Пирален одлаган код Бањалуке

Мјештани Борковића надомак Бањалуке тврде да је након пожара у Пословној зони Инцел, када је плануо канцерогени пирален, контаминирано земљиште довезено у њихово село. Звали су и надлежне инспекције да изађу на терен, али досад им нико није одговорио на њихове позиве.

Република Српска 25.07.2019 | 19:57
Пирален одлаган код Бањалуке
На имање комшије који већи дио године живи у иностранству, без његовог знања, истоварено је око 20 камиона отровног терета, тврди Предраг Полић који живи у непосредној близини. Он и његове комшије тврде да је камионима довожена земља, дрвна сјечка, и други терет и да су провјерили и сазнали да је све то стигло из круга Инцела.

„Земља је довежена прије два мјесеца из Инцела је и колико сам добио информације 99% је да је довежена из инцела. Ту су надлежне институције, мислим да би требале да дођу ради сигурности грађана, да изађу на лице мјеста, да узму узорак земље и да се испита да ли је то у реду или није у реду“, каже Предраг Полић, мјештанин Борковића.

Мјештани су звали и инспекцију да дође ради испитивања довеженог материјала, међутим, до сад нико од надлежних није долазио. Једини који су се одазвали њиховом позиву су активисти Младих ПДП-а. Кажу да су и раније имали сумње да је на овом мјесту смјештен заражени материјал из Инцела и да ће, уколико надлежни не реагују, узети узорке и послати свим релевантним европским институтима на провјеру.

„Оно што Бањалучане треба и мора да брине јесте да ова четири мјесеца, док ништа није подузимано, тровани смо тим пираленом и тек ћемо видјети на УКЦ Бањалука кад се појаве за годину дана проблеми са разним обољењима, која ће бити узрокована овим пираленом“, каже Иван Бегић, предсједник Младих ПДП-а Бањалука.
 
Иако се проблем са пираленом појавио у марту ове године, Влада Српске и надлежне институције су реаговале тек прије неколико дана. Признали су да је постојао документ Европске комисије о постојању пиралена у Бањалуци који је послат на адресу Владе Српске још 2005. године. Међутим, из ресорног министарства тврде да се документ изгубио. За сад немају конкретна рјешења, већ пројекат санације Инцела и избацивања пиралена из земље кроз четири фазе.

„Ми смо били обавезни да формирамо експертски тим који ће са међународним тимом који именује УНДП и заједно радимо који ће нас усмјеравати како да радимо и упутити нас како да управљамо контаминираним подручјем“, каже Сребренка Голић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

У Пословној зони Инцел 9. марта ове године избио је пожар када је плануло отровно уље пирален, које је, тврде стручњаци, неразградиво и штетно колико и радиоактивне материје. Градска еколошка инспекција изузела је земљиште за тестирање, а резултати су показали да на појединим мјестима има 2.800 пута више пиралена него што је то дозвољено.



БН ТВ

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Плис

25.07.2019 18:01

Молим вас ако је могуце да нам казете ције је власништво та парцела гдје су одлагали одпад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

25.07.2019 18:38

И ми себе видимо у Европи а на приватном земљисту осване 20 камиона сумњивог терета??? Господину Предрагу Полицу свака цаст сто о овом проблему говори отворено. У нормалној, законом уредјеној дрзави ово двоје би поодавно поднијели оставке на послове које обављају. Овај први с'лијева због неријесених неколико убистава у граду на цијем је целу, а господја министарка због оцитог несналазења у новонасталој ситуацији у којој смо и због опасности која нам тек мозе да услиједи. ПС. Господин Предраг Полиц из овог текста не закљуцујем које би зивотне доби могао да буде, ал слуцајно се сјетих јула мјесеца 1986 на Криволаку у Македонији као војник АБХО деконтаминатор сам слусао неколико пута пуковника Полица са Крусевацке академије који је дрзао катедру о бојним отровима и опасностима од истих, а сјецам се да сагоријевањем пиралена се у ваздух ослобадјају бојни отрови фозген и дифозген и ко зна ста јос?

Name

Гqерт

25.07.2019 19:43

"Међутим, из ресорног министарства тврде да се документ изгубио."-несто слицно као изгубљени докази о убиству Драгицевица. Из насих институција се губе ствари, ха, ха.. Прица за идиоте!

Name

СНСД+Бајо Патак

25.07.2019 19:59

Олимпијада незнања! Имамо најновији рецепт за папке-гурмане: салата од свјезег краставца и парадајза са есенцијом пиралена!

Name

Но1

25.07.2019 18:29

Изгубили допис Европске комисије , изгубили уговор о продаји Боске ..... па ови све изгубисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

25.07.2019 18:50

Нису изгубили него предали у Хрватску јер гдје су цували тај уговор негдје на тавану,а кров прокисњавао тако да се морало однијети на сигорно у Хрватску.

Name

Опасан преседан незнања!

25.07.2019 19:48

Овај скандал треба детаљно да се истрази да не би пао у "заборав" због одлагања радиоактивног отпада на граници Хрватска-БиХ!

Name

Вјеруј

25.07.2019 20:56

То су кретени једни, мисле да се неће, не може сазнати, јаде, јадне, пу! Па срамота нека буде сваког ко ради за њих прљав посао!!!

Name

КОМЕНТАТОР

25.07.2019 19:19

пирален............ која фирма га је у процесу производње направила то никада и нико није написао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хајдук

25.07.2019 21:51

Инересуј ,се .......па ,нам јави .За ,,смјерницу,,,Јапан или ,зап .Њемацка ,они су вец ,крајем 50 тих .год .били струцњаци ,при изградњи Инцела .

Name

Гогсон

25.07.2019 22:42

Чуј Сребренка...шта је та оставила иза себе, тек ће се чути...Министар? Мајко мила...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еборат

25.07.2019 22:54

Пирален је уље које се некад сипало у трафо станице као расхладјивац.И данас има доста трафоа са тим уљем.а оно сто је занимљиво у рату су људи вадили пирален из трафоа посто ионако нису имали струје и сипали у тракторе и аута.Јер је то радило као дизел гориво такодје.Знаци да смо ми xато луда и болесна нација посто смо се наудисали ових испарења из трактора и наса поља сва су загадјена која су ти трактори обрадјивЛи.Градови којим су фолфови јездили на пирален.Ето засто многи поумирасе од рака.А све су сваљивали на НАТО бомбе.хахахахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

25.07.2019 23:20

Тузите скотове за узурпацију, загадјење и обезвриједјење приватне имовине! Који су то кретени мајко мила! Само зато сто нико не зиви, то не знаци да се неце вратити или неко од потомака ко наслиједи земљу! Ста је ли треба да се отрује када додје на своје земљисте?! Ово је и екоцид. Ко је фрљнуо ово на приватни посјед, да буде процесуиран пред законом! Цуди ме да нико из еколоских удрузења није реаговао на ово, као и на цјелокупан слуцај тровања бањалуцана пираленом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зелени

26.07.2019 08:14

Не долази инспекција на ту парцелу јер нова директорица и власник фирме која је довезла отпад имају родбинске везе.

ОДГОВОРИТЕ