Привредници РС: Без разлога скупља струја

Повећана је цијена електричне енергије за индустријске кориснике. Реаговали су привредници широм Републике Српске. Сматрају да овај чин није оправдан, као ни да детаљи добијени у уговорима нису дефинисани у пуном облику.

Република Српска 23.08.2019 | 19:59
Привредници РС: Без разлога скупља струја
Према новом уговору, који је Дирекција за снабдијевање електричном енергијом упутила на адресе привредника у Републици Српској, и који "Електропривреда" треба да закључи са привредницима, кључна ствар је повећање цијене индустријске струје појединим произвођачима. Како сазнајемо, ријеч је о 200 купаца, за чије потребе ће цијена електричне енергије бити повећана у просјеку за 22 одсто.

Спорна тачка у добијеном Уговору јесте члан 5. по коме је предвиђено повећање цијена електричне енергије од 1. септембра ове године.

Привредници сада плаћају вишу тарифу 0,0916 КМ. Новим Уговором, који предлаже ЕРС, цијена за испоручену активну електричну енергију за вишу тарифу износиће 0,0957 КМ по кWх без ПДВ-а, што значи да поскупљује за 0,0041 КМ што је око пет одсто.

Међутим, цијена ниже тарифе поскупљује за чак 40 одсто или 0,018, са садашњих 0,0458 КМ на 0,0638 КМ/кWх без ПДВ-а.

За новонасталу ситуацију не виде оправдање ни у "Арселор Миталу" из Приједора.

"То је једно велико, непријатно изненађење за све људе који се баве привредом. Зато што што су обриси уговора које смо добили, прво, нејасни, а друго, саме неке поставке повећања цијена су тотално неприхватљиве за људе из привреде. Ово захтијеваи да људи из ЕРС заједно са Привредном комором сједну и разговарају", рекао је Младен Јелача, директор "Арселор Митала" из Приједора. 

ЕРС је саопштила и да задржава право на промјену цијене струје у складу са тржишним условима, али и да ако потрошач – фирма промјени снабдјевача, плати пенале и то на начин да ће му се „до тада испоручена активна електрична енергија обрачунати и фактурисати по цијени из Уговора по кWх, увећаној за девет одсто“. Плаћање пенала није коректно, кажу из пословне заједнице.

"Постоји дио компанија чије ће пословање повећавањем ових цијена бити угрожено, с обзиром на то да имамо пар компаније које имају велике трошкове. Оно што је такође проблем јесу неке ставке из уговора, а једна од тих је и ова коју сте ви споменули, да у случају да промијенимо снабдјевача, треба да  ретроактивно платимо за сву електричну енергију 9 одсто. Мислим да то нису тржишни и коректни приједлози од стране ЕРС-а, односно, то за нас нису приједлози, него, на неки начин, покушање наметања таквог рјешења", каже Саша Тривић из Уније удружења послодаваца Републике Српске. 

Осим повећања цијене индустријске струје, у предложеном Уговору није дефинисан ни износ врсног оптерећења, као ни обрачунска снага кW, што су једни од кључних параметара, кажу привредници. У најгорем положају тренутно се налазе мали привредници који немају своје трафостанице, па самим тим плаћају највећу цијену струје. Због тога, траже хитно реаговање Привредне коморе.

"Привредној комори Републике Српске привредници се већ обраћају, првенствено они велики, највећи потрошачи електричне енергије и изузетно негативно реагују када је ријеч о новом уговору. Није им остављен никакав простор за договор, само су добили коначне уговоре и то само десет дана пред примјену уговора, што значи да немају довољно времена да реагују", каже Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске. 

Да нова корекција цијена електричне енергије привредницима не иде у корист, доказују и рачуни које су нам доставили из бијељинске циглане „Дрина“. Према тим подацима, само у периоду од маја 2016. до маја 2019. године издвајања за електричну енергију повећана су за скоро  осам хиљада марака, а само од маја прошле године, та цијена је повећана за више од три хиљаде марака.

Директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић на наше позиве није одговорао. Оно што је јасно, привредна заједница се неће лако помирити са новонасталом ситуацијом. Из Привредне коморе Српске најављују већ за сљедећу седмицу хитан састанак са привредницима који су највише погођени и очекују да ће се пронаћи конкретна рјешења како би се дјеловало системски према ЕРС-у и Влади Српске, када је ријеч о повећању електричне енергије.



БН ТВ

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

б

23.08.2019 18:57

Потпуно оправдано, лаксе него дизати кредите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

24.08.2019 00:09

Браво за Дјокица,вас у привреди цека судбина Алумијимума из Мостара а хиљаде ухљеба у електро енергетском сектору плате јос бар неколико година.Гласај за црвене макар се мајци из Њемацке јављао.

Name

Директ

24.08.2019 01:34

Бице њима потпуно оправдано, кад остану без привредних потросаца, дрзава без пореских обвезника, а радници без посла, па нека само "ударају" по привреди.

Name

Д

24.08.2019 06:20

Погледајте мало цијене струје у другим земљама у окружењу и све ће вам бити јасно а ово сто се ради је све наредила ЕУ нема с тим нико ништа и свагдје сад у свијету поскупљује струја и зато не лупетајте глупости.

Name

Пролазник

23.08.2019 19:15

Обрачунска снага у КW?Неко стварно хоће привредницима да загорча.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

24.08.2019 01:42

Вец су им загорцали, посто привреда плаца 40 одсто скупљу струју неголи домацинства. Сад це ситуација бити "само" јос гора. Знаци и фризерски салони плацају струју као да су фабрика. Све то це ускоро бити и горе. Да смо нормално друство, ово би био материјал за велике протесте (посто свако или малтене свако домацинство има струју).

Name

предлог

23.08.2019 19:25

Ја им предлазем да купују струју у Федерацији или Србији или Хрватској казу да је боља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

синип

23.08.2019 21:36

Не само боља него и јефтинија. :-)

Name

повати струју

23.08.2019 20:01

Најбоље рјесење, фирме регистровати у Федерацији и од њих куповати струју

ОДГОВОРИТЕ
Name

синип

23.08.2019 21:37

Суви геније. Па могу они и сад да купују струју из Федерације. Али не купују. Да ли ти то можда нешто говори? :-)

Name

киза

23.08.2019 20:10

Црвена секта спроводи последњу фазу уништења РС-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чича

24.08.2019 06:34

Могу да купе струју али по већој цени него што је у РС

Name

Будала као и ти

23.08.2019 22:09

Додо и Ђокић,два краља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

23.08.2019 22:34

Није без разлога, све у покрали па сад хоће шта да надохнаде. Нису ни привредници цвијећке, није ми их нимало жао, шибају раднике ко у робовласничко врјеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не знају ста раде

23.08.2019 22:52

Па енергија би требала да буде покретац привреде у РС, а не да унисти и ово мало сто дисе на скрге. Има ли ико нормалан да им казе, да це имати мање пара ако то направе, него сада. Мање це се радити, мање це се тросити, и ста су направили ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познати певач

23.08.2019 23:06

Ђокић је једно ....Ма коме ја ово пишем?

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕОЛИБЕРАЛ

24.08.2019 04:55

Не јавља се Маринко Умицевиц газда БЕМЕ. Неце или не смије? Њему ово излгледа одговара.

ОДГОВОРИТЕ