Што је друштво неразвијеније...

Био премијер, предсједник или члан Предсједништва Босне и Херцеговине, Милорад Додик својим доласком сваку институцију учини пресудно важном и неизоставном у свим политичким питањима.

Република Српска 29.07.2019 | 21:10
Што је друштво неразвијеније...
Предсједник СНСД и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик без сумње је већ годинама најмоћнија политичка личност Републике Српске, а неки би рекли и цијеле Босне и Херцеговине. Свестан тога, прије неколико година сам је себе назвао „главним бајом у Републици Српској“, чему у прилог иду и многе чињенице.

Додиково обављање функције премијера Српске по много чему разликовало се од онога што данас ради Радован Вишковић, а поредити се не може ни начин на који је он био предсједник РС са оним како то данас ради Жељка Цвијановић.



Стручњаци објашњавају да Додик своју политичку моћ преноси на све институцији и нивое власти у којима се нађе, што је показао и у новом мандата, те пажњу привукао и у Предсједништу БиХ, које има минимална уставна овлаштења и које се претходних година није пуно истицало.

Антић: Црпи моћ СНСД

Политички аналитичар Велизар Антић за овај феномен има једноставно објашњање – он је најмоћнији политичар Републике Српске у овом тренутку и отуд долази та моћ.

– Он ту моћ црпи из тога што је на челу највеће странке у Републици Српској. СНСД има око 30 одсто гласова у Републици Српској, а контролише 80 одсто свих ресурса у власти. Све се он пита. Чак и коалициони партнери се задовољавају са оним шта им СНСД понуди – објашњава Антић.

Објашњава да Додик црпи ту моћ из тога што је на челу те политичке партије, а да су сви остали, попут Жељке Цвијановић и других високих званичника СНСД, свјесни да су буквално они тај сљедећи ред испод њега.



– Он је, једноставно, најјача политичка фигура и сутра да буде предсједник Владе Републике Српске опет ће се све вртити око предсједника Владе. Видите колико је Вишковић некако згурнут са стране? Људи мање-више знају за њега, али није толико битан нити значајан; сутра могу и да га промијене, нико се не би ни сјећао њега као премијера за мјесец дава. Све се врти око Милорада Додика и највеће политиче партије. Он је такав какав јесте, не видим него друго објашњење – сматра Антић.

Казаз: Ауторитарна држава

Да Додик има моћ сагласан је и професор Енвер Казаз, који објашњава да је то једна од знакова ауторитарне државе.

– Врло је лоше за нека друштва и државе када је пажња према институцијама система усмјерена у складу с личностима које се у њима налазе. То значи да су та друштва ауторитарна и да Додик сваку институцију власти учини пресудно важном и јавно највидљивјим, показује да је он ауторитарна политичка личност – сматра професор Казаз.



На питање да је Милорад Додик способнији од свих осталих или се ради о посебним околностима Казаз одговара сљедеће: “Мислим да се о способности или неспособности тешко може говорити већ о чињеници да Додик долази из политичког субјекта који му омогућује да потпуно влада. То је проблем недемократичности СНСД унутар самог себе и иначе проблем лидерократије у БиХ.”

Додаје да није само Додик лидерократа него и читав низ других политичких моћника, само што је разлика што они немају то прагматичко умијеће које Додик има.

– Предсједништво БиХ има минималне уставне овласти и оно је у принципу маргинални политички орган. Додикову видљивост у Предсједништву БиХ није омогућио он сам, него аматеризам ове двојице, његови супредсједника, који према Додику изгледају као пјетлићи који нападају ћурана – закључује Казаз.

Функција “Додик”

Комуниколог и виши асистент на бањалучком Факултету политичких наука, Борислав Вукојевић, сматра да у друштвима гдје не владају институције него личности прије или касније дође до ситуације да више није важан легитимитет, него ко је особа.



– Што је друштво неразвијеније, то је култ личности израженији. Милорад Додик је функција “Додик”, а не предсједник или премијер; он свој легитимитет црпи из своје личности и преноси је на секундарну институцију. То је, наравно, погубно за демократију, што смо могли видјети на последњим изборима. Функција “Додик” је толико јача од свега да је успио своју националистичку реторику уклопити у Предсједништво Босне и Херцеговине, што је реално неспојиво – објаснио је Вукојевић.

(Српскаинфо)

Коментари / 56

Оставите коментар
Name

Невенка

29.07.2019 19:18

Кад се направи култ личности онда систем нема никакве сврхе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОРРО

29.07.2019 20:47

МА КАКАВ КУЛТ ЛИЧНОСТИ ЗА ЛАКТАШЕНКА... ТАКВЕ ЛИЧНОСТИ СУ БИЛИ ХО ШИ МИН, МАО ЦЕ ТУНГ, ДЕ ГОЛ, ТИТО, КЕНЕДИ И ДРУГИ.... А ОВАЈ НАШ ЛАКТАШЕНКО ЈЕ ЗА СЕБЕ ИЗГРАДИО СТАНДАРДЕ ПРИМИТИВИЗМА, ЛАЖИ И ПРЕВАРЕ....

Name

4XЛ

29.07.2019 21:43

Ста се дрсава кад култ лицности или "диктатор"напусти простор било како ста се онда десава са тим простором??????? имамо примјера Либије Ирака долази безвласце мрак катастрофа Данасње модерне демократске земље ограницавају ликове да сједе на врху висе од два мандата Додик се насједио и јос не мисли устати наредних 10г.

Name

Било Би На Месту,

29.07.2019 21:51

да Трамп изме Додика за саветника .

Name

Сељацка дрзава

30.07.2019 01:02

Ми смо дрзава сељацка.И Тако це да остане.

Name

Милун

30.07.2019 05:24

Ово Путин вози камион.

Name

...РЕ

30.07.2019 05:51

КАД ЈЕДНОГ ДАНА СИДЈЕ СА ТРОНА ОВАЈ КУЛТ ЛИЧНОСТ ,ЦИЈЕЛА СТРАНКА ЋЕ СЕ РАСПАСТИ НА ФРАКЦИЈЕ ! ГРЕШКА МУ ЈЕ ШТО ОКУПЉА ПАПКЕ И ЈОШ 6-7 СТРАНАКА У КОАЛИЦИЈИ И ШТО РАЗБИЈА ДНС И СП, ЈЕР ЈЕ СНСД СА ОВЕ 2 СТРАНКЕ И САДА МОГАО ВЛАДАТИ КАО И ДОСАД А ОВАКО ЈЕ СВИМА СВЕ ОБЕЋАО А НИКОМЕ НЕЋЕ ДАТИ НИ 30 % КОЛАЧА.КОЛАЧ СВЕ МАЊИ А ГЛАДНИХ ПАПАКА СВЕ ВИШЕ.ОВО ПОТВРДЈУЈУ НАЈНОВИЈА ИСТРАЖИВАЊА О ПАДУ РЕЈТИНГА СНСД-А!

Name

РАСПУЦХИН

30.07.2019 06:07

Фотографија говори све. "велики баја" држи "волан" у рукама а поглед му блуди у даљину. У "свијетлу будућност".

Name

разумио

30.07.2019 06:26

Додига води борбу до "последњег Себина" и спреман је све нас градјане употребити као топовско месо. Није ми јасно ко мозе да "велица" овог пропалог стратега са некаквим "култом лицности"? Оцегледно погресна употреба тог појма. Сада нам остаје нада да Предсједница сацува србско национално бице, у ста је веома теско повјеровати. Фактицки.

Name

Нострадамус

30.07.2019 06:38

Висе би се могло реци племе гдје имамо свог поглавицу и враца.Ако се узме термин сељацка дрзава то би се онда могло реци да су нам ментални сељаци у врху те дрзаве.Док су нам прави географски сељаци угрозени од ових менталних сељацина у институцијама.

Name

Реално стање је следеце.............

30.07.2019 06:39

Доци це врло брзо вријеме, уколико то вец и није слуцај, да када казес да си из Лактаса - да це свако моци у Српкој да те буквално пљуне или цак и горе од тога, а да ниста не одговара за то. Зато је управо нама из Лактаса у интересу да се сто прије ријесимо овог зла и посасти која нас је задесила и покусамо спријецити да будемо изопстени и проклети за сва времена. Увјеравам вас да има потенцијала у Лактасима да се дистанцирамо од ове политицке и друствене "лепре" која нас је задесила!

