Метода васпитања

Према тој методи, није довољно да то само начелно чините, него да се према беби односите као према јединственом људском бићу од рођења.

Здравље 08.07.2019 | 13:29
Метода васпитања
СТАЛНО смо у потрази за што бољом методом васпитања малишана, али колико ће она бити "употребљива" зависи од детета. И упорности родитеља да не одустану чим наиђу на прве препреке. РИЕ метод - Ресоурцес фор инфант едуцарерс, унео је праву револуцију, па су многи познати родитељи почели да га примењују. Занимљиво је да је његова суштина врло проста, а то је - поштовање детета. Према тој методи, није довољно да то само начелно чините, него да се према беби односите као према јединственом људском бићу од рођења. Јер, циљ је да се одгоји аутентично дете, што свако и јесто, ако се осећа сигурно, има самопоуздање, самостално је и уме да се повеже са људима.

Стручњаци који су га патентирали тврде да начин на који комуницирате са дететом утиче на развој његове целокупне личности и формирање угла из кога ће посматрати свет. Родитељи морају да верују да чак и беба може да буде иницијатор и да сама истражује своје способности.

РИЕ метод се заснива на посматрању, односно подстиче родитеље да што пажљивије анализирају своје дете како би разумели начин на који комуницира. Тако успевају да разумеју његове потребе. А, што више разумемо дете, више и ценимо његову способност брзог учења, која је нарочито изражена током прве три године живота. Када видимо шта оно све може да уради самостално, све га мање подучавамо. 

Стручњаци тврде да чак и новорођенче може да буде активно у процесу храњења и мењања пелена, само ако се родитељи потруде. Јер они стварају шансе за интеракцију и сарадњу, па је њихова улога да му обезбеде окружење у коме може несметано да ради све ствари које су му природне. Што је окружење предвидивије и познатије, бебама је лакше да уче.

Један од принципа је да се детету не тепа, него да се са њим разговара као са одраслим човеком. Малишану се даје да се игра са шерпицама и кашикама, уместо са скупим играчкама. Суштина је да му се обезбеди много времена за неометану, самосталну игру и да му се покаже дивљење за све што учини.

Новости
фото:интернет
 
 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Милан

09.07.2019 10:49

Лоза је важна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па, не знам

09.07.2019 12:43

Важно је образовање као прво. Генетика или лоза су важни, али нису пресудни.