Квалификације за ЕП: Србија са Грузијом, Финском и квалификантом!

Ово су ривали Орлова: Против два тима за место на ЕП! Жребом у Минхену одлучено је ко ће бити противници наше мушке "А" селекције на путу ка Еуробаскету 2021. године. Један тим из групе је аутоматски квалификован на турнир - и то наш стари знанац. . .  Познати ривали актуелног европског вицешампиона.

Кошарка 22.07.2019 | 15:55
Квалификације за ЕП: Србија са Грузијом, Финском и квалификантом!
На дан када су почели тежи, планински део припрема за Светско првенство у Кини (31. август - 14. септембар), репрезентативци Србије у кошарци сазнали су важну вест.

У квалификацијама за Еуробаскет 2021 играће у квалификационој групи "Е", заједно са Финском,Грузијом и тимом из квалификација (Швајцарска, Португал или Исланд).

Изабраници Александра Ђорђевића ући ће у фебруару 2020. у борбу за пласман на Еуробаскет као актуелни вицешампиони континента и објективно речено, била би сензација ако се не пласирају на завршни турнир, без обзира на чињеницу да због система ФИБА "прозора" неће бити играча из НБА и Евролиге.

Пласман на Еуробаскет избориће по три екипе из сваке групе, са изузетком оних група у којима се такмиче репрезентације земаља домаћина (Немачка, Грузија, Италија и Чешка).

У једној таквој групи играће и "орлови", па је ситуација таква да ће се за две карте за ЕП наш тим борити против Финске и квалификанта. Грузија, тим који ће ући у квалификације без такмичарског императива, била је ривал нашег тима и у минулим квалификацијама, за Светско првенство у Кини.

Грузија, Финска и победник завршне рунде предквалификација (Швајцарска, Португалија, Исланд). То су ривали Србије у Групи Е током предстојећих квалификација за Евробаскет 2021. године, где ће домаћини бити Италија, Чешка, Немачка и Грузија!

Званични европски вицешампион може да буде задовољан жребом, пошто пут до завршног турнира не би требало да буде захтеван. Додуше, због чињенице да ће Грузија као један од домаћина Евробаскета бити један од ривала Србије, из наше групе ће пролаз даље обезбедити само две најбоље пласиране екипе, уз Грузију која ће играти ван конкуренције. 

Жреб је поново спојио Грузију и Србију, који су се такмичили и у квалификацијама за Светски куп у Кини. Орлови су тада однели две убедљиве победе. Финска је стари познаник Србије са прошлог Европског првенства. Тада су две селекције одиграле сусрет осмине финала, у којем су Орлови славили резултатом 94:81 у узбудљивом окршају. Што се победника квалификација тиче, Швајцарска, Португалија и Исланд заиста не би смели да буду тврд орах за нашу селекцију, јер је разлика у квалитету ипак превелика. 

Занимљив жреб добила је Црна Гора, која ће бити у Групи Г са Немачком, Француском и победником квалификација (Луксембург, тзв. Косово и Велика Британија), тако да ће Соколовима практично бити потребно да добије двомеч с тимом чије ће се име накнадно сазнати како би обезбедили пролаз на Европско првенство. 

Хрватска ће играти у незгодној Групи Д са Хрватском, Турском, Холандијом и Шведском, док ће актуелни европски првак Словенија одмерити снаге с Аустријом, Украјином и Мађарском у Групи Ф. Северна Македонија иде на Италију, Естонију и Русију у Групи Б, док Босна и Херцеговина има тежак посао са Грчком, Летонијом и Бугарском у Групи Х.

Србија ће предигру за континентално такмичење почети у првом термину предвиђеном за то - од 17. до 25. фебруара наредне године. Следећа рунда је од 23. новембра до 1. децембра, а последња од 15. до 23. фебруара 2021. године. Сваки тим ће у једном кругу, популарном "прозору" играти по две утакмице.

ЖРЕБ ЗА КВАЛИФИКАЦИЈЕ

ГРУПА А: квалификант (Словачка / Кипар / Румунија) Пољска, Израел, Шпанија.
ГРУПА Б: Италија, Северна Македонија, Естонија, Русија.
ГРУПА Ц: Чешка, Белгија, Литванија, квалификант (Албанија / Белорусија / Данска)
ГРУПА Д: Хрватска, Турска, Холандија, Шведска. 
ГРУПА Е: Грузија, Финска, квалификант (Швајцарска / Португалија / Исланд), СРБИЈА.
ГРУПА Ф: Аустрија, Мађарска, Словенија, Украјина.
ГРУПА Г: Немачка, Црна Гора, квалификант (Луксембург /тзв. Косово / Велика Британија), Француска.
ГРУПА Х: Грчка, Летонија, Босна и Херцеговина, Бугарска. 

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар