуки који су апсолутна већина и који не разумију вријеме у којем живе. Са треће стране је апсолутна мањина неприлагодјених. Резултат ће бити да ће неприлагодјени због страха за егзистенцију одлазити а са њима и мањи дио неуких. Остат ће само корумпирани и неуки градјани. Природни закон налаже да таква самоубилачка врсте не може опстати изп ростог разлога што неуке и корумпиране нише више неће имати ко да храни. Ресурси који ће се арчити неће бити довољни. Зато ће се задуживање наставити јер вриједност могу да праве само вриједни а никако безвриједни и корумпирани градјани. Због ''спора'' око хидропотенцијала на Дрини Србија гледа да купи енергетски крвоток РС. Када се то догоди од РС ће остати само дугмићи. Ипак, и тада ће постојати алтернатива у милионима њемачких клозета и градилишта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ерор

26.08.2019 14:00

Не може бити 'повратка Републике у власништво грађана', јер у власништву грађана РС-а никада била није. Повратак би могао ићи 'у руке' Радована, Момчила & цомп., а то никако не би ваљало. Ни прије ваљало није, ни шупља боба. Осим за њих, наравно. То је један пут у пропаст, а други путић је са газдом и СНСД-ом.

Name

змај

26.08.2019 14:12

@202 Добар

Name

тацно

26.08.2019 15:32

свака цаст за коментар јер ове овце не разумију да имају мозак и да могу сами да одлуце у вези неких ствари а не пратити тзв мајку србију, русију или нато

Name

Јанко

26.08.2019 12:23

Ни по коју цијену са СНСД-ом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

З

26.08.2019 12:45

Заједницки називник свих криза јесте Милорад Додик. Сто сан ЕУ и НАТО све з..ебава кад се зна ко је узрок свих криза. Он све сто сад ради је пребацивање своје кривице на колективну. Не могу вјеровати како пусимо ове ретардиране тезе 'нецу НАТО' и слицно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.08.2019 13:44

Тако кажу у Сарајеву. Мада онај који поставља услове обично и кочи.

Name

@Пе

26.08.2019 16:39

Услов је да се постује потписано! Миле са овим поткусава увести потпуну анархију. Разумљиво је да Сарајево неце пристати на то. Миле нуди алтернативу анархији а то је да све буде по његовом, а то је ситуација какву имамо у Републици Српској. Ко је луд да то прихвати.

Name

Реално гледано

26.08.2019 12:56

Само ме интересује шта од овог испод наведеног није у интересу Срба или било којег нормалног грађанина ове државе? Јасно ми је да борба против корупције није у интересу политичара, да реформа полиције која убија дјецу није у интересу криминалаца, да реформа правосуђа није у интересу оних који воле да буду поткивани али да срби ће блокирати питања типа борбе против тероризма то још нисам видио... И онда нам криви бошњаци што један Тегелтија снимљен како се поткива, што другог Тегелтију истражи сипа па нађе да је требао да робија због злоупотребе 5 мјесеци и онда се јави заштитник нације Додик који каже неће АНП јер онда нема Проинтера, тендера, поткивања и закивања итд... Из овог доле се баш види како НАТО хоће србе баш да уништи, нема шта... Вањска и сигурносна политика: 1. Односи Босне и Херцеговинеса НАТО Савезом 2. Односи Босне и Херцеговинеса Европском унијом 3. Односи са сусједима 4. Регионална сарадња 5. Међународне политичке организације 6. Међународне економске и финансијске институције 7. Односи Босне и Херцеговинеса Међународним кривичним судом за бившу Југославију 8. Стање у погледу контроле наоружања и војне опреме 9. Стање у области деминирања 10. Учешћеу ЦСБМс и контроли наоружања 11. Управљање кризама и планирање одговора на ванредне ситуације Унутрашња политика: 1. Људска права и заштита мањина 2. Сектор правде 3. Реформа полиције 4. Борба против корупције 5. Борба против организираног криминала 6. Борба против трговине људимаи илегалних миграција 7. Сигурност граница 8. Борба против тероризма 9. Цивилно друштво 10. Јавна дипломација 11. Наука 12. Заштита животне средине 13. Контролана обавјештајно-сигурносним системом 14. Демократска контрола и контролана Оружаним снагама Економска питања: 1. Општимакроекономски показатељи 2. Планиране активности економског развоја 3. Прометна политика ОДБРАМБЕНА И ВОЈНА ПИТАЊА: 1. Одбрамбене реформе 2. Одбрамбено планирање 3. Војна интероперабилност 4. Војне операције 5. Управљање људским ресурсима 6. Војна инфраструктура, покретнаи непокретнаимовина 7. Економика одбране ПИТАЊА РЕСУРСА 1. Систем планирања, програмирања и израдебуџета 2. Систем планирања, програмирања, буџетирања и извршења буџета (СППБИ) 3. Војни буџет СИГУРНОСНА ПИТАЊА 1. Улога Државног сигурносног органа(НСА) 2. Информатичка сигурност(ИНФОСЕЦ) 3. Сигурносне провјере особа 4. Сигурност докумената 5. Физичко осигурање 6. Индустријска сигурност 7. Цyбер сигурност 8. Учешће Босне и Херцеговине у Мировним мисијама УН-а и Цивилним мисијама ЕУ ПРАВНА ПИТАЊА 1. Уставни аспекти приступа Босне иХерцеговинеНАТО-у 2. Домаће законодавство ДИО САДРЖАЈА АНП-а који треба БиХ да пошаље... Како их није стид, они од нас хоће да направе цивилизацију... Пу ма.ер им њихову...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прочитајте ово

