Хаг: Станишић и Жупљанин сада одлазе у Пољску

Бивши министар унутрашњих послова Републике Српске Мићо Станишић и некадашњи начелник Центра служби безбједности Бањалука Стојан Жупљанин пребачени су из притворске јединице у Шевенингену у затвор у Пољску на издржавање затворске казне од по 22 године коју им је изрекао Хашки трибунал.

Република Српска 16.08.2019 | 09:35
Хаг: Станишић и Жупљанин сада одлазе у Пољску
Жупљанинов син Младен рекао је да се његов отац већ неколико дана налази у затвору у близини пољског града Кракова, али да од пребацивања у Пољску нико од чланова породице није могао да се чује с њим.

– Знамо да је пребачен у затвор код Кракова у којем казну издржавају генерал Војске Републике Српске Радислав Крстић и генерал МУП Србије Сретен Лукић. Заједно са њим је пребачен и Мићо Станишић – рекао је Младен Жупљанин. 

Према његовим ријечима, процедура је таква да ће Жупљанин наредна три мјесеца бити у својеврсној изолацији ради привикавања на затворске услове и у том периоду нико неће моћи да га посјети.

– Правила кажу да ће послије тог рока моћи да прима посјете, али свега три часа мјесечно. То практично значи да ћемо тек крајем новембра моћи да га посјетимо. Због тих ригорозних правила вјероватно ћемо посјете темпирати тако да то буде посљедњег и првог дана у мјесецу како би два дана узастопно могли да проведемо са њим по три часа – навео је Младен Жупљанин.

Станишић и Жупљанин су 2013. године осуђени на по 22 године затвора због ратних злочина, а 2016. године је Жалбено вијеће потврдило првостепену пресуду Хашког трибунала.

(Глас Српске)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Понир

16.08.2019 09:06

Истински борци за РС. Данас нико и не сјећа се Мица Станисица. Првога министра РС. Човјека који је извршио смотру полиције РС на Соколцу. Данас је у Пољској у затвору док ови лопови уживају у ономе заста се он борио. Издржи Мицо још мало. Нека се ови стиде и сраме сто воде данашњи МУП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

16.08.2019 11:32

Мицо Станисиц најкоректнији цовјек-полицајац којег сам упознао.Поздрав Тетак,издразацес Ти и ово.

ОДГОВОРИТЕ