Name

Нострадамус

30.07.2019 09:18

За Реално стање је следеце.Не само да це бити пљувани они који су из Лактаса цак када би се то десило било би велика греска.Али би требали да буду пљувани сви они који су у Снсд од поцетка или било да су прелетали из других странака због искљуциво лицног интереса.Цак и они који су свремена на вријеме били и на једном и на другом мјесту.Јер заиста су заслузили да се попљују гдје год се сретну.Сво њихово вријеме су проводили да пљују и по мртвима и по зивима по свима који је било какво друго мисљење имао.Једноставно они су сами себи битни и само су себи дали за право да прицају и да раде ста хоце од Мјесних заједница до Опстина и других нивоа власти.

Name

Не ремсе

30.07.2019 09:21

Засто се код остала два народа није појавио култ лицности? Јер они немају такву особу која има све елементе и особине да постане дрзавник. Ако је Додик такав онда је мени драго да други то немају.

Name

Нострадамус

30.07.2019 14:27

Па ми смо прије Додика имали култ лицности по твоме иде опет Србија са Додиком до Токија.А ста ако буде јос који Бљесан и Олуја Додик це у Београд у Вилу а ти под сатор.Игор у Москву итд.

Name

миле

30.07.2019 21:41

Коме бих ја продавао политицку маглу а раније и пелцоване паприке да је народ ситуиран ил да је недај бозе у европи

Name

Скептик

29.07.2019 19:19

Једини начин да СНСД у будућности и даље остане на власти послије биолошког одлазка Додика са власти и са овог свијета, је да на чело СНСДа за његовог живота устоличи свог сина Игора. Нико послије његовог одласка неће бити кадар да постане челник партије и државе. Можда једино Лукач уз максимално кориштење полицијске тортуре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лало

30.07.2019 06:41

Милокрад анд Цо су одавно изгубили кајасе из руку. Ова њихова преостала импровизација има за циљ само сацувати опљацкано и отезати са временом процесуирања униставањем свих доказа!

Name

Директ

30.07.2019 10:29

Гдје ја стадох, ти настави са задузивањем.

Name

Ја

29.07.2019 19:23

мислим да ово све није тако он тренутно то јесте за јавност у водјењу политике али прави моцници су у сјенци на целу са лукацем и гламоцким кланом јер они имају изврсну власт и они су стварни владари а овај изиграва дворску луду за јавност и он то врло добро зна али нема избора!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ехх

29.07.2019 19:51

какав гламочки клан?ко је од Гламочака уз Додика??Нико....Лукач је из Петровца…..побркао си лончиће јаране

Name

За ја

29.07.2019 20:17

Немас ти појма,та се изрека усталила а уопсте није истинита.гламоцана несто има у љекарском кадру и то је све.у влади је једиина дуска тегелтија и није се изборила преко гламоцког лобија него преко мркоњицког

Name

Иди бре..

30.07.2019 07:30

Који је то Гламочанин на значајнијој дужности у власти, градској, ентитетској, на нивоу БХ-а..?? Покажи га, упери пстом и частим пивом или кафом, по вољи. Кад легне пемзија, не могу прије.

Name

БЛ

29.07.2019 19:26

Зато сам ја гладан са мизерном борачком пензијом и борачким додатком од 70 марака, и ни једно љето нисам код бурле отишао на море, нити имам код бурле поред возачке ауто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.07.2019 07:02

Гледам Цехе, Пољаке, Русе на хрватском приморју. Колико сад пиродица из Босне мозе себи приустити једно нормално љетовање у Хрватској?

Name

ре -ре

30.07.2019 08:26

Због вишегодишње пљачке криминалаца на власти свега у РС, не можеш мрднути никуда осим да једеш коријење у тој својој РС ствараоче РС.

Name

Није него

29.07.2019 19:27

Није то због његовог знања, већ зато што је већина народа глупа, безобразана и некултурана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

30.07.2019 05:32

Српска трагедија није у Милораду или Александру . Она се налази у дубоко усадјеном неморалном нацину зивота у коме је дозвољено преко свега преци зарад наводног опстанка. А опстанак нам никад није био угрозен . Дозвољавамо да се лагано препаднемо неком , неријетко субјективном претњом а онда под паском угрозености цинимо најнеморалнија дјела. Због тога ме срамота сто припадам овој националној скупини , и покусавам сто висе угусити у себи оно национално и заједницко . Оно у цему нема нимало морала и разлога за понос. Због тога смо вјероватно ми Срби познати као индивидуалисти. Добра сировина , лоси морални назори.