26.08.2019 14:03

П о т п и с у ј е м!

Name

то је то

26.08.2019 15:42

ако је стварно овако онда потписујем јер нисам овца

Name

Е

26.08.2019 15:46

Ал си га ти сагледао

Name

26.08.2019 16:36

Не вјерујем да си цитао. Прекомпликовано је то за тебе. Него назад под сатор и удри.

Name

Браво Мирко

26.08.2019 13:00

2004. високи представник у БиХ Падy Асхдоwн смјењује Шаровића с мјеста потпредсједника СДС-а и забрањује му политичко дјеловање због неиспуњавања одредби Дејтонског споразума. Шаровић је 2005. оптужен за организовани криминал, злоупотребу положаја и удруживање ради вршења кривичног дјела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Декини Бакинци

26.08.2019 13:48

Истине ради, и ослободјен оптузби за криминал.

Name

БОБА

26.08.2019 13:43

НАРОД ВОЛИ ПОВУЦИ ПОТЕГНИ И НА КРАЈУ БУДЕ СВЕ СУПРОТНО ЊИХОВОМ ИНАТУ И ПРКОСУ.ТАЈ ПРКОС И ИНАТ ЈЕ ПРЕСТАВА КОЈА ТРАЈЕ ДУГО И ОНДА СЕ ПОРАВНА.ТУМАЧЕЊА ФАЛА БОГУ ИМА КАКВИХ ГОД ХОЋЕТЕ.СВАКО ГЛЕДА ОВО НА СВОЈ НАЧИН. СВАКО ТУМАЧИ КАКО ЊЕМУ ОДГОВАРА И НА КРАЈУ ЗНА СЕ КО СУ ПОБЈЕДНИЦИ.ТАЈ НАЧИН ВЛАДАЊА ЈЕ УСАВРШЕН ДО ПЕРФЕКЦИЈЕ.АЛИ ТО ПАЛИ КОД ОНИХ КОЈИ НЕ МИСЛЕ СВОЈОМ ГЛАВОМ НЕГО МЛАТЕ ДА БИ ИМ ДАН БРЖЕ ПРОШАО.ШТА ИХ БРИГА ШТА ЋЕ БИТИ СУТРА ДАЈ ДАНАС.ЗА ОСТАЛО ЋЕ СЕ НЕКО ПОБРИНУТИ АКО ОСТАНЕ ИКО ЖИВ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расо

26.08.2019 18:33

Ти знас вјерујем ти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само нови избори

26.08.2019 21:18

Нови избори за градјанску дрзаву

ОДГОВОРИТЕ