Без алиментације нема пасоша БиХ?

У Представнички дом Параламентарне скупштине БиХ упућен је приједлог о измјени и допунама Закона о путним исправама БиХ којим се предвиђа да особе које нису на вријеме плаћале алиментацију не могу извадити пасош БиХ али и да се таквим особама пасош може и одузети.

Босна и Херцеговина 13.07.2019 | 18:13
Без алиментације нема пасоша БиХ?
Проблем избјегавања финансијских обавеза родитеља према дјеци све више је заступљен у БиХ, а највећу штету трпе дјеца и самохрани родитељи. Таквог је мишљења и Дијана Мијатовић, самохрана мајка и предсједник бањалучког удружења самохраних родитеља "Понос". Подржавају иницијативу за неиздавање односно одузимање пасоша у случају неплаћања алиментације али и поручују да им је доста обећања и да очекују да се коначно нешто конкретно уради по питању редовне наплате алиментација. 

„Било који особа отац или мајка која не плаћа алиментацију, а алиментација је законско право дјетета треба трпити одређене санкције или барем разумјети да се не може пустити други родитељ да се сам бори са свим трошковима подизања једног дјетета“, каже Дијана Мијатовић.

Поражавајуће је то што готово 70% родитеља не плаћа редовно алиментацију, 20% плаћа само повремено, док само 10% алиментацију плаћа редовно. У удружењу самохраних родитеља кажу да очекују да ће ова иницијатива заживјети и помоћи бројних самохраним родитељима да остваре законско право алиментације. 

„Било каква иницијатива која нас води ка томе је увијек добродошла јер у остатку свијета родитељи се брину о својој дјеци на било какав начин ако нису способни брине се држава па се надам да ће и наша дјеца доживјети барем дио тога да не морају размишљати хоће ли сутра имати шта јести“, истиче Мијатовић.

На страни самохраних родитеља је и институција Омбудсмена за људска права БиХ који подржавају иницијативу за неиздавање путних исправа у случају неплаћања алиментације. Као још један начин да се они који не плаћају приволе на то је и формирање Алиментационог фонда Српске који би функционисао на начин да надлежне инситуције од родитеља наплаћују алиментацију али и трошкове поступка. Да би та идеја заживјела, потребно је да се прво нађе пред посланицима Парламента Српске.

„Ствар је до предлагача, то треба да буде Министарство породице омладине и спорта тј.Министарство правде и да се коначно успостави овај фонд. Ради се о малим средствима која се занављају јер држава преузима обавезу и путем својих модалитета рјешава овај проблем и долази до оног ко не врши плаћање“, истиче Љубинко Митровић, Омбудсмен за људска права БиХ.

У постојећем закону постоји ставка за одбијање захтјева за издавање путне исправе за неплаћање алиментације које се спроводи на основу захтјева надлежног суда, али се ријетко у пракси користи.

Предложеним допунама закона пооштрава се третман особа које избјегавају обавезе према својој дјеци односно не плаћају алиментацију што је законски обавезно.

Сви органи надлежни за питање алиментација ће бити обавезни да податке о неизмирењу алиментације достављају органима надлежним за издавање путних исправа.



БН ТВ

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Нена

13.07.2019 16:27

Мислим да онај ко неће да добровољно плати алиментацију за своје дијете нетреба му то силом наметати али му треба одузети право као родитељу.И онако је та алиментација мизерна. И

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Не

13.07.2019 17:39

А хоће ли оне који су веч у иностранству и имају радне визе а нису платили алиментацији, хапсити одузеимати пасоше и враћати у БиХ, земљу која иначе свима нуди посао.

Name

Ре

13.07.2019 18:30

Паметна су , нема тог Закона да може да се спроведе, Чуј не плаћа алиментацију, ако ради држава морала донијети закон да од плате одмах, као кредит трајни налог , одузме проценат, а шта овако НИШТА!

Name

ре

13.07.2019 19:01

А шта ако је плаћаћ алиментације на бироу незапослен, и платно неспособан?

Name

За ре...

14.07.2019 07:33

Ако је"плаћаћ"ста год значила та ријеч, неспособан ил на бироу, није дијете криво сто је тако. Требао/требала је мислит прије него ли ноге рашири ил док му је било лијепо, а не сад, кад треба сносит одговорност, он/она нема. За дјецу мора бит, колико толико, иначе кастрација.

Name

Глупости

13.07.2019 16:40

Јос једна глупост у земљи лудака.Ста слобода кретања има са законом о браку.Овде стварно зиве потпуни лудаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

13.07.2019 17:33

А ста дјеца имају са одлуком идиота да добију дјецу кију неце издрзавати. Права дјеце требају бити највеца.

Name

Ј

13.07.2019 16:49

Крши се УСТАВ и угрожава права на путну исправу,одузима се надлазност суду све то да би се та угрозена популација манипулисала јел је то привлачно а то ко предлазе зна колико висе стете наноси и ста све крши која права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.07.2019 16:53

Ради се о томе да се овде деца рађају стихисјеки, случајно, без плана, и без претходно изведеног демографског прорачуна. Овде се деца рађају без размипљања шта ће то дете радти у наредних 70-80г, то неће вечито бити дете. Не постоји пројекат демографског као и привредног система државе, а морао би да буде уведен порез на друго и треће дете. Овде држава пошто све ради стихихски је препустила да се демографијаи раст популације тржишно разреши и да се половни народа поптуно униште живот и да се спрече да имају и једно дете, а онда се оној пловини коју издржава држава и привреда, довзоли да имају по 2, или 3 деце, тиме се постиже демографски баланс, наизглед нема расаста популација и проблема које она са собом доноси, а са друге стране нико нече да проузна да је држава половни становништва спречила живот. О томе се ради. То је проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фрт

13.07.2019 17:22

Веома солидан коментар.

Name

тако је

13.07.2019 17:41

Тако је мајсторе, коначно неко да открије скривене механизме коријена нашег проблема, и дешифрије наш менталитет. То је то, направљен је систем да половина живи на рачун тога што половина испашта, страда и плаћа животим и егзистенцијом.

Name

БиХ

13.07.2019 17:16

Сваки дан неки нови закон за обицног цовјека да би се тиме показало у ЕУ како у БиХ се постује и примјењује ЕУ закон. А то сто БиХ воде лопови као и цињеница да је на Балкану корупција несто сасвим нормално. Ово не да је превазисло све мјере ово је пресло у безобразлук којем нема краја. Сто се тице дјеце њих треба дрзава увијек да застити они нису низасто криви, само се бојим у корумпираном друству као сто је насе овај закон има мало сансе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Источна РС

13.07.2019 18:16

Увести закон, и још 100 ако треба да они који глуме родитеље, и то ако не својевољно онда на силу испуне своје обавезе до пунољетства дјеце, којом се иначе многи хвале а не чине ништа. Видим да многе ово погађа, сигурно редовне платише.

Name

стевица_бл

13.07.2019 18:27

уставом је загарантовано право на путна документа,,немозе то никакав закон промјенити,, колико се ја разумијем у право,,ко неце да плаца за своје дјете то није цовјек вец болесник,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

13.07.2019 19:12

Потпуно се слажем, али ако човјек или жена не ради одакле да плаћа! Онај који ради или она која рди Законом увести трајни налог па му/јој од плате скида као рату кредита, то је рјешење, а не ово, па човјек/жена би можда отишли у иностранство зрадаили неки Еврић па , ако имају имало људскости као родитељ послаће или на било који начин помоћи својој дјеци! Ово је за мене лакрдија, не дам ти пасош - а не радим нигдје и шта даље.......

Name

Кркан

13.07.2019 20:10

Треба котролисати мајке гдје троше паре које добију за алиментацију.

Name

Аурелија

14.07.2019 06:18

Дијете има законско право на алиментацију, није то ствар хоце- неце!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

14.07.2019 06:20

Ако је на бироу ако је ово или оно?? Има дијете и има да се брине за њега.Није дијете пало са Марса!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аурелија

14.07.2019 06:23

Алиментацију плацају и мајке и оцеви!!!

ОДГОВОРИТЕ