"Договор СНСД, СДА и ХДЗ доживио фијаско"

"Сада је коначно јасно да не постоји искрени, прави договор који је тако помпезно најављиван прије двије седмице. Данас је јасно да тај договор између три политичке партије СДА, ХДЗ и СНСД доживљава свој политички фијаско и креће се у једну фазу, добро познату - тражење изговора за неуспјех гдје ће та три политичка актера кренути са оптужбама: Ко је за шта крив", рекао је предсједник ПДП-а.

Босна и Херцеговина 20.08.2019 | 15:50
"Договор СНСД, СДА и ХДЗ доживио фијаско"
Бранислав Бореновић, лидер Партије демократског прогреса обратио се јавности након неуспјелог договора лидера на сједници Предсједништва Босне и Херцеговине рекавши да су за тренутно стање одговорне искључиво владајуће партије - СНСД, СДА и ХДЗ.

Истакао је како ове партије нису у стању и немају намјеру смирити политичке тензије.

"Сада је коначно јасно да не постоји искрени, прави договор који је тако помпезно најављиван прије двије седмице. Данас је јасно да тај договор између три политичке партије СДА, ХДЗ и СНСД доживљава свој политички фијаско и креће се у једну фазу, добро познату - тражење изговора за неуспјех гдје ће та три политичка актера кренути са оптужбама: Ко је за шта крив", рекао је Бореновић. 

Бореновић је казао да се беспотребно вртимо у круг јер постоји само једна реалност, а то је:

"АНП је наметнуо управо СНСД и господин Додик, прије 10 година њиховом одлуком затражена је активација МАП-а, затражено је чланство у НАТО и као слијед тих обавеза тражи се подношење Годишњег националног програма као једна врста међународне обавезе која треба да покаже јесмо ли озбиљна или неозбиљна земља". 

Када је у питању Закон о буџету институција БиХ, Бореновић је истакао да постоји једна интересантна ствар око које се чланови Предсједништва увијек лако договоре:

"Планира се запошљавање 24 нова лица у Предсједништво БиХ што је неких 20 одсто више од укупног броја запослених у тој институцији. То показује да се врло лако договоре око новог запошљавања, а око ових ствари када је у питању формирање Савјета министара и заједничких институција ту очигледно нема договора". 

"Пропаст БиХ", према ријечима Бореновића, огледа се и у томе да буџет БиХ пуне људи који плаћају "велики новац" како би се одрекли бх. држављанства:

"Све стагнира али расту приходи по основу такси за одрицање од држављанства БиХ, и то у 2019. години за чак 13 одсто. Та бројка показује право стање у земљи". 

За овакву ситуацију, како је рекао, једнако сносе одговорност све три партије.

(Н1)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Милева

20.08.2019 13:55

Сјајан коментар Бореновића, све више ми овај човјек политички и људски одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

20.08.2019 15:28

Захвалите се српском руководству, Додику и Србима који бране српску државу, Републику Српску од муслимана, Хрвата и западних агентура. Сви упрли да унитаризују пропалу бих и врате је међу живе.

Name

Ре Горан

20.08.2019 16:06

Од кога то и ко брани РС ће се убрзо сазнати.

Name

Директ

21.08.2019 12:19

Додик брани Српску од свог народа. Да исти нису притиснули Додика да не подрзава цланство БиХ у НАТО, не бих био изненадјен кад би у том слуцају били дио НАТО-а.

Name

Даркец

20.08.2019 13:57

Бореновић најдосљедније прозива и са аргументима разоткрива преваранте Додика и Изетбеговића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Диша из Шипова

20.08.2019 13:58

Свака ти је на мјесту, Бране ти си прави, конкретни опозиционара. Што те више оспоравају све си јачи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

20.08.2019 14:09

Не постоји договор са Бакиром и Комшићем, то просто није могуће. Људи мисле да имају тапију на БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.08.2019 15:25

А ми све цинимо да се договоримо.., Увијек други крив. Заборављамо да и за компромис а и за свадју треба двоје, у овом слуцају троје.

