Брескве за све

Осим што су одличног укуса, кајсије су пуне витамина и минерала који помажу правилном функционисању организма. Ово воће би требало уврстити у свакодневну исхрану јер помаже у очувању здраве пробаве и здравља очију, спречава ризик од срчаних обољења, а кожи помаже да остане лепа.

Здравље 06.07.2019 | 14:07
Брескве за све
Кајсије су изразито храњиве, а две свеже воћке садрже само 34 калорије, 8 грама угљених хидрата, један грам протеина, 0,27 посто грама масти, 1,5 грама влакана. Одличан су извор бета каротена и лутеина, антиоксиданса који помажу у борби против штетних слободних радикала. Најбоље их је јести целе и неољуштене.

Осим бета каротена, одличан су извор витамина А, Ц и Е. Садрже флавоноиде, који штите од болести попут дијабетеса и срчаних обољења и доказано неутрализују слободне радикале и штите од хроничних обољења.

Витамини А и Е налазе се у кајсији, а они су важни за очување здравља очију. Састојци попут зеаксантина и витамина Ц штите очи од оштећења.

Захваљујући антиоксидансима и витамину Ц, ово воће је одлично и за кожу. Штите је од штетних спољних утицаја и УВ зрака који изазивају трајна оштећења. Витамин Ц помаже у обнављају коже и изградњи колагена, а бета-каротен штити од опекотина изазваних сунчевим зрацима.

Кајсије су богат извор влакана, па помажу у очувању уравнотежене пробаве. Шоља кајсија садржи 3,3 грама влакана, а богате су и топивим влакнима која су важна за очување нивоа ашећера у крви и холестерола.

Минерал калијум одговоран је за регулисање мишићних контракција и течности у телу, а његовим адекватним уносом можемо спречити непријатан осећај надутости.

Кајсије су богате и водом па због тога помажу у одржавању здравог крвног притиска, телесне температуре, здравља зглобова и правилног рада срца.

Ово воће можете да додате у исхрану на различите начине - свеже као међуоброк, у колачима, џему, насецкане у јогурту или салати.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дзосуа

06.07.2019 14:44

Кајсије или брескве?

ОДГОВОРИТЕ