Помен на борце против фашизма

Широм Српске обиљежавање устанка против фашистичких окупатора.

Република Српска 27.07.2019 | 09:24
Помен на борце против фашизма
Прошло је 78 година од устанка народа БиХ против фашистичких окупатора.
 
Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је Дан Устанка против фашизма, који се обиљежава широм Српске.

- Српски народ дао је велику жртву у праведној борби против фашизма. Убијана су чак и дјеца. Многа српска села су остала пуста, а многи сељани, старци, жене и дјеца су побијени на свом кућном прагу или су одведени у логоре смрти. Због тога, никада не смијемо заборавити страдалничку, али и херојску улогу српског народа у борби против фашизма и нацизма - поручио је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић

Он је додао да многи покушавају да минимизирају жртву и допринос српског народа у ослобађању ових простора од фашистичког зла, уз настојања да се српски народ осуди као искључиви кривац за ратне догађаје деведесетих година прошлог вијека на подручју бивше Југославије.

У Дрвару ће бити обиљежен Дан општине, на дан када је 1941. године почео устанак. Биће положени вијенци код Споменика жртвама фашистичког терора, а у Радничком дому свечана сједница Општинског вијећа.

Свечана академија биће одржана у Дому културе, када ће бити додијељена признања, плакете и захвалнице. Општинско вијеће Дрвара раније је донијело одлуку да признање почасног грађанина ове године буде додијељено предсједнику Србије Александру Вучићу.

На споменику палим Крајишницима на бањалучком Бањ брду биће обиљежена годишњица од устанка народа БиХ против фашизма. Вијенце на споменик палим Крајишницима на Бањ брду положиће градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и министар рада Душко Милуновић.

И Савез удружења бораца НОР-а општине Соколац обиљежиће 78 година од устанка народа БиХ против фашизма.

Синоћ је традиционалним збором у Милића Гају код Козарске Дубице обиљежена 78. годишњица устанка народа Босне и Херцеговине против фашизма у Другом свјетском рату.  Бројне делегације положиле су вијенце на Партизанском гробљу у Кнежици, а централној манифестацији присуствовали су учесници и поштоваоци Народно-ослободилачке борбе, као и званичници.

РТРС

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Док Холидеј

27.07.2019 14:48

Шта вриједи они који су се борили против фашизма сад су у другом плану а фашисти и њихове слуге су главни то најбоље зна Вучић у ком је реду стајао као грешка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

27.07.2019 17:03

стално ви бацатр прасину у оци. само један народ. српски је устао против УСТАСА а комунисти су правили инциденте а онда бјежали а народ трпио егзекуције

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

28.07.2019 13:55

Е мој Србо. Да неби тих Партизана и Тита ко зна гдје би ти сад био? Пусти супљу причу о Цетницима и њиховим заслугама, нисмо сви бас сисали весло. Губитници сад по шаторима пјевају “врати се Војводо” морем плови ладја” и сл. глупости. Кукање за неким прослим догадјајима много нам помаже у развоју друства нема шта. А кофери се пакују сваки дан па пут под ноге на Запад. Нема Партизана сад нигдје, па ко вам сад не ваља? Додо вам прима и сурује са Патријархом, црква у сваком селу и шта се дешава? Опет кофери се пакују омладина одлази. Не може помоћи ни драги бог оволиким лоповима и криминалцима и на власти и ван ње. Сад би и твој Дража да устане брзо отишао назад кад види ваше залопојке и лажни патриотизам великих Срба.

Name

Директ

29.07.2019 21:44

Па преко 90 одсто Партизана су били Срби.