Name

Директ

30.07.2019 10:31

Није Додик крив, ми смо говна.

Name

дусанцули

29.07.2019 19:33

Република Српска је Водјино приватно игралиште гдје и поред утврдјених правила (Устав и закони) он утврдјује своја додатна правила која имају већу снагу од првопоменутих тако да је Водја готово увијек побједник игре у којој сви остали без обзира на свој неспорни квалитет, једноставно немају никакву шансу а укупно народ и република највећи губитник што ће се показати врло брзо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ас

29.07.2019 19:33

Било је и дугих јацих од њега па гдје су данас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелисавета

29.07.2019 19:36

Далеко је Додик од култа лицности. Његов концепт је страховладање - за другације мисљење остнес без плате. Све горе написано је оцјена и мисљење, али оно сто је једино мјеродавно јесу резултати рада. Који су дакле Додикови резултати рада? Видимо стање у РС. Ста ту треба јос да се анализира? Страсан политицки дебакл око култа једне неуспјеле и нетранспарентне политике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.07.2019 06:42

И у прошлом систему је била страховлада и могао си напредовати само ако "правилно" дјелује и говориш како одговара владајућим. Наш народ се навикао на такво стање, ушло нам је то у менталитет . Зато и трпимо све ово.

Name

Вјецити опозиционар

29.07.2019 19:37

Култ личности је могућ гдје је народ или глуп или неписмен. Паметан човјек одваја добро од лошег. Ако ме једном преварис (слажеш) то заиста може бити само једном. Овај народ што више лажеш више ти вјерују. Шта је то са србима, имали ко стручан да нам објасни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

29.07.2019 19:52

У праву сте.Мислим да Додика мозе да смијени само Медјународна заједница.Да ли и када це то урадити зависи ако пронадју некога који би по њима био боље рјесење.Проблем је јос сто су га они изабрали.

Name

Коле

29.07.2019 19:54

Ре, Ево имам ја, глуп народ. Нека ме неко демантује али аргументовано. Можда појединачно нисмо глупи али колективно сигурно јесмо, кроз цијелу историју

Name

истразилац

29.07.2019 20:23

јос истразујемо , вец се неколико пута врацамо на поцетак због преваре и лази .

Name

И ТО И ЈОШ НЕШТО

29.07.2019 22:12

Све земље бивше Југославије су протекторати којима владају свјетске банке и ММФ, уништена је сва индустрија осим Електропривреда, живимо у инкубатору и кад почнемо да се гушимо убризгавају нам нешто свјежег новца. На челу су извршни секретари, а не Предсједници који изборе добивају са"53%". Приоритет је извршавање свих задатака, при чему су дозвољени сви облици репресије, криминала, корупције. Систем "владања" се заснива на сили, страху и егзистенцијалној зависности. Нико се не може запослити ако није члан владајуће странке, а контрола се врши системом пирамиде на чијем врху су Мило, Миле, Ацо. Свак мора да контролише оног испод себе, све до најнижих структура. Лекић је добио Вујановића, Огњен Тадић. Додика. Увијек се намјести онај "потребан" број и Брисел се огласи да су Избори били регуларни. Губи се само кад се скрене са курса, као Тадић у Србији,да не спомињем Ђинђића. Мислимо да ми одлучујемо. Ми излазимо само да би Избори имали легитимитет.

Name

ре

30.07.2019 05:34

Срби глуме стандард Њемачки, а живе и понашају се испод достојанства, док криминалци само бурлају и гледају свој лични интерес у ова лоша затуцана времена, све због тајкуна и милионера новостворени у РС.

Name

Аналитицар

29.07.2019 20:30

Засто прицу сводите само на Републику Српску иста ствар је и у федерацији бих. Код Босњака пита се све Алија ево није цлан предсједниства ни он ни Цовиц испред Хрвата па се опет све питају. Знаци Бакир, Цивке, Додик све се путају а ми их бирамо и зато тисина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здрав разум

30.07.2019 07:39

Ко болан, у којем времену ти зивис?! Хајд пробуди се зив био, рат је стао 1995. Јој каквих све пацијената овдје има, а то да је исто у федерацији толико се види колико немас појма и не мозе се поредити ситуација сто се тице ове теме у два ентитета! Ако ниста федерација има слободу медија на нивоу који је за нас незамислив. Јел ти мислис да људи у федерацији зарезују те политицаре и два % на нацим како се овом сељацини овдје клањају ко да је бог, све док он србује и сељаклук им продаје, де освијести се, ццц.

Name

Директ

30.07.2019 10:34

Јесте, само сто код нас у РС је јос веца диктатура.

Name

Агата

29.07.2019 21:51

Нека вама Доде јос. И не заслузујете бољег. Назалост...склони обманама и...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

29.07.2019 22:24

Паметни су напустили РС вец одавно то васе објасњрње господо од криминала ,претњи Терора ,плацке и убистава то је Ронхил и криминалци сеју страх и трепет И нема нико дасе супростави том злу И тако це остати То стоје остало то је малоумно да зна несто неби тако зивјели одавно би промјенили те криминалце

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

30.07.2019 03:59

Додик као Додик није нека лицност ста висе ни опста култура му не достизе нивоа просјецног цовјека.Проблем Додик лези у народу из просле власти тј Комунизма ко је био профитирао је остали су цутали такву ситуацију имамо данас све је преписано.Ако погледамо биографије политицара деведесет одсто јуцерасњи комунисти остало криминалци и сљам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

30.07.2019 04:03

Додик је све осим политицара освојио је свој народ терором и репресијама а гдје је он то видјен у свијету као политицар он вази само за насу марву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бушач

30.07.2019 04:11

Чуј моћ,у једној провинцији са бројем становника као општина у Београду! Култ личности постоји код правих личности за које се знало и зна у читавом свијету! Ко зна за Додика,крезубе бабе и примитивци од Градишке до мркоњића! Лако је са неписменим овцама манипулисати! Дајте молим вас каква величина и моћ у сеоској забити са крађом гласова и плаћањем да те подржавају и воле! Полтрони и улизице су око њега који ће га први сабити у црну земљу само док им се укаже прилика! Само потпуно неук примитивац још подржава Додика из личних разлога остали само због личног интереса и муљања!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

30.07.2019 04:25

Култ прави народ. Народ неук=Данасњица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кркан

30.07.2019 04:36

Није он никакав култ лицности него лик безобразан није имао црвену линију као предходни сто су имали. Да је био за време Паддy Асхдоwна он би био мањи од макова зрна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето ти га на

30.07.2019 07:23

Силеџија је он, силан и осион. Силеџија и кукавица. Силеџије су у суштини кукавице.

Name

милос

30.07.2019 05:17

засто се тако мако говори о необразовању руљка из бакинаца . Побогу лик је МЕСАР ..уписао је ветеринарску средњу која је била превелик залигај ..да не би пао на годину пребацује се на месарску а потом заврсава паламудски фаx политикологију.Неписмен , дезертер , задрт , сељацина без образа,лопов ..огледало својих гласаца .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.07.2019 07:20

Исправка, пао је први разред па су га пребацили у трогодишњу за месара гдје је и тамо ишао на поправни. Што се тиче тог измишљеног факултета да би га кадрови завршили и он је од послат да га заврши зато је и могао и уписати то као месар која је трогодишње занимање пошто је све сређено. Исто се то данас ради и у режимском естаблишменту.

Name

Милан

30.07.2019 05:41

Изгледа да је мјеродавно мишљење неких младића који су тек дошли на свијет, и нису ни сами сазрели али очито су зрели када пљују своје неистомишљенике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

30.07.2019 07:01

ИСТОРИЈА СЕ ПОНАВЉА,КОД НАШЕГ НАРОДА СУ УВУЈЕК ПУНА УСТА ЈЕДНЕ ЛИЧНОСТИ. ПРИЈЕ ТИТО САДА ДОДИК.МИ НЕ ЗНАМО ДРУГАЧИЈЕ.САМО СМО СПОСОБНИ ДА ВЕЛИЧАМО ЈЕДНОГ ЧОВЈЕКА ОНАКО КАКО ОН ТО ХОЋЕ .ПА ЉУДИ МОЈИ НИКАДА ЈЕДАН ЧОВИЈЕКА НЕ ЧИНИ ВОЈСКУ ДОК ТО НЕ СВАТИМО НИКАД НАМ НЕЋЕ БИТИ ДОБРО.САМО НАМ ФАЛИ ШТАФЕТА И ДОДИКОВ РОЂЕНДАН ТРЕБА И ТО УВЕСТИ ДА БУДЕ СВЕ КАКО ОН ТО ХОЋЕ.НИЈЕ ИСКЉУЧЕНО ДА ЋЕ СЕ И ТО ДЕСИТИ ПО ЊЕГОВОМ НАРЕЂЕЊУ КАКО ЈЕ ТО И ТИТО РАДИО.ЈА БИ РЕКЛА СВЕ ЈЕ ИСТО САМО ЊЕГА НЕМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

