Афричка куга свиња: Има ли опасности за БиХ

Афричка куга свиња, иако није забиљежена, вјероватно постоји и у БиХ упозоравају из Ветеринарске коморе Републике Српске. Панику, кажу не треба ширити, али сви требају бити опрезни. Ово упозорење односи се фармере, ловце, становништво, али и ветеринаре. Добра вијест је да Афричка куга није преносива на човјека, но економске послиједице по узгајиваче могу бити несагледиве. Због свега ветеринари упозоравају-институције морају припремити средства како би се санирале послиједице појаве овог вируса.

Република Српска 18.08.2019 | 20:12
Афричка куга свиња: Има ли опасности за БиХ
Дивље свиње из Србије на територију БиХ због заједничке границе кроз шуму лако прелазе. С друге стране одвија се и легални, али и илегални промет свиња. Све то кажу у Ветеринарској комори представља опасност од ширења Афричке куге, посебно у пограничном појасу.

"Република Србија и Босна и Херцеговина, односно РС су скоро једно епизетолошко подручје, лако се може десити да РС потврди појаву ове болести. Слободно можемо рећи да она негдје ту и постоји али нам није дијагностикована", каже Саша Бошковић, предсједник Ветеринарске коморе РС.

Због појаве овог издржљивг вируса свињари су у страху. Економске послиједице уколико дође до ширења заразе могу бити несагледиве.

"То је најопакија болест која може да задеси област свињарства, против ње не постоји ни лијек нити вакцина. Не можете да се заштитите никаквом превентивом изузев изолацијом објеката, дезинфекцијом, смањеном комуникацијом унутар фарме. Онемогућавањем доласка вируса физичким путем", поручује фармер из Српца, Мишо Маљчић.

Само у РС процјене су узгаја се између 400 и 500 хиљада свиња. Из Ветеринарске коморе-упозоравају неопходно је обезбједити средства за сузбијање Куге, али и надокнаду штете.

"Морате имати новац да обештетите држаоце тих животиња, морате имати новац да платите ветеринарске организације да раде посао које ће им ветеринарске инспекције наложити-дезинфекцију, дезинсекцију, еутаназију животиња, одвожење лешева животиња, нешкодљиво уклањање лешева животиња, све то држава мора да сноси трошкове", додаје Саша Бошковић, предсједник Ветеринарске коморе РС.

За сада из Министарства пољопривреде прописали су активан одстрел дивљих свиња, посебно у граничном подручју са Србијом. Осим тога ветеринарима, становништву и свињарима достављају се упутства, како спријечити ширење Куге уколико се она појави.

(Н1)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Аноннимусс

18.08.2019 20:38

Каква јебена куга , треба сад ко овце да нам побијете и свиње да би неки лоби "Страни" усао на трзисте са својим месом. Само измисљате "свињски грип, кокосиј грип, болест плавих језика луде краве"и којекакве п материне ста це следеце бит овај јадни сељак не мозе јести ни оно сто одхрани. Теско се народу са оваквим будалама

ОДГОВОРИТЕ