Name

МАКАРИЈЕВИЧ

20.08.2019 14:13

На изглед договор је доживио фијаско. Али сагледавањем следа договарања, обавјештавања, појединачног реаговања видљив је максималан успјех договора, договора у који јавност нема увида али има преживљавање посљедица које још увјек адресирају на оног другог национално обојеног.Народ који овакав политички безобразлук не кажњава ништа боље не заслужује. Договор Бакир, Додик и Човић је у потпуности успио. Не нервира се ни ЕУ ни Вигемарк. Све иде по зацртаној шеми. Колико сутра појавити ће се са новим небулозама-шећерламама за слуђене грађане и упозорити да нико не смије прекрајати вољу народа.Аферим и срећна нам трећа сеоба по Бакидодичову!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дудуле

20.08.2019 14:41

Све ово што каже Бореновић знају и птице на грани.Питам Бореновића како би он ријешио овај БиХ Гордијев чвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.

20.08.2019 15:23

Врло лако би се могло ријешити. И званично размедјити са Федерацијом,наше представнике вратити ìз Сарајева у Бања Луку ,полиције и онако имамо свако своје ,то важи и за здравство, школство ,војску распустити и онако је само џаба имамо и здраво. Па ви онда у Федерацији, вољ вам џихад вољ вам Нато.

Name

ре ре

20.08.2019 16:52

А потписани уговори.

Name

Директ

21.08.2019 12:31

Засто Гордијев цвор? Мени ово висе звуци као изговор да се не ради ниста по питању економије. Рецеипт је јасан, бацис удицу звану НАТО и једно 10 година не бавис се ницим другим, осим дилемом да ли бити цланица НАТО или не. Слицно и са ЕУ, стално се прица да морамо у ЕУ. Добро сто се тице цланства БиХ у ЕУ, запоцните реформе, доведите инвеститоре. Хајмо, јебо вас НАТО, бавите се реформама и бољитком народа. За то сте и плацени.

Name

Одлицно

20.08.2019 14:44

Ускаците у седло и преузмите власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

20.08.2019 15:18

Мислим да би било коректно да ова наша опозиција каже да би они формирали власт са досадашњим коалициони партнерима из ФБиХ и да јавно кажу како ако И са њихове стране не долази у обзир МАП, НАП и пут у НАТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сое

20.08.2019 15:23

Да ми је доцекати да и ја ту таксу уплатим као опростајни поклон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аурелија

20.08.2019 15:36

Нема разлога за критицку еуфорију.То сто нема договора није добро ни за кога!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

20.08.2019 16:27

Посто видим из разних коментара ових дана, како Срби неце у Нато и сви Српски политицари то понављају готово хорски а о НАТУ нема ни говора, нити овај план сто се треба усвојити нема везе с НАТОМ. Па да их питам, засто се нисте бунили кад је усвојен закон о одбрани БиХ и ту јасно рекли да је БиХ спремна за НАТО. Тад нико од Српских политицара се није бунио него су цак и инсистирали за улазак у НАТО.А то све писе у цлану, циними се 64 закона о одбрани БИХ. Знаци има закон господо доњели сте га сви заједно и сад га треба постоват. Ако и даље се буде на овом инсистирало, требају Босњацки или Хрватски политицари јасно реци, па сад се ми повлацимо из Дејтона то висе не вази то је давно било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

21.08.2019 12:37

Многе ствари се у Федерацији БиХ не постују, па засто би РС постовала несто за ста народ није. Ниста није непромјењиво, тако и оцигледно воља политицара да удју у НАТО, док народ је јос од самог поцетка ове прице против. То је реалност.

Name

МД

20.08.2019 17:22

Нису ови на власти баш криви за све. Имају они свијетлих тренутака и заслуга, а то је да су многи због њих отишли одавде и сад живе као нормалан свијет. Да сам млађи неби мене Мајкићка и Кошарац још дуго бранили у Сарајеву. Ови други хоће да ме нема, а они то као не дају. И једни и други за то мјесечно добију преко 6000 КМ. Борба непрестана. Не знам од чега су када то могу издржати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

20.08.2019 17:38

Грешиш. Фијаско смо ми доживјели одавно са њима а не они. Никакав фијаско они доживјели нису нити ће.

ОДГОВОРИТЕ