За шта се користе хеликоптери ОСБиХ

Злоупотреба војних хеликоптера, шверц, илегални летови и сарадња пилота ОС БиХ са приватним фирмама за комерцијалне летове, само су дио недозвољених активности које се дешавају под окриљем Министарства одбране БиХ. О свему су обавијештени, али – шуте!

Босна и Херцеговина 14.07.2019 | 10:22
За шта се користе хеликоптери ОСБиХ
Трагом информације да се хеликоптери Оружаних снага БиХ користе у приватне сврхе, односно злоупотребљавају, започели смо истрагу о томе ко и на који начин користи војне летјелице типа Газела, мимо редовних војних задатака. 

Према сазнањима, хеликоптери ОС БиХ се користе, између осталог, за шверц цигарета и превоз цивилних лица уз новчану надокнаду.

Извор из ОС БиХ тврди да посједује комплетну аудио-видео и фото документацију, као и податке о пилотима који злоупотребљавају војне летјелице, о времену и мјесту дешавања. Такође, тврди да има сазнања о повезаности "политике из Лакташа" са овим злоупотребама.

- Ово је хеликоптер типа "Газела" Оружаних снага БиХ, које поједини пилоти, војна лица, користе у приватне сврхе, а исти руководе приватим хеликоптерским сервисом, ВДХ Аеро. Припадници ОС БИХ у договору са приватним лицима, пружају услуге превоза, транспорта робе и осталог, уз новчану надокнаду, тврди извор који је желио да остане анониман. 

Истиче да је већ указивао на ове злоупотребе надлежним органима у ОС БиХ, али да је умјесто разоткривања, услиједило заташкавање.

- Већ смо обавијестили  Генерални инспекторат ОС БиХ, али нису реаговали због могућег разоткривања афере, иако су ове појаве у задње вријеме учестале. Покушали су сакрити доказе и прикрити кривично дјело. Ово је тек врх леденог бријега, тврди извор.

Од Министарства одбране БиХ, посредством Кабинета министра и Уреда за односе с јавношћу, затражени су одговори на сљедећа питања:

1. Да ли је било службених пријава од стране лица унутар Оружаних снага БиХ, или грађана, о злоупотребама унутар ОС БиХ, конкретно злоупотребама војних хеликоптера у приватне сврхе?

2. Да ли је Генерални инспекторат предузимао одређене активности у вези са корупцијом у ОС БиХ, по питању злоупотребе хеликоптера у приватне сврхе?

3. Да ли је Министарство упознато о одређеним видовима сарадње припадника Бригаде ЗС и ПЗО са приватном фирмом ВДХ Аеро из Бањалуке?

С обзиром да одговори нису стигли, објављујемо дио сазнања, фотографије и видео-записе који потврђују да војне летјелице, хеликоптери типа "Газела", обављају летове, по свему судећи, мимо својих редовних задатака.

На видео снимку се јасно види војни хеликоптер типа Газела како слијеће у круг дрвне индустрије и из њега излази цивилно лице које, према сазнањима нема никакве везе са ОС БиХ.
У разговору цивила са аутором видео-снимка јасно се чује његова молба да снимак не објави на YоуТубе-у, што је само још једна потврда да је ријеч о илегалној активности.
На другом снимку се такође види војни хеликоптер Газела како слијеће на ливаду и прима двоје путника - цивила који носе лични пртљаг са собом.

Извор у ОС БиХ наводи да су поједини пилоти директно повезани са људима из ВДХ Аеро и да заједнички обављају послове. То поткрепљује и фотографијом на којој се види пилот ОС БиХ Милорад Њежић, за којег тврди да учествује у незаконитим активностима и злоупотреби војних хеликоптера у приватне-комерцијалне сврхе.



Будући да саговорник директно оптужује не само војна лица, поједине пилоте, већ и приватно предузеће ВДХ Аеро за комерцијалне летове, односно злоупотребу војних хеликоптера, коментар смо затражили и од ВДХ Аеро, али га нисмо добили.

На сајту ове приватне фирме, који је очито још у изради, доступне су тек штуре информације, назив, адреса и е-маил адреса, на коју смо и упутили питање о сарадњи пилота ОС БиХ и ВДХ Аеро.

ВДХ АЕРО ВОЗИО БЕЗ ДОЗВОЛЕ

Даљом истрагом утврдили смо да је директор ВДХ Аеро Зоран Окиљ, војни пилот и бивши директор Аеродрома Бањалука, који је једно вријеме био директор и једини запосленик ЈП "Аеродром Требиње".



ВДХ Аеро Бањалука познат је по томе што пружа услуге комерцијалних летова хеликоптером типа Газела у свом власништву, које рекламира и на друштвеној мрежи Фацебоок

хттпс://www.фацебоок.цом/пагес/цатегорy/Лоцал-Бусинесс/ВДХ-Аеро-Хелицоптер-сервице-228252774537820/

Прије неколико мјесеци ВДХ Аеро је покушао да пружа и услуге хитног медицинског транспорта за приватну здравствену установу "ХЕАЛТХ ЕXПРЕСС" из Бањалуке, али је Републички здравствени инспектор извршио провјере и утврдио да поменута здравствена установа не испуњава законске услове, предвиђене чланом 107. Закона о здравственој заштити, којим је прописано да се у приватним здравственим установама не могу пружати здравствене услуге из области хитне медицинске помоћи.

Инспектор је здравственој установи рјешењем забранио обављање и рекламирање услуга санитетског транспорта пацијената хеликоптером, али никаквих санкција за ВДХ Аеро, који такође нема потребне дозволе за превоз пацијената, није било.

Наиме, ВДХ Аеро није у надлежности Инспектората РС-а, већ су услови за безбједан ваздушни саобраћај у ваздушном простору Босне и Херцеговине, који се односе између осталог на контролу ваздушног саобраћаја, инспекцијски и стручни надзор, услуге у ваздушној пловидби, ваздухопловне оператере и друго, прописани Законом о ваздухопловству Босне и Херцеговине, над којим надзор врши Дирекција за цивилно ваздухопловство Босне и Херцеговине (БХДЦА).



Дирекција за цивилно ваздухопловство БиХ је санитетски транспорт пацијената на територији РС-а и БиХ оспорила чак и Хеликоптерском сервису РС-а, који са Министарством здравља и социјалне заштите РС има потписан споразум. У свом образложењу наводе да се било какав вид комерцијалних летова не смије изводити на једномоторним хеликоптерима какве посједује Хеликоптерски сервис РС-а, већ искључиво на двомоторним летјелицама.
Двомоторне летјелице не посједује ни ВДХ Аеро!

-За комерцијални транспорт пацијената користе се хеликоптери цертификовани у категорији А  (вишемоторни хеликоптери – сигуран наставак лета и након отказивања једног мотора) и хеликоптери цертификовани у категорији Б хеликоптера (вишемоторни и једномоторни хеликоптери који не испуњавају захтјев категорије А – немају гарантовану могућност наставка сигурног лета послије отказа мотора). Исто тако, за провођење операција хеликоптером који се користе  за комерцијални транспорт пацијаната врши се подјела на хеликоптере који проводе Операције перформанси класе 1 (у највећој мјери спадају у категорију А), операције перформанси класе 2 (у највећој мјери спадају у категорију А) и Операције перформанси класе 3 (може бити категорија А и Б) - наводе из БХДЦА.

Осим злоупотребе војних хеликоптера, о чему у ОС БиХ ћуте, овдје се отвара и питање безбједности у ваздушном саобраћају над небом БиХ. Колико је та област недовољно регулисана и у којој мјери тај правни вакуум злоупотребљава ко стигне, потврђује све наведено.

Што се тиче могућих посљедица, довољно је навести примјер страдања бањалучких падобранаца и пилота на аеродрому у Залужанима 2012. године, чија смрт , односно узроци несреће, до данас нису расвијетљени.

Аутор: Жељко Раљић
(Инфомедијабалкан)

Текст је произведен у оквиру медијског поол-а Мреже АЦЦОУНТ (Антикорупцијска мрежа организација цивилног друштва)

Коментари / 52

Оставите коментар
Name

075

14.07.2019 08:32

Не бих се зачудио да и мигранте превозе из Бихаћа за Словенију јер од почетка године у БиХ је ушло 40.000 миграната а у БиХ их сада има цца. 4.000!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.07.2019 09:59

То је тек бизнис

Name

Михајло

14.07.2019 10:11

Све за милу додига, брата му драгана и зна се бакира. Све је у слузби ових власника БиХ.

Name

Ре

14.07.2019 10:52

Јел' неки Милорад, одмах шверцер и преварант...

Name

А дилери

14.07.2019 11:57

А јел возе и дилере из најбјеље дрзаве на свијету Црне Горе овамо нама с прахом наравно.Каква смо ми мајмун дрзава.Страсно.

Name

Додикистан

14.07.2019 11:59

Приватна прцијада Милорада Додика.

Name

ре

14.07.2019 15:58

Оружане снаге пошто не врше своју функцију, пошто смо држава без војске и војног рока хитно распустит преусмемрити на бављење пољопривредом, и да буду на бироу као и сви поштени инжењери.

Name

хмм

14.07.2019 16:48

За шта се користе хеликоптери ОСБиХ...............За криминалсвих облика и курвалук.

Name

Клен Фока

14.07.2019 16:53

Бурле, ко је убио Давид-а?

Name

Дијана

14.07.2019 20:37

Ето нек "Кустурић" ради шта хоће....тај мали говнар не излази Рудоњи из дупета..!. Ради шта хоће ... И мора се оправдати његови страхови,возикања да би он био Шефић.....фуј!

Name

СВЈЕДОК

14.07.2019 08:35

Живи сам свједок, гледао својим очима,да је хеликоптер орузаних снага БиХ (зелени) висе пута летио изнад Трескавице из којег је пуцано на дивокозе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.07.2019 10:00

За ове снимке би дааавно одлепршали са функција.... Мислим, у нормалној држави

Name

ТОРРО

14.07.2019 18:47

ИСПРАВКА - НИЈЕ ТАЧНО ДА ОВА ОБЛАСТ НИЈЕ ДОВОЉНО РЕГУЛИСАНА У БИХ... ТАЧНО ЈЕ ДА ЈЕ БИХ ПРЕУЗЕЛА СВЕ ПРОПИСЕ ЕАСА - ЕВРОПСКА АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ ЛЕТЕЊА - АЛИ ДИРЕКТОР И ЧИНОВНИЦИ У ДЦА БИХ НЕМАЈУ ПЕТЉУ ДА ЗАБРАНЕ НЕДОЗВОЉЕНЕ ХЕЛИКОПТЕРСКЕ ОПЕРАЦИЈЕ... ОД КАДА ЈЕ ДОДИК ПОБЈЕДИО НА ИЗБОРИМА, ОНИ СА СТРАХОМ ЧЕКАЈУ НОВИ САВЈЕТ МИНИСТАРА И НОВОГ ДИРЕКТОРА ДЦА БИХ КОЈЕГ ЋЕ ПОСТАВИТИ ДОДИКОВ ШЕФ ХЕЛИКОПТЕРСКОГ СЕРВИСА - ТО ЈЕ ПРААВА ИСТИНА !!!

Name

цица

15.07.2019 18:38

Не вјерујте у ове прице.Нииедан хеликоптер се несме подици без одобрења .Која туј треба процедура многи не знају,

Name

Робин худ

14.07.2019 08:35

Ово нигдје нема на кугли земаљској, ста се ради у овој приватној дрзави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уаааааа

14.07.2019 12:26

Колико има регистрованих пацијената ЗУ "Хеалтх еxпресс"? Ко је власник истог? Јел извршена провјера дипломе власнику те здравствене установе? Све негативни одговори, власник је Човићев родјак.

Name

Мирко

14.07.2019 09:00

Питање за власт на територији читаве БиХ, дали има бар једна државна фирма (слузба) у БиХ и њеним ентитетима да ради поштено, по закону? Мислим да нема. Са оваквим људима неби опстала ни Америка. Како могу баш све користити за личну корист. Невидјено, мислим да то нема нигдје у свијету, него у проклетој Босни и Херцеговини. Проклети да су користољубци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

14.07.2019 09:38

Знају ста је цека,па позурили да ја опељесе,како овај сумски дио,тако и цитаву БИХ.Поцео је Цоовке са Комбинатом,па идемо даље,јер кад се званично уведе протекторат,тада це бити касно за пељесење

Name

075

14.07.2019 11:58

@Мирко Одговор је кратак и јасан, нажалост, нема!!

Name

075

14.07.2019 12:00

@куку нама са нама Једино званични протекторат јер ови "наши и ваши" ће нас вратити у камено доба ускоро! Тјешим се да је тако и у свим "банана државама" еx YУ, осим Словеније!

Name

Јаффа

14.07.2019 09:31

Сви буџети и ресурси су у служби политичко тајкунске мафије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

14.07.2019 14:57

Хеликоптери користе они који од државе имају користи а и држава има користи од њих.

Name

Ре Скептик

14.07.2019 19:45

Теби је то прво -к вишак.

Name

ДејанБЛ

14.07.2019 09:34

Свака цаст, само напријед, истразите овај криминал!! Цијели хеликоптерски сервис РС треба да се стави под лупу, и истрази криминал који се годинама ради. Од летова Додика па до летова Цеце. Ја сам својим оцима гледао на Залузанима када хеликопетер Газела хеликоптерског сервиса РС, полијеце са неким небитним цивилним лице, по слозеним метео условима, када је била забрана летења за ту категорију ваздухоплова, и враца се на слијетање по мрклом мраку на аеродром који нема услове за ноцне летове. То је било страхота гледати. Али изгледа по нецијем налогу не обазире се на безбједност!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.07.2019 10:16

Журба. Ваља паре прењет'

Name

Ре

14.07.2019 10:21

Овде нема лоповлука само тамо гдје није откривен.

Name

Зна се

14.07.2019 10:39

Зна се ко је шеф хеликоптерског сервиса Републике Српске , који он има утицај има код Додика и зашто , шта је мислио Додик , сакрити криминал у фонду Пио у Путевима српске а поготово у хеликоптерском сервису

Name

Са стране

14.07.2019 10:51

Друже, ти си промашио и мету и ваздух! Овде се говори о хеликоптеру ОС, који са РС и њеним Ваздухопловним сервисом нема ама баш никакве везе.

Name

Треба

14.07.2019 12:14

и тај Хеликоптерски сервис РС прочешљати. Кад је возио Цецу ко зна шта су још мутили.

Name

Ре

14.07.2019 20:00

У Залузанима нема војних хеликоптера. Престани да измисљас.

Name

Са стране

14.07.2019 10:44

Јебеш ОС у којим неко може да узме ваздухоплов и полети кад му се ћефне. То само говори о томе да те ОС не функционишу и нису гарант ничега а веома су скупа зајебанција за сиромашну државу попут БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.07.2019 11:54

Само брани хел. сервис, кодњих је све регуларно.

Name

Лео

14.07.2019 12:23

Ма те ОС су пред распадом...све им се зиво распало...немају возила да ваља сем наравно Генералским а о осталом да се и неприца...

Name

?????

14.07.2019 12:28

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ ДА И ОС БИХ НЕ ПОСТОЈЕ ОДНОСИ СУ ОУБОРДИНАЦИЈЕ.ТОЛИКЕ ПАРЕ УЛОЖИ ОВАЈ БЈЕДНИ НАРОД ЗА ШКОЛОВАЊЕ КАДРОВА У СВИЈЕТУ. СРАМОТА ЈЕ СТВАРНО БИТИ ПРИПАДНИК ОВАКВЕ ВОЈСКЕ КАДА СВАК СЕБИ КОМАНДУЈЕ. СРАМ ВАС БИЛО А ТОГА ОКИЉА НА ДОЖИВОТНУ РОБИЈУ. ЈЕ ЛИ ТЕ ТО БЛАГОСЛОВИО ГРИГОРИЈЕ ПРЕКО МИЛИЈАНЕ.

Name

Са

14.07.2019 12:13

Сада це Гордана Тадиц и Тегелтија да оптузе оне који су објавили и снимили видео. Узас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грешка

14.07.2019 20:59

Ма под хитно распустити ОС БиХ

Name

Истина

14.07.2019 12:14

Питајте СДС и ПДП који су на власти у БиХ и покривају Министарство одбране. Немојте кривити друге, дајте тачне информације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.07.2019 12:28

Сви су други криви само ми из секте нисмо , ми можемо радити шта хоћемо а и радимо ни за шта неодговарамо па ми смо богати у систему ми имамо чланску карту СНСД.

Name

Ре

14.07.2019 12:31

Имаш право треба питати Јеринића , али он је поднио оставку и зато ће добро продати земљу у Станарима.

Name

!!!

14.07.2019 13:58

Ај'д не лупај глупости. Какве сад везе са овим имају СДС и ПДП кад је јос увјек министар Марина Пендес ХДЗ. њен замјеник је био онај фарисеј садсњи градонацелник Добоја који је на Додиков позив напустио позицију замјеника министра одбране. Зна се ко са ХДЗ-ом у РС бастини исте идеје и исту политику.

Name

Истина

15.07.2019 04:04

Ви сте само страначки заслијепљени, да не кажем залуђен. Знате ви добро да извршну власт на нивоу БиХ има Савјет министара. Министри, замјеници министара и директори свих агенција из реда српског народа су чланови СДС-а или ПДП-а.

Name

Правда

14.07.2019 12:42

Док народ не узме правду у своје руке све је узалуд

ОДГОВОРИТЕ
Name

срамота

14.07.2019 13:50

ниста горе нема у јадној дрзави бих него када паметни засутасе будале проговорисе тадасе фукаре обогатисе тоје доцекала јадна напацена дрзава бих под протекторатом

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

14.07.2019 14:43

Та војска је .само будзетско оптерецење свију нас, а ницему неслузи То треба укинути и те паре улозити у здравство и образовање..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

14.07.2019 19:09

Управо тако...она слузи само да би официри узивали у њој и примали астрономске плате а ниста не радили...у тој ОС БИХ ако ико ради то су војници...подофицири и цивилна лица...

Name

ре

15.07.2019 06:10

Ти си гарант неки креле који није служио војску....јер је неспособан па му сад криви официри....или си дрогераш који служи власти да инсистира на укидању војске....

Name

Ацо

15.07.2019 10:16

За Рее..Слузио војску мозда висе него сто сам требао...а ти си гарант један од тих официра који се спрдају и напрдају у тој војсци...па ми реци цему она то слузи и ста ти бајни официри раде у њој сем сто се боре како да добију веци цин или евентуално да оду на неко досколовавање,а доста знам људи у Ос и слусам ста се све ради....

Name

паметан

15.07.2019 06:15

Све ово нама наша борба дала... Док Амери владају овом државом, тако ће и бити... Пљујете по Додику који је на Америчким тенковима дошао на власт (па не зна да сиђе!), а ови који га спутавају (а већина вас их подржава!) лижу дупе тој истој Америци... Све је то "једно те исто!" Што би рекао Балашевић: "Нису кривци примитивци што су покупили маст, коров никне где год стигне, ма свака њима част, КРИВИ СМО МИ..."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тнт

15.07.2019 09:36

па Мики Њезиц воза конобарице у хеликоптеру,Акан Додик среди са Микијем мало возње у хеликоптеру а за узврат љубависе са њима,и на овој слици гдје Мики крај њега у кацкету сједи Акан Додик,и уговара бизнис,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тнт

15.07.2019 09:38

па Мики Њезиц воза конобарице у хеликоптеру,Акан Додик среди са Микијем мало возње у хеликоптеру а за узврат љубависе са њима,и на овој слици гдје Мики крај њега у кацкету сједи Акан Додик,и уговара бизнис,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

15.07.2019 23:57

Каква војска па то је све Криминалца Милокрада и његових криминалаца возе ста хоце кад хоце куд хоце ,ваздухом превоз слузи за превоз дроге,криминалаца ,робе која Њихова несмије дасе Царини ,пјеваце за њихова оргије ако неко то упита стасте то ради одмах је напад на србство а милокрад криминалац самозвани једини бранитељ србства Одмах поцинили да брани србство И тако у круг годинама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

16.07.2019 04:11

ВДХ Сецуритy је фирма истога власника и лици на све осим на сецуритy. Не знам како држава то толерисе. Запошљавају људе којима је одузета лиценца за рад, не излазе на објекте на аларм, директор воза хамера и ради у болници. Ако си у СНСД можеш шта хоћеш.То је група пјана и људи који се баве сумњивим пословима а представљају се као сецуритy.

ОДГОВОРИТЕ