30.07.2019 07:26

Наш квази култ личности је сви а. Небитан једна политичка сељачкина која је. Бит а само народу испод шатора. Круг људи којим је он окружен и ко. Е је он гла ни баја. А у. Аргону у БЛ Баја је љаксе КРКАН. ТИ ЉУДИ ОКО ЊЕГА БЛИЖЕ ИЛИ ШИРЕ СУ ПОЛТРОНИ ЛИЦЕМЕРИ КАРИЕРИСТИ БЕСКИЧ.МЕЊАЦИ ОГРЕЗЛИ И ПРИМИТИВИЗАМ МИТО КОРУМПИРА ОСТ. ОКО ЊЕГА СУ ПАПЦИ. И КАД ПОЧНЕ БРОД ДА ТОНЕ КАД ПРЕСТАНЕ КОРИСТ ИНТЕРЕС БИЧЕ ПРОДАН ПРВО ОД ЊИ БИЧЕ ОНО ЗАР И ТИ СИНЕ БРУТЕ. ВИШЕ ОД ПОЛА ТИ ЉУДИ ГА НЕ ПОДНОСИ СМИЈУ МУ СЕ НА ГЛУПЕ ШАЛЕ ПЉЕС У ШТО. ОРАЈУ А И СУШТИНИ ГА ОРГАНСКИ НЕ ПОДНОСЕ. СЛОБУ КАО ДРЖАВНИКА СУ ПРОДАЛИ НАЈБЛИЖИ ПА ЈЕ ЗАВРСИО СА ВРЕЦОМ НА ГЛвави а био је природни господин за овог нашег БАЈУ СВИ БАЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магистра витае

30.07.2019 07:38

До народа је. Неук и непросвијећен, опсједнут бројним ирационалним предрасудама, народ који не памти шта је било јуче и умом не досеже ни до наредног јутра, не веже узроке и посљедице. А увјерен у неку своју посебну вриједност, неку специјалну историјску мисију, а што нико други нити види нити наслућује. Уствари, народ са посебним потребама. То је још Иво Андрић примијетио, па записао: 'Дуготрајно робовање и рђава управа могу толико унаказити и збунити схватање једног народа да разум и прав суд њему толико отанчају и ослабе, да се потпуно извитопере. Такав поремећен народ не може више да разликује не само добро од зла, него и своју сопствену корист од очигледне штете'.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драшко

30.07.2019 07:47

Родих се у вријеме невиђене диктатуре Јосипа Броза. Ниси смио споменути Јасеновац, бетониране су рупе у коју су трпали српске жртве, а Козара, Тјентише и др. стратишта су били симболи револуције иако су тамо страдали недужни Срби. Кад је маршал црко резултат његовог продуктивног рада је "братоубилачки" крвави рат. Братство и јединство је нестало. Појавиле су се не националне него националистичке странке, које и данас владају. Кад немаш народу шта да понудиш (перспективу, радна мјеста, стандард) дај му национализам. И опет би наши паметни народи ушли у рат да нема Њемачке која прима сву браћу ма које вјере били. Тај издувни вентил смањује притисак у узаврлом босанском лонцу тако да се данас можемо лагати и похвалити да имамо малу стопу незапосленостии висок БДП. Једноставно људи схватају да су на власти шаблонске комбинације (странка, кум, ујак,...) и излаз без обзира на стручну спрему проналазе у Њемачкој. Тако да долазимо до апсурда: Њемачка спашава БиХ од криза свих врста. Хитлер би био поносан. Словени раде најпрљавије послове и што је најгоре задовољни су.

ОДГОВОРИТЕ