Српску руши њена корумпирана власт

У школи је горе од јединице било остати неоцијењен, па то заслужује и (не)рад Парламентарне скупштине БиХ. Због неколицине појединаца, који чине нову скупштинску већину, који су за девет мјесеци једном ушли у ту зграду, а при томе користе све привилегије, сви смо онемогућени да радимо

Република Српска 17.07.2019 | 15:44
Српску руши њена корумпирана власт
Предсједник ПДП-а и државни посланик Бранислав Бореновић у разговору за Фактор говори о (не) раду Парламентарне скупштине БиХ, конституисању извршне власти на нивоу државе, одговара на прозивке да је "бакировац", избору Мирка Шаровића, гдје је данас Младен Иванић....

- У школи је горе од јединице било остати неоцијењен, па то заслужује и (не)рад Парламентарне скупштине БиХ. Због неколицине појединаца, који чине нову скупштинску већину, који су за девет мјесеци једном ушли у ту зграду, а при томе користе све привилегије, сви смо онемогућени да радимо. Бирани смо и имамо одговорност према свим грађанима који смо нам дали повјерење да будемо њихови представници. Ми смо једина земља на свијету у којој рад Парламента блокира нова скупштинска већина, која је одмах након посљедњих контроверзних избора кренула у формирање бх. институција а посебно у именовање новог Вијећа министара.

Подсјећам побједници ових непоштених избора СНСД, СДА и ХДЗ БиХ су веома успјешно изабрали једни друге у Дом народа ПС БиХ на начин да је СДА у НСРС директно изабрала СНСД-у четвртог делегата, слично урадила и у избору четвртог ХДЗ делегата и на тај начин им омогућила потпуну контролу на овим домом Парламентарне скупштине БиХ, изабрали су колегије оба дома у којима су кључни људи из ове три странке, договорили су подјелу ресора у Савјету министара и напрасно стали у даљем процесу због очигледних разлика у стратешком будућем дјеловању. Хоћу јасно да кажем да треба престати са генерализацијом и да се проблеми назову правим именом. Три политичке опције, понављам СНСД, СДА и ХДЗ БиХ су започели процесе формирања власти, нека их заврше или нека саопште да од тога нема ништа. Не смије се дозволити да због неколико људи парламентарни рад буде блокиран, поручује Бореновић.  

Парламент треба радити

Парламент, каже наш саговорник, треба да ради без обзира на тренутни капацитет извршне власти која има уставну обавезу да извршава своје обавезе у пуном капацитету док не дође нека друга,нова.

- Тренутно користимо све посланичке могућности, од посланичких питања, интервенција и иницијатива за сазивања хитних сједница, да радимо у коликом – толиком капацитету, јер у овој ситуацији дугорочно ће највише штете имати грађани. И сада, девет мјесеци послије избора, дођемо у апсурдну ситуацију која осликава сву бахатост, да послије девет мјесеци нерада и блокирања Парламента "нерадници" о трошку тог истог парламента ходају по разним конференцијама о парламентаризму и поручују да је парламентаризам у БиХ у кризи. Врхунац цинизма и лицемјерја, истиче Бореновић и додаје:

- Зато смо тражили од предсједавајуће Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ да писмено одговори ко од посланичких клубова није доставио приједлоге за састав парламентарних тијела, ко су чланови тих посланичких клубова, из којих странака долазе и шта ће предсједавајућа учинити да се ово стање превазиђе, јер је формирање комисија и делегација кључан предуслов да Парламент нормално функционише, засједа и разматра већ стотине разних материјала који су на чекању, а да не говоримо о бруци везано за неименовање наше делегацију у Савјету Европе и другим свјетским институцијама.     

Бореновић је предлагач закључка, који је и усвојен у Представничком дому да се раздвоје, те да се усвоје закон о Високом судском и Високом тужилачком савјету. Питали смо га, шта је то што су предности, уколико дође до усвајања закона, те да ли се консултовао са правним експертима и какво је њихово мишљење.

- Непходна је озбиљна промјена у правосуђу, које је убједљиво најслабија карика у БиХ. Правосудна власт је већ дуже времена отуђен центар моћи, који негативном селекцијом часне и одговорне тужиоце и судије онемогућава да раде свој посао у складу са професионалном етиком, једнако према свима и зато смо онемогућени да правда и истина добије своје заслужено мјесто у овом друштву. Потребно је укључити сву стручну, прије свега, домаћу правну памет да се промијени постојеће неодрживо стање, неопходно је раздвојити ВСТС на судско и посебно тужилачко вијеће, да буде састављен од стручних и одговорних професионалаца од чега ће бар половина бити изабрана на бази двотрећинских већина и на приједлог одговарајућих законодавних тијела паритетно са свих нивоа поштујући уставне обавезе, појашњава Бореновић.

Избор челних људи у правосуђу

Главни тужилац, каже он, треба бити биран у Парламенту БиХ и то двотрећинском већином.

- Потребно је мијењати законе којим би се увео институт "супсидијарног" тужиоца, који је избачен овом пропалом реформом, како би се омогућило оштећеној страни да настави кривично гоњење према судовима усљед тужилачког одустајања или доношења одлуке о неспровођењу истраге што је омиљен изговор правосудне данашњице. Морају се мијењати постојећи закони о јавним тужилаштвима којима се тужиоци требају учинити одговорним за кршење прописа по службеној дужности што је евидентно усљед закашњелих реакција или намјерног пропуштања у процесном смислу приликом рада на одређеним кривичним дјелима и још много других квалитетних приједлога, истиче предсједник ПДП-а.

Када је ријеч о конституисању извршне власти на нивоу државе, Бореновић каже да што се тиче његове странке, "нека је формирају већ сутра".

- Али, сада није на нама та одговорност, него на онима који су одмах послије избора рекли да ће ићи заједно, а то су СДА, СНСД и ХДЗ БиХ. Није им био проблем да договоре подјелу ресора у новом Вијећа министара, да једни другима изаберу своје функционере у руководства оба дома парламента, али када треба радити, договорити се, преузети одговорност, одједном тобоже не могу заједно. Ако не могу нека то јавно саопште, и да се почне тражити неко ново рјешење, а једино право, суштинско и најозбиљније је значајна измјена Изборног закона, побољшање изборних правила, увођење скенирања гласачких листића, редефинисање улоге бирачких одбора, транспарентност у креирању бирачких спискова и идентификацији бирача, увођење механизма одржавања ванредних избора и ајмо на ванредне изборе. Само нови избори са измјењеним и фер правилима су једини прави излаз из ове ситуације, наглашава Бореновић.

На прозивке Ненада Стевандића, и других СНСД-ових "гласноговорника" да су он, његов ПДП и СДС "бакировци",  "СДА представници РС у Сарајеву", и "одмјеравање" ко је већи а ко мањи Србин, Бореновић одговара:  

- Стевандић није неко коме треба указивати посебну пажњу. То је човјек који је промијенио онолико странака колико мјесеци није ушао у Парламент БиХ, уредно користећи све привилегије. Он се усуди да некоме каже да је "бакировац", а лично гласа за "Бакировог", односно СДА-овог Дениса Звиздића за замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине. ПДП иницира смјену Сенада Братића са позиције потпредсједника НСРС, након иницијативе СДА за промјеном имена Републике Српске, Стевандићева странка, заједно са СНСД га сачува на том мјесту. Он није особа која има кредибилитет да било коме мјери српство, нити друге квалитете, али је зато најбоља мјерна јединица за поквареност и подлост, поручује Бореновић.

Стално се потенцира, из Вама противничких кругова, странке из РС-а, прича како онај ко ради на јачању БиХ руши РС, и да сте управо ви из ПДП-а и СДС ти који јачате БиХ, а рушите РС. На ову констатацију, Бореновићев одговор је био:

- Теза која се користи за дневнополитичка препуцавања, без реалног основа. Републику Српску руши неспособност власти да се избори са свим изазовима, њихова корумпираност, афере, презадуженост Републике Српске док су џепови појединаца пуни, несигурност, политичка нестабилност, лоше и корумпирано правосуђе, нерегуларни избори, јавни медији који извјештавају пристрасно и стављају мету на леђа, масован одлазак становништва, опште безнађе и депресија. Републику Српску руши све оно што што су урадили, али и што нису урадили, а требали су током тринаест година власти у континуитету.

Иванићу након 32 године на Економском факултету нису продужили радни однос 

Питали смо га и шта је са Младеном Иванићем, да ли је враћен на професорско мјесто на Економском факултету у Бањој Луци.  

- Младену Иванићу, након 32 године на Економском факултету у Бањој Луци, након октобарских избора није продужен радни однос и тако је остало до данас и то најбоље показује колико је овај накарадни систем оболио у свим друштвеним сферама и бескрупулозан према политичким неистомишљеницима. Иако мање присутан у јавности, ту је увијек да помогне, врло је активан на терену, обилазећи заједно са нама општинске одборе пред изборни Сабор који ћемо имати у септембру и током којег ћемо обиљежити 20 година од оснивања и дјеловања ПДП-а. Младен Иванић се 2015. повукао са чела странке што је ријеткост за овај регион и показује његову праву величину, и омогућио да нова генерација преузме одговорност за вођење странке и доношење одлука, увијек спреман да нас посавјетује када то од њега тражимо, каже Бореновић.

Вјерујем да ће Шаровић успјети да консолидује СДС

- Стабилан СДС, који дјелује конкретно указујући на све аномалије у друштву, значи и јачу Републику Српску. Ниједно друштво не може добро функционисати без снажне опозиције. Искрено вјерујем да ћемо наставити коректну сарадњу коју имамо дуги низ година и да ће Мирко Шаровић успјети да консолидује СДС, помири унутрашње несугласице и да ојача странку. Желим му успјех у томе - каже Бореновић.  

Извор:  Фактор

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

само додоле

17.07.2019 13:51

Зивио прецедник Додик Миле, највеци србин и спасиоц србског народа и поколења!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

17.07.2019 14:34

ЈЕСТ НАЈТЕЖИ СРБИН ЈЕДИНО ШТО ЈЕ АРХИВУ ОД СРПСКИ КОСТИ ИЗ ЈАСЕНОВЦА ПОСЛАО СВОЈИМ МЕНТОРИМА ДА ЈЕ ПРОЦИЈЕДЕ ПА ЈЕ ВРАТЕ НА ДОДАТНО ИСПИРАЊЕ ХРВАТИМА А САД ХРВАТИ КАЖУ ДА ЈЕ ТО БИО РАДНИ ЛОГОР ТОЛИКО О СРБЕНДИ.

Name

Хмм

17.07.2019 14:35

Не прескачи терапију.

Name

ВРС

17.07.2019 14:40

Нек зиви теби и таквима, а далеко му љепа куца сто се мене , а вијерујем и вецине у РС тице!!! Наведи само несто сто је тај " велики" србин урадио добро за РС и Српски народ, сем сто га расели по бијелом свијету, а то није успио ни А. Изртбеговиц деведести година!!!

Name

Миромо

17.07.2019 15:15

Чути видите да си неписмен и да долазиш изодиговог тора СНСД-а

Name

Ре док

17.07.2019 15:36

Док ви преприцавате небулозе Миле побједјује ста би са килом злата ста би са да цете га затворит да је оплацко покро итд супље прице прицате Зивио Миле

Name

Ре

17.07.2019 15:59

Па људи јел видите ви цом неко пуццини један корак ка једиству србских странка одма креце паљба па ко су ти знамо добро лазно се представљају а зна добро Саровиц ста треба србском народу слога то је једино нацин да презивимо ово угњетавање

Name

Ре Док

17.07.2019 17:20

Живио, и јесили ти сад боље , јели послије тог твог коментара платио твој рачун , јели вода и кан. у БЛ јефтинија или скупља 10 посто.

Name

Директ

18.07.2019 21:41

Додик је ваистину спасилац! Спасио је многе Србе од посла, фабрика, будуцности, напретка, (озбиљног) повецања плата и пензија, од повецања борацких додатака, нормалне правне дрзаве, спасио је себе и многе своје колеге властодрсце од одговорности пред законом, спасио је народне паре од народа и стрпао Их у дзеп тајкуна... Милорад Додик је један велики спасилац. Јос само ми да се спасимо од Додика, тако сто це ваљда једног дана правосудје ове земље да се спаси од кандзи Додика и његове мафије и спасити нас од истог тако сто це Додика спасити од слободе.

Name

Магазин Валтер

17.07.2019 14:00

Лав из пионирске казе: појео сам хиљаду срба,...

ОДГОВОРИТЕ
Name

занимљиво у четвртак

17.07.2019 14:29

Биће занимљиво у четвртак, Бундало и стари удбаши за подршку Додику, Станивуковић сам, можда са Јеленом против.Тек како ће бити са СДС, сви ће морати бити за, само "њихов" Вукановић против.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.07.2019 15:43

Какви су то људи јуце зивио саровиц бог је нај бољи је Дана'с га вец пљују

Name

Ре Ре

17.07.2019 17:26

Какви смо то ће показати вријеме , 3 пута сам због Српске политике селио а изгледа да ћу и четврти пут, а изгледа да ови што никад нису селили са свог огњишта неће се смирити док не заврше у Србији а са подржавањем овакви лоповлука и одлазком млади то нам се ближи.

Name

Српска

17.07.2019 14:59

Ко мозе да руси Републику Српску???? НАТО авиони, свјетске војске и интереси??? Кад нису могли да нас поробе 90их кад је Русија била блиједа сијенка данасње МОЦНЕ дрзаве а да нас поробе сад?? НИКАД!!! ОСИМ ако НАРОД Републике Српске кроз КОРУМПИРАНИ СНСД унисти Српску за коју сам остао 80% инвалид.... само КОРУМПИРАНИ СНСД и њ сателити могу да нас унисте... ми јесмо ратовали против муслимана и хрвата али онај БОРАЦ са пуском у руци никада није био проблем, вец КОРУПЦИЈА власти Републике Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миромо

17.07.2019 15:12

Какав Додик незнамо му се за траг али кад врати опљачкано то је крпељ а не прјсједник

ОДГОВОРИТЕ
Name

царлито

17.07.2019 15:18

Није Миле никакав спасилац, он гледа само лицну корист. Мислим да је ПДП једина искрена опозиција и борац за РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРЊИНАЦ

17.07.2019 15:56

Једини НАРОДНИ ПОСЛАНИЦИ су Јелена Тривић,Драшко СТанивуковић и Небојша Вукановић а сви остали су партијски послушници а као такви продукт ИЗБОРНЕ КРАДЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гавро

17.07.2019 16:36

Рс море под хитно да створи некакву безбедносну јединицу која це радит на елиминисању унутрасњег непријатеља то је једино рјесење за опстанка рс накотило се гамади

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

18.07.2019 21:43

Црвене.

Name

Грујо

17.07.2019 17:21

Од 2006 слушам исту причу! Па зар и вама није досадило? Ако народу не можете понудити ништа више од празних флоскула онда уцутите мајке вам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

18.07.2019 21:56

Тако је! Зивјели кредити и задузивање! Народ Српске луд је за путевима, а нароцито за празним путевима. Не граде се путеви, ако имас слабу привреду. Хрватска гради путеве јер имају огромно парце мора и опет су презадузени, док Србија гради путеве, јер има гомилу фабрика и опет су презадузени, а ми немамо ни мноство километара морске обале, ни мноство фабрика, а немамо ни толико километара ауто-пута, али смо зато вец презадузени! Захваљујуци овој накарадној власти, досли смо у ситуацију да само еxит (излазак) из ове земље мозе да да неке конкретне резултате.

Name

Директ

17.07.2019 22:18

О овоме ја прицам годинама. Додик руси РС.

ОДГОВОРИТЕ