Треба више опаких жена овом свијету

Четдестчетверогодишња америчка глумица и активисткиња за људска права Анђелина Џоли, уочи наставка филма „Грдана“, у коме игра злу принцезу, пише у магазину „Ел“ да свету треба више опаких жена.

Занимљивости 06.08.2019 | 11:31
Треба више опаких жена овом свијету
Уместо да одговара на питања новинара у класичном интервјуу, Џоли је одлучила да пише за популарни магазин.

„Шта је то са снагом жене слободног ума и тела која се сматрала тако опасном кроз историју“, питање је којим Џоли започиње свој текст.

„Жене би могле бити оптужене за вештичарење због независног сексуалног живота, због тога што говоре о политици и религији, или се другачије облаче. Да сам живела у ранијим временима, могла сам више пута бити спаљена на ломачи просто због тога што бих била оно што јесам“, навела је глумица.

Осврнула се на ригорозне услове у којима и данас живе бројне жене.

„У многим земљама видети жену у јавности да плеше или пева је илегално. Иранске девојке које објављују видео-записе о плесу изазивају оно што закон и верска догма ове земље и даље сматрају неприхватљивим за жене. Помислите на процењених 200 милиона жена и девојчица које су данас претрпеле сакаћење гениталија или отприлике 650 милиона жена и девојака широм света које су се венчале пре 18. године. На хиљаде жена и девојчица сваке године убијају чланови породица у такозваним убиствима из части“, истиче Џолијева.

Глумица је такође навела да кад је хиљаде суданских жена овог лета изашло на улице Картума позивајући на слободне изборе у својој земљи, дошло је до наређења да се 'разбију девојке', што је довело до низа, како је навела, силовања почињених од стране снага безбедности.

„Ништа од тога не одбацује или умањује грозне злоупотребе мушкараца и дечака. Међутим, гледајући по целом свету, морамо се запитати Зашто се троши толико енергије да жене остану у секундарном положају“, пита Џоли.

Истиче да је свету потребно више опаких жена које су једноставно уморне од неправде и злостављања. Како каже, уколико се опакошћу сматра то што жена не одустаје и одбија да следи правила и кодексе, и не жели да се одрекне свог гласа и права, онда нам је потребно више опаких жена.


„Не буде се жене свако јутро са жељом за борбу. Желимо бити у стању да будемо благе и неговане, грациозне и вољене. Нису сви рођени да се боре. И немамо никаквих магичних моћи. Оно што имамо је могућност да подржимо једне друге и радимо с много невероватних мушкараца који вреднују и поштују жене као оне које су им једнаке“, нагласила је Џоли.

Џоли важи за једну од великих активисткиња за људска права, а нарочито права жена. Прошле године је позвала и НАТО да се укључи у борбу против силовања у оквиру своје међународне кампање за заштиту права жена.

„С љубављу свим опаким женама и мушкарцима који их разумеју“, завршила је Џоли своју причу у магазину Ел.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар