Шетња за виталност

Једна од главних, када је о здрављу реч је та да ова врста активности чува зглобове од пропадања, и спречава таложење вишка килограма.

Здравље 08.07.2019 | 13:25
Шетња за виталност
СВАКОДНЕВНО пешачење од пола сата има многе добробити. Једна од главних, када је о здрављу реч је та да ова врста активности чува зглобове од пропадања, и спречава таложење вишка килограма.

Резултат је виталност и у поодмаклим годинама. Стручњаци упозоравају да зглобови почињу да слабе и да се дегенеративно мењају већ од половине пете деценије. Да би спречили губитак хрскавице, али и да би "подмазали" зглобне површине неопходна је физичка активност, али не претерана, јер она делује супротно.

Зато се ходање у ритму које помало убрзава дах сматра идеалним рекреативним начином за очување покретљивости тела. Осим очувања зглобова свакодневно ходање доноси и многе друге бенефите:

СМАЊЕЊЕ ПРОШИРЕНИХ ВЕНА

Редовно ходање смањује појаву и бол варикозних -проширених вена. Добро је и зато што подстиче циркулацију.

САГОРЕЋЕТЕ ОКО 150 КАЛОРИЈА

У зависности од терена и брзине хода, 30 минута пешачења сагорева око 150 калорија.

ОСЕЋАЋЕТЕ СЕ СМИРЕНО

Ходање опушта, чак и ако нисте у природи, већ на прометним и бучним улицама.

ЈАЧАЊЕ МИШИЋА НОГУ

Само 30 минута хода дневно одлично је за тонирање мишића. Ако уз свакодневне шетње одлучите два пута недељно да одрадите тренинг снаге, приметићете још боље резултате.

БОЉА ПРОБАВА

Након оброка немојте да седнете пред телевизор или компјутер. Шетња има моћ да убрза пробавни систем и држи ниво шећера у крви у границама нормале.

Новости
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Тачно

09.07.2019 07:10

Ја имам 56 и немам вене на ногама. Косу још не бојим. Тежина није идеална, али је у реду с обзиром на године и генетику. Сваки дам пређем око 5 км и више. Важно је имати циљ јер бесциљно ходање замара. Боље се спава и мање сања. Интернет лоше утиче на мозак и вид. Телефон морам имати због старих родитеља иначе ми не треба послије 16 сати. Корист здравог старења је да не овисите ни о коме.

ОДГОВОРИТЕ