Шта можете носити преко границе?

Почела је сезона годишњих одмора, гужве на границама све су веће. За све који планирају одмор ван граница Босне и Херцеговине, корисно је да знају правила која вриједе приликом преласка границе.

Занимљивости 18.07.2019 | 18:31
Шта можете носити преко границе?
Приликом преласка границе дозвољено је понијети воће, поврће, слаткише, храну за бебе и кућне љубимце, али у одређеним количинама.

Из Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине УИО БиХ истичу да су закони јасни те да се ни у Босну и Херцеговину много лијекова не може унијети без одговарајуће медицинске документације.

“Не могу носити лијекове преко граничне линије, односно уколико имају одређену терапију, ту прије свега мислимо на лијекове који садрже психоактивну супстанцу, могу имати лијекове уз документацију и то најдужи рок до седам дана за употребу”, каже Ратко Ковачевић из УИО БиХ.

Иако је од уласка Хрватске у Европску унију прошло више од шест година није на одмет подсјетити на јединствена царинска правила при надзору робе које је ова земља дужна примјењивати, наводе у Царинској управи Републике Хрватске.

Из Управе за индиректно опорезивање напомињу и да је путницима дозвољено пренијети 200 цигарета и одређену количину алкохола. Путници млађи од 17 година, немају право уносити ове производе.

Казне за путнике који не поштују законе су и до 2.700 марака. Приликом уласка и изласка са подручја Европске уније, путници су обавезни да пријаве царинској служби готовину и то у износу од 10.000 евра или више.

Што се тиче црногорске границе, храна и производи за личну употребу морају бити декларисани и у оригиналној амбалажи.

(ЕКапија)

Коментари / 0

Оставите коментар