Додик од Бајдена тражио папир за улазак у НАТО

''Прије десетак година када је потпредсједник САД-а Џозеф Бајден био у Парламенту БиХ, десет лидера политичких странака имало је састанак с њим и тада је Додик био први који је рекао: - Господине потпредсједниче дајте нам папир да потпишемо да улазимо у НАТО, што се мене тиче можемо сутра. Ради се о томе да су се очигледно политичке околности промијениле, али ни Додик ни било ко нема право да руши владавину права“, рекао је Лагумџија.

Босна и Херцеговина 18.08.2019 | 20:50
Додик од Бајдена тражио папир за улазак у НАТО
Бивши високи функционер БиХ Златко Лагумџија сматра да је једино рјешење у било којим политичким околностима, а нарочито у критичним политичким околностима у којим се налазимо, владавина права и поштивање Устава и закона.

Коментаришући у разговору за портал Клиx.ба актуелну политичку блокаду у вези са формирањем новог Савјета министара,  Лагумџија каже да се овдје више не ради о томе да ли ћемо наставити да идемо по НАТО путу, да ли ћемо наставити с реализацијом МАП-а или доставити Годишњи национални програм (АНП) већ је управо овдје питање владавине права и поштивање Устава ове земље.

"Уколико би Џаферовић или Комшић одустали од владавине права или њих двојица заједно и довели нас у ситуацију да имамо мандатара који неће да поштује владавину права, а то је слање АНП-а у било којој форми, онда би и један и други практично били политички помножени с нулом. Тако да ја не видим рјешење у непоштивању владавине права. С друге стране уколико Додик инсистира на непоштивању устава и законе ове земље, онда ћемо морати одговорити на прави начин, а то није именовање мандатара по његовој жељи који би нас тек онда увео у кризну ситуацију“, казао је Лагумџија.

'Мишљења је да је апсолутно једино рјешење да се без икаквог одустајања од владавине права крене у реализацију МАП-а односно достављања било које форме АНП-а.

"Оно што неки зову скраћени АНП, то само по себи није битно, дакле обим АНП-а. Битно је да се с тим крене. Јер и будали је јасно да када би испунили све услове, опет би институције БиХ морале донијети одлуку о томе да ли ћемо постати чланица НАТО-а и то опет у складу с Уставом и законом. Зато Додиково заустављање АНП-а није заустављање НАТО пута. То је суспензија Устава и закона ове земље, а то је много опасније него не ићи ка НАТО-у. Ако Додик или било ко други жели изаћи из ове ситуације, онда постоје само два начина. Један је да у парламентарну процедуру упути приједлог измјена и допуна Закона о одбрани и да за то нађе политичке партнере, а други је да у складу са постојећим Уставом и законском регулативом чека тренутак у којем ће БиХ доносити одлуку о НАТО путу“, сматра Лагумџија.



Он је подсјетио да су Радмановић, Додик и Шпирић  (Сви из СНСД-а) били кључни актери у усвајању Закона о одбрани у БиХ апликацији за МАП и захтјеву НАТО-у да идемо за чланство.

Биденова посјета БиХ

''Прије десетак година када је потпредсједник САД-а Џозеф Бајден био у Парламенту БиХ, десет лидера политичких странака имало је састанак с њим и тада је Додик био први који је рекао: - Господине потпредсједниче дајте нам папир да потпишемо да улазимо у НАТО, што се мене тиче можемо сутра. Ради се о томе да су се очигледно политичке околности промијениле, али ни Додик ни било ко нема право да руши владавину права“, рекао је Лагумџија.

На питање да ли је Додик у предности уколико Комшић буде инсистирао да на дневном реду сједнице буде АНП, одговорио је:

''Прво, мислим да ниједан од потписника тих фамозних принципа, дакле нико од ова три мушкетира, Додик, Изетбеговић, Човић, нема предност над другим. Свако има своје проблеме. Додик нема апсолутно никакве предности. Њему ова прича о НАТО-у служи да склони фокус с правих питања. Његов проблем и нервоза би била логична да произилази из стања у којем се налази Република Српска у економском и социјалном смислу. Додик је једини човјек који у свом ''вилајету“ има озбиљну опозицију. Човић је нема, а нема је ни Изетбеговић".

