Полугодишњи губитак ХЕТ-а премашио десет милиона конвертибилних марака

 – Шестомјесечна добит од 9,2 милиона КМ коју су заједно оствариле „Хидроелектране на Врбасу“ и „Хидроелектране на Дрини“ није успјела покрити финансијски амбис „Хидроелектрана на Требишњици“, узрокован хаваријом у „ХЕ Дубровник“.

Република Српска 23.08.2019 | 08:45
Полугодишњи губитак ХЕТ-а премашио десет милиона конвертибилних марака
„Хидроелектране на Требишњици“ оствариле су у првих шест мјесеци ове године губитак од 10,3 милиона КМ, док су „Хидроелектране на Врбасу“ у плусу  5,9 милиона, а „Хидроелектране на Дрини“ 3,3 милиона КМ.

Приходи ХЕТ-а у првих пола године дупло су мањи у односу на исти прошлогодишњи период, док су расходи незнатно смањени.

Укупни приходи у првих шест мјесеци ове године износили су 14,1 милион КМ, а у истом периоду прошле године су били 30,2 милиона марака.

С друге стране, укупни расходи су у првом полугодишту 2019. износили 24,4 милиона КМ, док су лани били 27,9 милиона марака.

Разлог овако драстичног пада прихода је, како објашњавју у ХЕТ-у, хаварија у „ХЕ Дубровник“ која не ради од 10. јануара ове године.

Директор ХЕТ-а Гордан Мишељић рекао је данас за ЦАПИТАЛ да је „ХЕ Дубровник“ са једним од своја два агрегата саставни дио система ХЕТ-а те да је рад Хидроелектране Требиње 1 условљен са радом „Хидроелектране Дубровник“ која од јануара није на мрежи.

„Отприлике 60 одсто производње „ХЕ на Требишњици“ долази из једног агрегата “ХЕ Дубровник”. За сада још немамо званичну информацију када ће се хидроелектрана вратити на мрежу, али очекујемо да ћемо идуће седмице имати више информација“, казао је Мишељић.

Истакао је да ХЕТ до сада није произвео 350 гигават сати у односу на план.

„То је значајно смањило приходе, имали смо губитак за који се надамо да неће претјерано расти до краја године“, казао је он.

Најбољи финансијски резултат од три хидроелектране у саставу „Електропривреде РС“ оствариле су „ХЕ на Врбасу“ које су на полугодишту забиљежиле добит од 5,9 милиона КМ, што је за 3,5 милиона КМ више у односу на исти период 2018. године.

Позитивно су пословале и „ХЕ на Дрини“, али је за разлику од „ХЕ на Врбасу“, њихова добит са прошлогодишњих 5,5 милиона пала са на 3,3 милиона КМ у првих шест мјесеци 2019. године.

(Цапитал)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ИСТИНА

23.08.2019 07:13

МА КАКАВ ПЛАТ ЉУДИ? ИМА НАРАВНО УТИЦАЈА. АЛИ ПРОТЕКЛЕ 2, 3 ГОДИНЕ ЗАПОСЛЕНО ЈЕ ВИСЕ СТОТИНА УХЉЕБА, СТРАНАЦКИХ ПОСЛУСНИКА И САКУПЉАЦА ГЛАСОВА. СИГУРНО ПОЛОВИНА ТЈ ОКО 500 ЉУДИ ЈЕ ТЕХНОЛОСКИ ВИСАК, ИЗМИСЉЕНА РАДНА МЈЕСТА. А ДА НЕ ГОВОРИМО О СТАЛНОЈ КУПОВИНИ СКУПОЦЈЕНИХ АУТОМОБИЛА. ВЛАДА НЕМА ВОЗНИ ПАРК КАО ХЕТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТАЧНО

23.08.2019 07:40

ПЛАТ ИМА УТИЦАЈ НА ДОБИТ, АЛИ, 500 ЉУДИ НЕЗНА ГДЈЕ ЈЕ,, ХЕТ,, ПРИМАЈУ ПЛАТЕ ГОДИНАМА. ШТО ИМА ВИШ ГОДИНА РОБИЈЕ У КПЗ ФОЧА НА БОЉЕМ ЈЕ ПОЛОЖАЈУ.ФИРМА,, СИГМА,, МИЛИВОЈЕ ШАКОТИЋ ШТА ЈЕ НАПРАВИО А МИЛИОНЕ ДОБИО. СВАКЕ ГОДИНЕ СЕ МЈЕЊА ЕЛОКСИРАНА БРАВАРИЈА, КУПОВИНА СТАНОВА ЉУБАВНИЦАМА, МАНИКИРИ И ПЕДИКИРИ ЗА ПОСЛОВНУ ПРАТЊУ. НИГДЈЕ ИНЖЊЕРА, ПЈДСНОЦИ, ПСИХОЛОЗИ, КЊИЖЕВНИЦИ, СЈЕМЕНИШТЕ СА ШИРОКОГ БРИЈЕГА, КАФАНА НА ГРАБУ, ТАЛОЈАН.АЛФА РЕКЕТ. ТАМИНЏИЈА И ЛУКА ПРЕКО БРАТА РАДЕ ПЕТРОВИЋА СА СРБИЈОМ, УФРУЖЕЊЕМ ТРЕБИЊАЦА У БГ ИЗВЛАЧЕ. ПА ПО ОВОМ ЈЕ,, ХЕТ,, ЗАРАЂИВАО ОД ПЛАТА? НИКАДА ВИШЕ САМО МОГУ ПРЕКО ДО НОСАЧА ВОДЕ. КРАЈ,, ХЕТ,, ЈОШ КОШАРЦУ ВРАТИТЕ КУСУР

Name

Скептик

23.08.2019 07:18

Ако има губитак онда постоји и добитак. Неком губитак а некоме добитак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сад ће...

23.08.2019 10:24

Цијена струје да скочи 113% да се дуг покрије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоцко

23.08.2019 21:54

имам солидну платицу...не морам ици на посо...једина обавеза ми је дати глас мом вољеном цхиффу,слусам ста ко прица против наске (странке),они мало прдуцкају,ја исприцам да су се усрали и то ме дрзи на висој позицији...а трговина ми добро ради...ма куд цес боље...јос да имам неко цаге са вакултета,хмммм,где би ми крај бијо.