Кинези граде хидроелектране?

Кинези заинтересовани да граде хидроелектране у Српској, као и аеородром у Требињу.

Република Српска 19.07.2019 | 18:47
Кинези граде хидроелектране?
Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас са представницима Кинеске националне аеро-технолошке корпорације за међународни инжењеринг /АВИК/ о могућности сарадње у областима енергетике, туризма, саобраћаја и индустрије.

Изражен је заједнички интерес за реализацију пројеката изградње хидроелектрана "Бук Бијела", "Фоча" и "Паунци", као и изградње три хидроелектране на ријекама Бистрици и Јањини, притокама ријеке Дрине, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Влада Републике Српске ће, како се наводи, наставити са разговорима и са другим партнерима о могућностима реализације пројеката у енергетици и другим областима с циљем унапређења привредног амбијента и стандарда живота у Републици Српској.

Састанку је присуствовао и министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, који је рекао да су представници компаније Цхина Натионал Аеро-тецхнологy Интернатионал Енгинееринг Цорпоратион (АВИЦ) заинтересовани су за изградњу три хидроелектране на ријеци Бистрици и Јањини, у источном дијелу РС.

Инсталисана снага тих хидроелектрана била би око 41 мегават.

"Кинеска компанија је изразила интерес да би врло брзо могла да приступи реализацији тих пројеката - рекао је Ђокић, након састанка предстваника АВИЦ-а у Бањој Луци с предсједником Владе РС-а Радованом Вишковићем те потписаног оквирног споразума о сарадњи.

Речено је да је сарадња могућа не само у области енергетике, већ и саобаћаја, туризма и индустрије.

"Представници АВИЦ-а су раније изразили интересовање да би заједно с нама жељели радити на реализацији пројекта Бук Бијела, Фоча и Паунци, за које је РС усмјерна да их реализује с Владом Србије и они ће пратити ту динамику, уз могућност да се појаве као партнери и дају своју понуду када они и друге компаније буду позвани да то ураде", рекао је Ђокић новинарима у Бањој Луци.

У Требињу су, каже, обишли локалитет на којем је раније било најава о изградњи аеродрома.

"Заинтересовани су да анализирају све податке како би можда постали наш партнер и да заједно реализујемо ту инвестицију. Свјесни смо да постоје и други који би жељели градити аеродром у Требињу, али је ова кинеска компанија веома специјализована за изградњу аеродрома, јер производе и цивилне и војне авионе", устврдио је Ђокић.

Представник компаније Цхина Натионал Аеро-Тецхнологy Интернатионал Енгинееринг Цорпоратион Суо Схухе је истакао да су имали успјешан састанак у Влади РС-а те да је разговарано о пројектима хидроенергетике, инфарструктуре и другим инвестицијама.

"Надамо се почетку једне веома успјешне сарадње и да ће много више кинеских предузетника долазити у БиХ", казао је Схухе.

(Срна/Фена)
.

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Научник

19.07.2019 16:52

Ајде да сада и ми у Кину градимо. Да и ми тамо отимамо хидропотенцијае и руднике. Очекујем да сада почнемо и по Великој Британији градити, исто тако и по Немачкој, по свим земљака којима смо ми дали наше руднике и реке за градњу електрана, да и ми у њиховим земљама добијемо реципрочно толико ресурса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спасојка

19.07.2019 17:38

Ако Кинезима не вратиш кредит они то узимају на 99 година и то је њихова територија

Name

Коме они граде

19.07.2019 17:44

Коме они граде тај је доњи.Доста бре те прице о наивним Кинезима.

Name

ре

19.07.2019 17:46

Нема Кинез шта да тражи на нашој земљи, имају своју државу и територији. Какви кредити, какве економске убице, ради и живи од свог рада. Ни једна држава не терба да диже кредите, треба да има Централну банку која ће да емитује новца у сопствној валути коју има, дакле да штампа паре, а не да позајмљује туђи новац. НОвца би се емитовало колико има производње и привреди, То су чисти рачуни, онда би на цени био рад, а не паразитирање и негативна селекција као данас.

Name

одг

19.07.2019 18:18

Да се електропривреда не пљачка све би сама морала изградити. АКо већ имају 10000 радика, не морају имати просек 1500КМ плату, нека преполове плату у електрривреди, врате све што је опљачкано истерају приватне фирме пљчашнице што као пијавице пју крв електропривреди, зауставе пљачке а тендерима на нарученим радовима, и ето силних милијарди КМ за градњу, при том морамо и истерати истраног окупатора са Станара који је без испаљеног метка запосјео наш рудник.

Name

Спасојка

19.07.2019 18:19

Кинези доводе своје људе из Кине да раде

Name

ре

20.07.2019 11:59

Рудник Станари су пали без испаљеног метка, некада су морали војскама да освајају, а да држае освојене територије, данас то све иде преко страних инвеситицја, међународних концесија итд.

Name

Перо

19.07.2019 16:56

Питам се дали је договор у четири ока, по обичају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.07.2019 17:16

Нема ту договор четири или више очију. Отимају све без испаљеног метка: Турци су морали да ангажују војску, да се туку и боре да отму земљу, па и то колико је трајало, нису знали да граде термоелктране и да извлаче струју одавде као што раде у Станарима. Станари су пали без испељеног метка. Гацко, Угљевик, Дрину хоће да дају страницима без испаљеног метка. То су модерни ратови, савремено ропство и поробљавање држава и народа.

