Недоумице: Ако прихвати фотељу, ДЕМОС губи Клуб

Информација да би предсједник ДЕМОС и парламента Српске, Недељко Чубриловић, могао постати нови министар транспорта и комуникација БиХ поново је покренула спекулације о томе шта ће бити са Клубом посланика те странке у НСРС, уколико он заиста оде на ту функцију.

Република Српска 09.08.2019 | 12:21
Недоумице: Ако прихвати фотељу, ДЕМОС губи Клуб
Извори Српскаинфо потврдили су да Чубриловић озбиљно размишља да преузме министарску фотељу, али да га с друге стране мучи питање шта ће се у том случају десити с Клубом посланика ДЕМОС у НСРС.

Наиме, уколико Чубриловић оде, тада у скупштину улази сљедећи са изборне листе, а то би у овом случају био Боривоје Обрадовић, који је остао вјеран ДНС, а не отцијепљеном дијелу чланства који су, заједно са Чубриловићем, основали ДЕМОС.

Другим ријечима, ДЕМОС би тада спао на три посланика у НСРС, чиме би се Клуб распао, јер је за његово формирање потребно минимум 4 посланика.

Наши извори из ове странке тврде да је управо то камен спотицања за Чубриловића, који на све начине покушава да ријеши ту ситуацију. Тренутно је у игри више опција, а једна од њих је да покушају неког од посланика из парламента Српске превући у свој Клуб како би Чубриловићевим одласком он био сачуван.

– Чубриловић се ломи, али с друге стране постоји страшан притисак на њега да преузме фотељу министра. То од њега траже бројни бизнисмени из Српске са којима је блиско сарађивао док је био министар у Влади Српске. С друге стране, појединцима у ДЕМОС то не одговара, јер сматрају да је важније да буду јаки у парламенту Српске – наводи наш извор.

Додаје да је једна од опција, које се помињу, да ДЕМОС препусти фотељу предсједника парламента Српске некоме из ДНС, као што је то прије распада странке и било предвиђено.
Заузврат би њихови чланови, који су сљедећи на листи за улазак у НСРС требали да се одрекну посланичког мандата, како би у скупштину ушао неко из ДЕМОС. 

Са Чубриловићем јуче нисмо успјели да ступимо у контакт, као ни са страначким руководством ДНС.

На наше позиве јавио се само Боривоје Обрадовић, који је кратко казао да је још рано говорити о томе шта ће бити ако Чубриловић оде из скупштине, односно да ли ће у том случају он преузети посланичку функцију.

– Ништа још нисмо разговарали у странци на ту тему. Биће онако како руководство странке одлучи – истакао је Обрадовић.

Подсјећамо, након договора лидера СНСД, СДА и ХДЗ БиХ о формирању Савјета министара, у јавности се се појавиле спекулације ко би могли бити будући министри. Тако се, осим Чубриловића, као будући министар помиње и Сташа Кошарац, који би требао засјести у фотељу министра спољне трговине и економских односа.

Коалицији из Српске припада још једно министарско мјесто, и то Министарство за људска права и избјеглице, а о његовом имену ће одлучити Социјалистичка партија РС. За сада се само зна да би министар требао бити из реда осталих.

ДНС у парламенту Српске тренутно има 8 посланика, а ДЕМОС 4. Управо то је један од разлога због којих су лидер ДНС Марко Павић, те поједини чланови, у више наврата јавно критиковали владајућу коалицију, наводећи како су закинути у власти и да им се морају вратити нека одузета директорска мјеста, или дати замјенска.

Незванично се сазнаје да и ДНС пуца на министарску фотељу у Савјету министара БиХ, а да ли ће је на крају добити они или ДЕМОС, остаје да се види.

(Српскаинфо)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Мрки

09.08.2019 10:32

Неби они ниста изгубили тај клуб је свакако туди народ њима није дао глас они смуцкани после избора.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Днк

09.08.2019 18:23

Спрдња од коалиције и договора!Додик се спрда са свим и свачим! ДНС има 8 посланика, СП 7 а Демос 4.По којој логици би Демос требао да добије 3 пута боље министарство у Савјету министара од Министарства за избјеглице????Значи социјалисти имају скоро дупло висе посланика а добили би лосије министатство а Днс има тацно дупло висе посланика од Демоса и не добија ниста????Засто Миле????

Name

ИСТИНА

09.08.2019 10:48

Све је то исто. Сви само пуцају на фотеље, а нико не рјешава народне проблеме. Тешко земљи у којој је сврха постојања власти да се удоме појединци. То се најбоље потврђује кад олако доносе одлуке о кредитним задужењима. Основна сврха кредита није ефикасност пројекта, већ да појединци извуку корист за себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

09.08.2019 10:48

Днс не постоји,разбијен је у парампарцад у мају це бити опозициај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

09.08.2019 13:08

Хахахах мислис Демос? Они после локала неце ни постојати.

Name

Блабла

09.08.2019 10:50

Биће онако како се договоре Баја и Чубриловић, Павић ће као о безброј пута до сада само климнути главом, јер је показао и доказао да за фотељу може и хоће учинити све, па и бити нијем на цијепање странке пред сопственим очима...Једноставно, ни унутар позиције, а посебно унутар опозиције, нема још нико да је компетентан супроставити се Додику. Њега ће с власти скинути они који су га и довели- Нато!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

09.08.2019 11:45

Ништа, купиће једног посланика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

09.08.2019 12:24

Гллавни циљ политичког дјеловања у РС је заузимање фотеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

09.08.2019 13:38

БЛАГО ЊИМА КАД РАЗМИШЉАЈУ САМО О СВОЈИМ ГУЗИЦАМА И ФОТЕЉАМА.ГДЈЕ ЈЕ ТУ НАРОД,САМО МИСЛЕ ГДЈЕ ЋЕ КО И КОЛИКО ПАРА У ЏЕП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невјероватан текст

09.08.2019 14:05

Као "трпи притисак да буде министар... ", и небулоза "траже привредници..." Тај усрани демос нема ниједног посланика у Сарајеву а хоће министра. То су само полтрони снсд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма каква нwдоумица

09.08.2019 16:30

Прихвати и трецу, зинула ти је велика стразњица.

ОДГОВОРИТЕ