Бургер из лабоса

Месо "одгајено" у лабораторији, први пут понуђено пре шест година у облику хамбургера вредног 250. 000 евра, за две године би могло да стигне на полице продавница по цени од девет евра, најавиле су, за агенцију Ројтерс, еуропске компаније које развијају ту технологију.

Занимљивости 11.07.2019 | 08:53
Бургер из лабоса
Потрошачи које брину климатске промене, добробит животиња и сопствено здравље, заинтересовани су за такозвано "чисто месо", а број новооснованих компанија у тој сфери је порастао са четири крајем 2016. на више од 24 две године касније, према подацима института за истраживање тржишта Гоод Фоод Институте.

Цветају и алтернативе у виду "биљног меса", чије су деонице утростручиле вредност од почетне јавне понуде у мају. Следеће године на јеловнику би могло да се нађе месо узгојено из животињских ћелија, будући да произвођачи усавршавају технологију и смањују трошкове, чекајући одобрења за излазак на тржиште.

Холанђанин Марк Пост, суоснивач компаније Моса Меат, први је 2013. године узгојио говеђи хамбургер који је коштао 250.000 евра. У суфинансирању је учествовао и суоснивач Гооглеа Сергеј Брин. Моса Меат и шпански Биотецх Меатс истичу да су трошкови производње од тада драматично пали.

"Први хамбургер је 2013. био толико скуп, јер се радило о новој науци. Производили смо мале количине. Када се производња повећа, планирамо да ће цена бургера бити око девет евра", рекла је портпаролка Моса Меата, додајући да би у перспективи хамбургер из лабораторије могао да буде јефтиниији од конвенционалног, преноси Ројтерс.

Мерцедес Виља, суоснивачица Биотецх Фоодса, истиче важност преласка из лабораторије у индустријску производњу:

"Наш циљ је да дођемо до комерцијалне производње и добијемо одобрења регулатора до 2021. године", рекла је она.

Виља каже да цена прозводње килограма лабораторијски узгојеног меса данас износи око 100 евра, што је знатно мање од 750 евра колико је пре годину дана навела израелска фирма Футуре меатс.

Биотецх Фоодс, Моса Меат и друге компаније још увек нису затражиле одобрење ЕУ регулатора, пошто још увек раде на побољшању серума за раст меса.

Да би се месо одгајило у лабораторијски условима, матичне ћелије извађене из мишића животиња стављају се у медиј за узгој који се потом ставља у биореактор, сличан ономе какав се користи за ферментацију пива или јогурта, који подржава раст влакана мишићног ткива.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар