Хоће ли парламент РС распустити скупштину у Рудом

Иницијатива за распуштање локалне скупштине у Рудом тек недавно је упућена у парламент Републике Српске. За сада је неизвјесно када ће се посланици о овоме изјашњавати и да ли ће уопште распустити локални парламент у овој општини.

Република Српска 15.08.2019 | 17:19
Хоће ли парламент РС распустити скупштину у Рудом
Покушај нове скупштинске већине у општини Рудо предвођене СНСД-ом да опозове начелника Рату Рајака (СРС) пропао је још у децембру прошле године.

Рајак је након што су му грађани дали повјерење затражио распуштање већине која је тражила његов опозив. Међутим. иницијатива за распуштање локалне скупштине тек недавно је упућена у парламент Републике Српске. За сада је неизвјесно када ће се посланици о овоме изјашњавати и да ли ће уопште распустити локални парламент у овој општини.

Начелник Рудог каже да је добро што је направљен корак ка превазилажењу ситуације која мјесецима траје у овој општини. Рато Рајак међутим не вјерује да ће локални парламент бити распуштен јер Народна скупштина Републике Српске може али и не мора то да уради.  

Слична ситуација дешава се и у Теслићу, гдје је нова скупштинска већина предвођена СНСД-ом је покренула референдум за опозив начелника, који је одржан у марту. Теслићани су Милану Миличевићу (СДС) изгласали повјерење али скупштина општине није распуштена, нити је иницијатива упућена у парламент Републике Српске. Миличевић тражи измјене закона на начин да распушање иде по аутоматизму.

Из ресорног министарства одговарају да је ово први пут да је законски нормирана ова област и да не бјеже од измјена у наредном периоду.

Прије више од три године, измјенама Закона о локалној самоуправи Републике Српске,  уведена је могућност да Народна скупштина може да распусти општински или градски парламент уколико скупштина општине покрене референдум за опозив начелника који заврши безуспјешно. Увођењем те могућности требало је да се превазиђу блокаде локалних скупштина. Међутим, наведени пиримјери показују да проблеми и даље постоје.



БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Симо

16.08.2019 13:57

Неће распустити. А овај џамијдки голуб нека на наредним изборима не очекује Српску подршку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаги

16.08.2019 20:14

Мислим да би Скупштина РС морала да распусти Скупштину општине Рудо после неуспелог опозива начелника јер је то једино праведно рјешење, то је воља грађана ове општине. Мислим да народни посланици немају ниједан аргумент да то неизгласају. Тиме би се испоштовала воља грађана општине Рудо и отклонили тренутна блокада уради ове општине. Ово би била опомена за друге општине убудуће.

Name

Гаги

16.08.2019 20:22

Ако не распусте ове одборнике у Рудом то била највећа брука Скупштине РС јер је то једино исправно.

ОДГОВОРИТЕ