Лагумџија каже да схвата Комшићево стављање на дневни ред сједнице као резултат онога што смо сви прочитали, а то су принципи које су потписали три лидера странака.

"Принципи које су потписали су ништа друго до позив на владавину права. Свако озбиљан који је то прочитао протумачио би на начин да се крене у реализацију онога што смо преузели по Закону о одбрани, а то је упућивање годишњих националних програма на НАТО путу. Ако му један члан Предсједништва каже да то неће потписати, онда је логично и да не ставља на дневни ред. Тим више што и Џаферовић и Додик имају врло моћна механизам позивања на витални интерес и велики вјероватношћу да добије подршку у надлежном ентитетском органу“, истакао је Лагумџија у разговору за Клиx.ба.

(БН)

Коментари / 50

Оставите коментар
Name

@рере пејина унука

18.08.2019 19:01

Ево и ја сам престао да плачам кредит банциНе признајем потпис на захтјеву за кредит .промијенила се времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.08.2019 19:53

Иронија али код нас се то каже ,сто си пљуно сад олизи.

Name

Горан

18.08.2019 20:00

Брате, кусо и репато се скупило да руши Републику Српску, не могу да дишу од мржње, можете само да га дунете српском народу, никада више са муслиманима и крватима у истој држави добровољно.

Name

Влад Тепеш

19.08.2019 04:07

Добар фол

Name

Свјетска,

19.08.2019 05:07

три лудака , највеца ', и још би они лудовали.

Name

Ре Горан

19.08.2019 05:22

Шта рече брате , добровољно .

Name

ре Горан

19.08.2019 07:02

Брате Горане, признај постено, Р. С. је највисе порусила и унистила наса владајуца мафија.Нама не требају никакви непријатељи, ми смо сами себи довољни.

Name

Горан

19.08.2019 07:07

Само уз силу одрзавају ово смеце од дрзаве на окупу, зато су и убијали Србе и окупирали нас. Ко би зивео после свега добровољно у истој дрзави са муслиманима и хрватима.

Name

Ре Горан

19.08.2019 08:36

Видим да ти имаш свој проблем ал требао бих имати бар достојанства човјека а не бити сотона

Name

Дарwилл

19.08.2019 08:37

Је ли овај Лагумџија жив? Сјетио се као нечега, па да се и његово име помене у медијима. Ето, и мене је звао Бајден неки дан, каже ми , хајде чуј се са Милом, знаш да ми је обећао потпис за НАТО, а мени сада то треба јер сам у предсједничкој кампањи. И још каже, ако потпише када постанем предсједник скинућу га са црне листе и неће бити под санкцијама. Назовем Милу, каже нећу, нека му потписује Лагумџија, свеједно ће Трамп опет побиједити.

Name

Цеца

19.08.2019 08:53

Сад се сви јављају,сви би да се окористе, да уберу који пол.поен преко Додикових ледја, па и овај пропали политицар.

Name

РЕ Горан

19.08.2019 09:27

Па исели се брате, али не овде код нас у Србију,доста нам је пробисвета.

Name

е јесте залуђени

19.08.2019 20:00

Сутра неће потписати и то је то.

Name

Фотеље у магли

20.08.2019 06:59

Потпуно си у праву, два највеца кримоса у дрзави и онај сељак потписали папир да це постовати закон, дакле до сад га нису постовали, по принципу једнакоправности онда нико нема обавезу постовања закона ако није потписао, овде се ради о русењу уставног поретка и на тај споразум би требала реаговати сипа.

Name

Ноћна птица

18.08.2019 19:34

Он је у велко добио изборе на анти нато и сад несмије попустити због јавности, а што се њега тиче, његов став је исти, само замајава оне који су за њега гласали (прави их још већим будалама).

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ГОРАН

19.08.2019 09:37

ТАКВИ КАО ТИ, СТО СУ САД ,,БРАНИТЕЉИ,, РС ,БИЛИ СУ ГДЈЕ И ДОДИК КАД СЕ СТВАРАЛА. МОРА ДА СИ СЕ НЕГДЈЕ ДОБРО УХЉЕБИО И ЗИВИС НА ЈАСЛАМА ОВЕ ЈАДНЕ ОПЉАЦКАНЕ ЗЕМЉЕ. СВИ СТЕ КАО ДОДИК, ,,БРАНИТЕ,, ЈЕ ЈЕР ВАМ ОДГОВАРА ОВО ЛЕГЛО КРИМИНАЛА И КОРУПЦИЈЕ.

Name

Ццц

18.08.2019 19:39

Ако нећемо ми према НАТ-у, хоће НАТО према нама....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

19.08.2019 10:57

Било, не поновило се.

Name

ре

18.08.2019 19:41

Не спасите ни Путин са Русијом код Американаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зелембац

19.08.2019 04:11

само се ви радујте да це неко гинути за вас..Слобода се добија лицном борбом..

Name

Ре

19.08.2019 04:34

Ал руси никад нису изгубили рат последњи сирија

Name

КУКУ НАМА СВАКАКО

19.08.2019 05:00

Ни Руси а ни амери издају и превару не праштају.Заигро се баја и сад не зна шта да чини.Прије подне би нас предао НАТО-у а поподне русима.

Name

Радојица

18.08.2019 20:16

Није у питању Додик него да ли Срби желе у НАТО или не. Ова приглупа Лагумџијина прича нам говори да је улазак у НАТО по закону без обзира на то што су Срби против. Да поновим веома глупа Лагумџијина прича за локалну махалску употребу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савјетник

19.08.2019 06:41

Да ли је Радмановиц Србин ?Па он је подрзао НАТО интеграције !

Name

ре Савјетник

19.08.2019 07:44

Мозда је подрзао али то не искљу;ује право ни Радмановица ин других представника Српске да промијене став.Радмановиц као и сви други политари одговара само својим бирацима.

Name

Емпирија

19.08.2019 08:13

Многи би се изненадили када би сазнали колико Срба у РС-а подржава улазак у Нато.

Name

Директ

19.08.2019 11:28

Колико?

Name

баја

19.08.2019 14:25

Политички став се може мијењати али зна се како се мијења закон.Ова багра је гласала за Закон о одбрани БиХ, да би спасили своје гузице, а у коме пише да је пут ка нату обавезан и да се МАП мора достављат годишње.Сад нека мијењају Закон за који су гласали а не да се... и замајавају народ. Нека они млате својим гласачима али нек не праве будалама поштене људе.

Name

рибар

18.08.2019 20:17

После неусвајања АНП, посљедично пропадања овог необавезујућег споразума, управо АНП би могао бити супер јако политичко оружје Републике Српске. Тада ћемо видјети да ли Република Српска зна на прави начин одговорити бремену времена, односно, да ли имамо на челу кључних партија људе који имају државнички капацитет, тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацеони

18.08.2019 20:36

Па зар није НАТО база у Лукавици Истоцно Сарајево???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.08.2019 11:44

Није у Лукавици,већ у Бутмиру.

Name

база

20.08.2019 08:17

Чујј у Бутмиру ? а улази се из Лукавице - Како то ?

Name

стара лола

18.08.2019 21:27

То прије било времена се мењају ! Као код свих у свету политицара ! Све се мења

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоулд

18.08.2019 22:10

Е јес" га оплело

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

19.08.2019 03:19

Ако одемо у НАТО практицно немамо непријатеља а ми срби немоземо без тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

19.08.2019 03:22

Ако би усли у НАТО Додик би морао распустити своје специјалце онда би му они били непријатеöки лалсе је са НАТО-м

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрац

19.08.2019 07:12

Јбг сад му Руси висе плацају да се противи уласку у НАТО. Није ни он блесав!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јок море

19.08.2019 08:10

Руси не плаћају, држе га у шкрипу, па затежу или попуштају шпанере по потреби. По њиховој потреби.

Name

Драгомир

19.08.2019 09:19

Гледам га јуце ко керце трцка иза Вуцицем,провирује да га камера слика.

Name

Раздруживач

19.08.2019 07:41

Није ту ријец ни о каквој владавини права.То сто су се наводно у једном тренутку представници Српске у заједницким органима сагласили да БиХ приступи нато савезу не знаци да је тиме настала нека законска обавеза.Цак и ако је то опредјељење инкорпориано у законски текст.Сваки нови корак у процесу придрузивању натоу који захтијева одлуке одговарајуцих институција јесте једна нова политицка одлука која ницим претходним није везана.Да постоји правна обавеза посланика у парламенту или цланова предјесниства или СМ,онда би се та обавеза могла остварити судским путем а то није слуцај.Сваки посланик,цлан предсјесниства или цлан СМ,мозе и треба да у сваком слуцају гласа по сопственој вољи и никакве претходне одлуке тих истих институција их не обавезују.Ријец је дакле о политици а не о праву како неки злонамјерни па и Лагумдзија зеле да представе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савјет

19.08.2019 10:16

Ја бих ипак нека све један РЕФЕРЕНДУМ казе .Расписати га на дрзавном нивоу и куд пукло да пукло. Друга и треца опција не постоји.

Name

Раздруживач

19.08.2019 15:05

Не мозе се организовати референдум на такозваном дрзавном нивоу јер је БиХ једна асосицијаца Федерације БиХ и Републике Српске.

Name

коцкица

20.08.2019 12:03

Од кад је БиХ асоцијација, гдје је тај приступни папир РС или ФБиХ?

Name

@Раздуживач

20.08.2019 12:07

То сто су се наводно у једном тренутку представници Српске у заједницким органима сагласили да БиХ приступи нато савезу не знаци да је тиме настала нека законска обавеза.Цак и ако је то опредјељење инкорпориано у законски текст. Гдје си ти ишао у школу. Ако је у закону, онда је у закону. Ако није није. Нема између. А на крају БиХ није ни позвана у НАТО па да се политички одлучује. Ово се само сви политички мудросери играју а ми гледамо јер других прича немају а ми немамо никаквог а камоли паметнијег посла.

Name

Раздруживач

20.08.2019 23:05

Ти не разумијеш шта је право.Све што се не може судским путем остварити није никакво право а суд не може посланику или члану Предсједништва или Савјету министара наложити како да гласа без обзира на раније одлуке тих истиих институција.

Name

ре коцкица

20.08.2019 23:06

Од дејтонског споразума кад су се ФБиХ и РС удружиле у државну заједницу у којој се одлуке доносе консензусом једних и других

Name

Мрки вук

19.08.2019 08:50

У политици је тако, од данас до сутра па ко кога зајебе, данас прича оваква а сутра онаква. Генерално, благо онима који су отишли из ове прдачине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

19.08.2019 16:54

НАТО је злочиначка организација са веома скупом чланарином, која би била убитачна за ионако сиромашну БиХ. Морали би платити за ратујемо по цијелом свијету за туђе интересе. То је врхунац безобразлука. Бајден је велики србофоб.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блиц

20.08.2019 05:56

Једино је добро у свему сто би босњаци легално могли ици ратовати у Сирију, Иран, Ирак,Либију... само овај пут на страни НАТО-а а не као до сада на страни исламске дрзаве!

Name

Липац

19.08.2019 19:43

Да ли постоји могућност да се распишу ванредни избори и да овај циркус једном престане...?

ОДГОВОРИТЕ