Name

Научник

19.07.2019 17:09

Ово је луда кућа, само један за другим страни окупатори из целог света долазе и несметано улазе узимају шта им треба без испељеног метка. Узеше рудник Станаре вредан 80 милијарди марака без испаљеног метка. Толко Турци нису могли однети за 600г. Узеше тако и друге руднике, жељезну руду, отимају реке, отимају се редом белосветска барга окупаторкса, све нам отимају без испаљегно метка, то је модерно ропство и окупација, и власт то зове страним инвестицијама, и још каже разгонимо инивеститори. И треба да их разгономи. Страни инвеститори=страни окупатори и експлоататору. Стране инвестиције=окупација без испаљеног метка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

19.07.2019 17:15

Хоћел нас радник ишта градити у нашој земљи? Мој Вишковићу одакле ти на том мјесту? Па наси радниви за вријеме Тите рафили су по цијелом сбијету а вифи ста ви радите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.07.2019 17:20

Ми се борили и крварили за ову земљу, а сада све оде без испаљеног метка.

Name

Невесиње

19.07.2019 17:21

Кад це први летови. ? Оптерећен је онај аеродром на Сокоцу Сад и ова власт о аеродрому.. Народа све мање и мање. И опет млатите са народом како хоћете. ..Много веце је убиство ово сто се ради у миру вец у рату... Висе је народ убијен у мозак ни до цега му није и свак гледа да се макне са картом у једном смјеру. .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зар не!?

19.07.2019 18:53

Херцеговину це да пљацкају, ваљда це неко и да узива!

Name

бурле

19.07.2019 17:46

ако Комсиц и Дзаферовиц не улозе вето а требали би вратити рудоњи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Импулс

19.07.2019 17:54

Зашто нисмо градили дироелектране ,као и термо електране од силе новца који смо добили од телекома,приватизацијом нафтне индустрије и из изворних прихода Електро привреде!!!!????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропало

19.07.2019 18:26

Ма пусти то... То смо потрошили..као и све друго А знаш оно не треба кукати за покојним оцем и потрошеним новцем... Е мој друже ко је одговарао и за једну проневјеру и било шта..Све то пропало...

Name

ЗНАЊЕ

19.07.2019 18:25

Ово што се ради у енергетском сектору заиста нема никаквог економског ни технолошког смисла. О во је један од више сектоа који могу запослити наше најинтелигентније младе инжињере, али тако што ће они пројектовати енергетске објекте и водити изградњу. Све ово не може са оваквом политиком владе везано за поклањање свега странцима. Наш сељак је прије стотине година знао да направи воденици (минијатурна хидроелектрана), у бившој Југославију наша предузећа и наши стручњаци су напаравили хидроелектране и термоелектране које још увјек производе преко 95% електричне енергије у Републици Српској. Често пута се питам да ли људи који данас одлучују незнају да незнају, неће да знају, намјерно раде овако како раде, морају да слушају неког другог или је у питању финансијска похлепа. У свакој ситуацији крив је и народ, а прије свих академска заједница која поткупљена и упорно ћути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српски Рамбо

19.07.2019 18:37

Да то су инвеститори који слиједени дио су тима оног Вијетнамца који је скоро боравио у Бањалуци, те са Цвијановићком, Додиком и Висковићем договарао помпезне пројекте-обисао цовјек и Ваздухопловни завод "Орао"....., и ево послије њега стизу ови "неимари" и улагаци у хидроелектране....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вец видјено

19.07.2019 18:45

Да се вјероватно ткз инвеститори као и до сада, нетруцкају тим провалија а, док исцрпају капитал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пљацкаске инвестиције

19.07.2019 18:47

Пустосење се наставља. Узгред рецено"ко кинеска тасна"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алекс

20.07.2019 07:23

Ал сте глупи људи.Данас економија само тако функционисе.Па најбогатије дрзаве кооперирају са другима,а ми сељаци по вама неби требали. Ееееееее Бозе, заостали смо ми 2Мио. Година иза свих.Нецемо се ми никад развити, ако не дозволимо да други јаци инвестирају у насу земљу.Ми немамо ниста, то вама мора бити јасно.Инфраструктура никаква, ауто индустрије нигдје,извоз зитарица, меса или млијека никакав. Ста ми имамо???? Три ријеке,суме и њиве??? То имају и други.Боље би било да нам неко тај аеродром у БЛ среди,посто наси не могу(паре себи у дзеп).Срамота да се из БЛ не мозе летјети.Надам се да це барем ове нове генерације да схвате ста је економија и да промијене све из коријена.Како ви неки размисљате то је било у доба комунизма.“ми, насе, само ми и Руси, нико други“ то је просло, од САМО МИ нема развоја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.07.2019 11:57

Не заборави, рудник Станари су отети без испаљеног метка, реко наводних "страних инвестиција". Толико да знаш. Ово није никаква међународна сарадња, него окупирање и колонизаовање држава какво је вишено само у Африци.

Name

Логично питање?

20.07.2019 07:49

Студије, истразивања! Засто мислите да се то све не би изградило у бивсој Југославији?! Могло се изградити, када позеле! Сигурно није зато, сто није било средстава!

ОДГОВОРИТЕ