Смањити број запослених за још 292 радника

Предузеће "Жељезнице Републике Српске" требало би да до јула наредне године смањи број запослених за још 292, изјавио је Срни шеф Канцеларије Свјетске банке за БиХ Емануел Салинас.

Република Српска 24.08.2019 | 11:11
Смањити број запослених за још 292 радника
Он је истакао да пројекат реструктурисања "Жељезница Српске" добро напредује и остварује резултате, те показује потенцијал за јачање пословања овог предузећа.

"Пензионисањем и добровољним одласцима, број запослених у `Жељезницама Републике Српске` смањен је за 708", подсјетио је Салинас и додао да су до сада отплаћена директна дуговања према 3.975 садашњих и бивших запослених, те да су остала дуговања још према 25 лица која је потребно измирити.

Он је навео да "Жељезнице Републике Српске" тренутно израђују детаљан кадровски план ради утврђивања сегмената пословања у којима је потребна даља рационализација, као и оних сегмената у којима је важно задржати кључна радна мјеста у оперативне сврхе.

Шеф Канцеларије Свјетске банке за БиХ је навео да су у "Жељезницама Српске" одлучили да нема запошљавања нових радника до завршетка кадровског плана, те додао да је ово предузеће од почетка имплементације пројекта реструктурисања па до сада утрошило 35,5 милиона евра за отплату дугова.

"Пројекат реструктурисања `Жељезница Српске` добро напредује и остварује резултате, уз истовремено добро управљање питањем радне снаге, на начин који је праведан за све", сматра Салинас, те додаје да пројекат показује потенцијал за јачање пословања овог предузећа.

Он је рекао да се у пројекту реструктурисања "Жељезница Републике Српске" користе индикатори који су у вези са повлачењем кредитних средстава, а који представљају циљеве за исплату средстава.

"Остваривање унапријед договорених циљева је основа за исплату кредитних средстава Свјетске банке. То значи да ми пратимо и потврђујемо остварене резултате у оквиру пројекта прије исплате кредитних средстава", истакао је Салинас.

Он је додао да је остварен и независно потврђен још један скуп циљева, чиме је потврђено повлачење кредитних средстава у износу од 6,9 милиона евра.

Салинас је подсјетио да је Свјетска банка почетком децембра 2017. године одобрила Пројекат реструктурисања "Жељезница Републике Српске", чији је циљ побољшати оперативну ефикасност и финансијску одрживост предузећа, финансијским и организационим реструктурисањем и реструктурисањем радне снаге.

Укупни план реструктурисања "Жељезница Српске" биће спроведен од 2018-2021. године, с тим што ће се кредитним средствима Банке, чија је укупна вриједност 51,3 милиона евра подржати све три области реструктурисања.

"Очекује се да ће се реструктурисањем нивои продуктивности приближити регионалним и просјецима ЕУ", рекао Салинас и додао да је продуктивност радне снаге у "Жељезницама Републике Српске" друга најнижа у региону и да представља око једну четвртину просјека ЕУ.

Према његовим ријечима, просјечна попуњеност возова мања је од једне десетине већине других земаља у региону, те да је мања од два одсто просјека ЕУ.

"Очекује се да ће се рјешавањем различитих елемената реструктурисања побољшати укупан учинак жељезничког сектора и да ће се смањити оптерећење јавног буџета", рекао је Салинас.

Према његовим ријечима, у Свјетској банци очекују да ће видјети позитивне користи за цијело друштво Републике Српске.

"Трошење мање новца на `Жељезнице` омогућиће Влади Републике Српске да се усредсреди на приоритетне области, као што су здравство и образовање", закључио је Салинас.

(Срна)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

24.08.2019 11:19

ШТА РАДИТЕ ЉУДИ? ПА ТО СУ ВАШИ ГЛАСАЛИ! НИЈЕ ВАЉДА ПОЧЕО ОБРАЧУН У ВЛАСТИТИМ РЕДОВИМА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

24.08.2019 15:05

Цовеце наруцен је црвени воз који це возити само циновнике како це те укинити возове !!

Name

биби

24.08.2019 12:02

То је канта без дна никад неце се моци напунити колико це та банда моци да потроси а кад се виде возови као да це се распасти никоме не препоруцујем ни да бесплатно се вози у тим хрдавим и опасним возовима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Титаник

24.08.2019 12:28

Припреме за продају у безцјење. Ма не раде ЖРС ни 0,0001% европског просека. За време Тите возови су по станицама чекали укрштање и качање - откачивање вагона нон стоп 24 сата живо било - радило се а сад све уништено.ПЖРС - Покојне Железнице Републике Српске . Додати П у називу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.08.2019 12:40

Само Глиго само Добој , живио приватни опаратер.

Name

Титаник

24.08.2019 12:33

Да Привреда ради повукле би и Железнице напријед. Ако је јефтинији транспорт 10% него камионима стигне посо али немају код нас бог зна шта ни камиони возат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој ба

24.08.2019 12:45

Само Симу на цело неког сектора,нема квалификације ал ко да то треба,цовјек са визијом за боље сутра,има да препороди гиганта

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.08.2019 13:56

Добар је Симо сад мало је научио чујем кад негдје сад иду јести синд. он наручује морске плодове и тражи винску карту , каже јагњетина је за руљке.

Name

РЕАЛНОСТ

24.08.2019 13:57

ЈЕ ДА СУ СВИ ОНИ ПОЛИТИКОМ БЕЗ КОНКУРСА ЗАПОСЛЕНИ,... ДОЂУ НА ПОСАО У 9 НА ОДРЖАВАЊЕ ПРУГЕ, РАДЕ ДО 20 МИНУТА ,... СПАВАЈУ НЕГДЈЕ ОКО ПРУГЕ ДО 12 И ТРАЖЕ АЛКОХОЛ НАКОН ТОГА ОДОШЕ КУЋИ. КОНДУКТЕР У ВОЗУ КО "ФЛИПЕР" УЗИМА ПО МАРКУ, ДВЕ И НИКОМ КАРТЕ НЕ ПИШЕ, РЕВИЗИЈА МОРТУС ПЈАНА ПИЈЕ СА КОНДУКТЕРОМ НА СВАКОЈ СТАНИЦИ...... У КИРГИСТАНУ ЈЕ БОЉЕ, ТО СВЕ ТРЕБА ЗАТВОРИТ, А РАДНИЦИМА ОТКАЗЕ ПОДЕЛИТ........ КО ИХ ДОИСТА ЗНА ЗНА ШТА САМ НАПИСАО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

24.08.2019 14:21

Лиепи немаш ти појма о жељезници, а камоли како фунгцијонисе. Док је дрзаве бице и зељезнице, у рату је радила, с камоли сад. Све дрзаве свијет имају жељезницу лиепи мој .

Name

Директ

24.08.2019 16:55

Није питање хоце ли и у будуцности Зељезница радити, вец како це радити? Хоце ли то бити (профитабилан) рад или це и даље бити губитака, као и код вецине јавних предузеца и установа у РС.

Name

Ре ДР

24.08.2019 17:08

Имам ија строј за пилати дрва само нема ко да ради.

Name

Сенада

24.08.2019 14:55

Ма само катанац,кад им видите возни парк особља,све око десет хиљада и преко,а само кукају,повецање тразе,господу глуме,пола их са дипломама гдје упитно знање истих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конобарица

24.08.2019 15:06

Да их видите само на кафи ујутро,угусисе,куглице и цитав дан,какво је то радно вријеме кад су стално у кафани,за Б.Л говорим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воз

24.08.2019 15:25

Воз који саобраца на релацији Добој Тузла је тако прљав и неуредан да иако карт коста само 1 марку никад не би усао у њега ни да ми зивот спасавају. То је пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

24.08.2019 16:48

Питам се, у коју јавну институцију це (поново) да запосле ове сто су отпустили из Зељезница РС, посто дзаба креце, ако пресипају из супљег у празно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо поповић

24.08.2019 17:38

А ко ће гласати?

ОДГОВОРИТЕ