"Олуја" наставак плана НДХ

Предсједник Борачке организације Републике Српске (БОРС) Миломир Савчић рекао је Срни да се обиљежавањем војно-полицијске акције "Олуја" у Хрватској не слави никаква војничка побједа, већ велича етничког чишћења Срба са вјековних простора, што је наставак праксе из Другог свјетског рата, односно плана Независне Државе Хрватске (НДХ).

Република Српска 02.08.2019 | 19:02
"Олуја" наставак плана НДХ
Савчић истиче да је "Олуја" била операција бруталне војне силе, логистички, обавјештајно-извиђачки подржана од НАТО-а, те да у својој суштини представља насилан прогон српског становништва.

"Нема никакве дилеме да је ово био насилан прогон и потпуно етничко чишћење, до посљедњег човјека и да мета нису били само војни циљеви, инсталације и јединице. Познато је и како су завршили они који нису могли да напусте територију због старости, болести или из неких других разлога", рекао је Савчић.

Према његовим ријечима, Срби су били мета свирепих злочина за које нико није адекватно кажњен, а оптужени пред судовима у Хрватској добијали су благе казне или су најчешће ослобађани, чиме су додатно увријеђене и понижене жртве.

Савчић је навео да су судови, укључујући и међународне, у својим пресудама или у квалификацијама у оптужницама то третирали као ратни злочин етничког чишћења.

"И то је оно што треба истаћи и послати као поруку српској јавности, али и јавности на осталим просторима - да је управо ријеч о томе и да је најмање из тог разлога недопустиво да се обиљежава на овакав начин", рекао је он

и упитао "шта би било када би, не дај Боже, Срби тако нешто урадили и када би нешто, за шта постоји мишљење да је кривично дјело, додатно обиљежавали".

У хрватској војно-полицијској акцији "Олуја", према подацима српског Комесаријата за избјеглице, протјерано је 250.000 крајишких Срба, 1.856 је убијено, а 836 се воде као нестали, а запаљено више од 22.000 српских кућа.

Та акција почела је 4. августа, 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица ХВО-а на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације, односно на Републику Српску Крајину.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица на тракторима и другим пољопривредним возилима улазиле у Србију.

Акција "Олуја" је највеће и једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше Југославије током деведесетих година прошлог вијека.

(Срна)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

ЋУПРИЈА НА ПЕЉЕШАЦ

02.08.2019 17:09

Олуја највеће етничко чишћење. Мост на. Пељешцу највећи српски национални интерес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.08.2019 17:25

Није проблем тај Пељески мост него проблем је сто ми турамо нос гдје нам није мјесто и замјеримо се Босњацима због Хрвата.Да је угрозен Хрватски национални интерес реаговало би ХНС овде Додик само ради на стету и Републике Српске и Српског народа.

Name

РОМАНИЈА

02.08.2019 19:13

Први пут да цујем несто паметно од овог, мислим да це попару појести од сефа ДодиГа јер је осудио устаске злоцине над србима у Рватској И БиХ од стране УЗП-оваца. Ми и латини никад , с босњацима градимо будуцност, рат је био, нико није био цвијеце, ал медјуљудски односи нас и босњака су изврсни и драго ми је због тога. Заједно моземо пуно, а политицари нек лају једни на друге, а људе нек пусте да граде сузивот и ову лијепу земљу ције потенцијале не користимо. Овај пут Савцицу цеститам на изјави, инаце ко цита моје коментаре зна ста мислим о њему.

Name

ЧИЧА

02.08.2019 17:44

Данас из федерације на игману је одржана парада с ратнним заставама чиста провокација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дража

02.08.2019 19:31

Чича, проблем је у БОРС-у и њеном предсједнику Савчићу, који само гледа гдје је добра трпеза и ту се појављује.

Name

Дора.

02.08.2019 20:38

Понеки Људи мисле да неће никад умријети и даће увијек бити силни, Али све има свој крај па И та сила која није Богу мила.

Name

Лео

03.08.2019 00:09

Сваке године једна те иста прица....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

03.08.2019 07:21

Остао је у причи која баш ништа конкретно није учинила за борце сем што служи као декорација и статута власти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратник

03.08.2019 09:21

Па где си ти генерале ,ти се стварно не мјесас у свој посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Ратник

03.08.2019 14:01

Вала бас тако. Било је до сада сијасет прилика кад је БОРС требао и морао да реагује. Једна од тих је свакако кад је настао прогон несретног ратног војног инвалида Давора Драгицевица и кроз пакао кроз који је цовјек просао и јос увјек пролази. Други пут је била прилика и потреба код прве појаве имена устаског сатника Пеје Марица, његовог експресног напредовања од сељака земљорадника до цасника са 3 звијезде. БОРС је тада морао устати и демостративно и ултимативно тразити да се то све ваљано разјасни. Сваке године у мјесту гдје зивим за дан опстине, Републицке празнике приликом полагања вијенаца медју присутним народом се надје редовно и по неки дезертер ције присуство одбије од те манифестације по неког цеститог борца. Морао је БОРС у свим опстинама послати снсд-у спискове од пар њихових цланова и замолити да се у тим данима не појављују пред споменицима гдје се одаје поцаст погинулим борцима. Ниста од овог сто набројах БОРС нити ради, нити је радио.

Name

роккy

03.08.2019 16:15

Српски народ из нестале РСК је жртва политике тадашњег режима у Србији и власти РСК. Акција прогона Срба је договорена знатно раније и за њу су знали тадашње српске власти. Коридори за излаз становништва нису случајно били проходни. Посљедице и страдања Срба нису се могли избјећи. Свака другачија прича је замајавање народа.

ОДГОВОРИТЕ