Задужење за коридор ''Пет це''

Народни посланици ће прије одласка на годишњи одмор да донесу одлуку о прихватању задужења према Европској банци за финансирање пројекта коридор ''Пет це'' – обилазница Добој  у износу милиона евра и гаранције за задужење РС у овој години.

Република Српска 10.07.2019 | 15:34
Задужење за коридор ''Пет це''
У Бањалуци је данас у Народној скупштини Републике Српске одржана сједница Колегијуму. Договорено је да ће четврта посебна сјденица бити одржана 16. јула. На дневном реду ће бити само двије тачке.

Тако ће посланици прије одласка на годишњи одмор да донесу одлуку о још два задужења. Прво се односи на прихватање задужења према Европској банци за финансирање пројекта Коридор ''Пет це'' – обилазница Добој у износу од 150 милиона евра. Друго задужење су гаранције које Српска може издати у овој години.

Који је максимални износ нико од посланика још не зна тачно. Материјал Владе РС са тачним детаљима, послници још нису добили. И без тога, поједини послници већ сада знају да одлуке о новом задужењу неће подржати.

''Не могу појмити себи да је РС за један такав кратак дио пута Коридора ''Пет це'' задужује за све и једну марку. Гдје завршавају приходи од акциза и путарина када видите да нам посланик Вукановић (Небојша) поји краве по регионалним путева и да прииказује рупе које су величине бомбе неких 100 килограма'', рекао је шеф Клуба посланика СДС у НС РС Миладин Станић.

Изградња мреже путева и аутопутева није спорна. Спорно је, кажу опозиционари, задужење, посебно ако се има у виду чињница да се за те намјене прикупља новац од акциза и путарина. На годишњем нивоу се убере око милијарда марака. 

''Питање је да ли је неопходно толико задужење и да ли се могло барем дијелом финансирати из неких других извора. Размилићемо о подршци једној оваквој одлуци'', каже шеф Клуба посланика ПДП у НС РС Перица Бундало.

Грађанима се за изградњу путева, наплаћује и порез приликом регистрације возила. Када се саберу прикупљена средства по разним основама, за потребе изградње аутопутева до сада је прикупљено више од осам милијарди марака. Ипак, за већину радова се користе кредитна средства. 

''Ја рачунам да је ово најједноставнији начин да са овако ниским камата и средствима која кроз кавилтетан пројекат очекиујемо да дођу од европксих инвеститора, Ја мислим да је то логично да велике инвестиције радимо на овај начин. Средства од акциза која стоје на посебном рачуну су намјењена између осталог и за покриће тих кредитних средстава као једна врста гаранције'', изјавио је шеф Клуба посланика СНСД у НС РС Игор Жунић.

Коридор "Пет це" кроз Српску пролази дужином од 46,6 километара. У трећој фази требало би да веже петљу Јоховац и Подновље, а четврта води даље ка Вукосављу.



БН ТВ

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Мирослав

10.07.2019 13:52

Ако паре од акциза за путеве неиду тамо гдје требају , дали може да се поднесе тужба и да неко одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дусанцули

10.07.2019 13:58

А акцизе од 20 пфенинга по литру су служиле чему, драги моји кметови? Па да вас народски речено, натегну и још вам наплате гумене чизме док вас "узимају" отпозади. Сви су они на задатку пљачкања ове сиротиње на челу са западном братијом. Ништа они нису бољи од ових наших гуликожа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вебер

10.07.2019 14:21

Ти коридори и аутопутеви се праве да страни окупатор одавде може лакше одвозити сировине, руде, све што произведе, све што нађе на земљи и под земљом, а није искљућено да неће одвозити и људе и бело робље и људске органе. Једноставно ми смо за Запад предвиђени да будемо збрисани са лица земље, да будемо уништени, окупирани и поробљено. Док се са тим не суочимо и томе не супроставимо, само ћемо све више пропадати и изумирати, бити у већој беди и сиромаштву. За тако нешто је нужно досадашњим политичарима забранити даљи ради, позовање на одговорност за све што су сад радили, поштно суђење.

Name

ре

10.07.2019 14:57

Зашто нисте истјерали ММФ из РС?

Name

Михајло

10.07.2019 15:06

А ста је то па то додиг мозе платити из малог дзепа.

Name

075

10.07.2019 16:58

Читам да је Милорад дао свој прилог за аутопут!! хттп://депо.ба/цланак/191032/док-нам-други-псују-мајку-наисао-је-додик-кроз-тунел-и-поцастио-нас-ево-кол-ко-је-одријесио-кесу

Name

дусанцули за 075

10.07.2019 18:17

Баш ме интересује која је фирма изводјач радова у Врандуку? Не би се кладио ал ако би морао, заокружио би Интеграл!

Name

Ре вебер

10.07.2019 22:17

САРОВИЦ СЕ ПОХВАЛИ ЈУЦЕ И ЈАЈА ИЗВОЗИМО

Name

Милко

10.07.2019 13:58

Шеф клуба СНСД је заслузио Нобелову награду за економију. Само њему је пала на памет идеја да паре од акциза дас у банку а банка да ти од тих пара да кредит. Па то је генијално. Скупио сам 100.000 КМ и хтио сам купити стан али сад цу отици и узети кредит од 100.000 а своје паре цу дати банци као гаранцију да цу кредит отплатити! Е мој народе, ниси ни заслузио ниста болхе него да овакви волови одлуцују о твојој судбини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.07.2019 15:25

То је конструкција коју је добио да процита....Али реално и његови лицни капацитети су ту негдје, или ти веома, веома мали.....

Name

Ре Ре

10.07.2019 15:59

сигурно је да је момак врло ограницених менталних способности. Зато Додик такве и поставља на вазна мјеста јер их није блам да казу било какву глупост. Зато је Висковиц премијер, Бисерка предсједница, Ковацевиц портпарол... јер, цега се паметан стиди тиме се будала поноси.

Name

ТОРРО

10.07.2019 13:59

МИЛОРАД ДОДИК ЈЕ 2006.ГОДИНЕ ДАО ГАРАНЦИЈЕ ФЕДЕРАЦИЈИ БИХ ДА ЋЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА ФИНАНСИРАТИ И ИЗГРАДИТИ СВОЈ ДИО НА КОРИДОРУ "ПЕТ ЦЕ"... А СВЕ У ЗАМЈЕНУ ДА ФЕДЕРАЦИЈА НЕ БЛОКИРА КРЕДИТ РС ЗА АУТОПУТ БАЊА ЛУКА ДОБОЈ... ДА БИ ТО ОПРАВДАО САДА СЕ ТО СВЕ ПОДВОДИ ПОД ПРОЈЕКАТ АУТОПУТА ДО БИЈЕЉИНЕ И СРБИЈЕ, И САДА МИ ПЛАЋАМО ГРАДЊУ НЕЧЕГА ШТО ЈЕ ИСКЉУЧИВО БИТНО ЗА ФЕДЕРАЦИЈУ, А МИЛОРАД СЕ ХВАЛИ КАКО ЈЕ ПРАВИ СРБИН !!! СВЕ ПОГРЕШНО И НАКАРАДНО САМО ЗБОГ БОГАЋЕЊА НЕКОЛИКО ФАМИЛИЈА !

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

10.07.2019 14:29

Зар нисмо неки дан добили донацију од ЕУ неких 40-50 милиона еура за дионицу 5ц кроз РС ? Цак је и вецина пара за дионицу Јоховац-Руданка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Помози Боже

10.07.2019 15:04

Јој мајко мила какви овде глупани коментаришу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.07.2019 15:26

Реци ста је твој коментар. Имас паре у банци али дизес кредит. Је ли то паметно?

Name

Ре Ре

10.07.2019 16:02

ста он има да напрезе мозак, ако врховни водја казе да треба, онда треба. Јер водја је најпаметнији. И воли се висе од оца и мајке.

Name

ТОРРО

10.07.2019 16:04

ОВО ШТО САМ ЈА НАПИСАО ЈЕ ЧИЊЕНИЦА И ДИО ТАДАШЊЕГ НАВОДНО "ФЕР" ДОГОВОРА ДОДИК - ЛАГУМЏИЈА, А СТВАРНИ ГЛУПАН СИ ТИ КОЈИ ВЈЕРУЈЕШ ОВОЈ КЛЕПТОМАНСКОЈ ВЛАСТИ НА ЧЕЛУ СА МИЛОРАДОМ ДОДИКОМ КОЈИ СЕ ЈЕДИНИ ПОНОСИ СВОЈОМ БАХАТОШЋУ И НЕВАСПИТАЊЕМ... А АКО С ОБИЧНИ БОТ КОЈИ РАДИ ЗА СЕНДВИЧ - ОНДА ТЕ РАЗУМИЈЕМ ДА МОРАШ ДАС НЕШТО НАПИШЕШ ТУГО МОЈА И НЕКА ТИ БОГ ПОМОГНЕ КАДА САМ СЕБИ НЕ МОЖЕШ ДА ПОМОГНЕШ !!!

Name

Мрx

10.07.2019 16:01

Средства од акциза се налазе на посебном рацуну.Хоце ли на крају бити као и са рацуном од продаје телекома,имају паре,а на крају нема од пара скоро ниста.На крају це опер бити кредит за путеве а од акциза затребало за несто друго и на крају никоме ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудоња Рекао

10.07.2019 17:15

Средства од акциза иду за Проинтер.

Name

Бања лука

10.07.2019 16:03

Бандо дал сте ви нормални па гдје су паре које ми одвајамо при регистрацији аута то су на нивоу дрзаве стотине милиона марака гдје су паре од акциза све вас треба не на робију него Чаушеску сценарио све редом битанге неписмене сјеме вам се затрло

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

10.07.2019 16:20

Какав кпридор 5ц , то је само параван , како би имали некакав алиби . Па и птице на грани знају да се водила хајка мјесецима , на целу са оним Скандинавцем Вигемарком да се уведу акцизе , које це се користити за изградњу мрезе аутопутева . Сада то висе нико и не спомиње , акцизе на силу прогуране и само врх резима , заједно са Европским хостаплерима знају гдје заврсавају . Знаци , натури биједи акцизе , па и кредите , а банда нека узива и троси. Па није ни цудо сто је образовање срозано на најнизи ниво , циљ је да буде сто веци број неписмених , како би резим лаксе манипулисао , управо када су у питању овакве ствари .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

10.07.2019 18:35

Кметови моји, акцизе нису 20 пфенинга него плу 15 пфенинга старе акцизе од којих је прикупљено осам милијарди марака, а путеве праве наши зретници на кредит

ОДГОВОРИТЕ