Привреда тоне због рафинерије

Индустријска производња у Републици Српској већ седам мјесеци заредом је у паду, а само у мају ове године евидентиран је минус од чак 18,2 одсто у односу на пети мјесец прошле године.

Република Српска 04.07.2019 | 20:05
Привреда тоне због рафинерије
Горе од тога је чињеница да ријетко који сектор биљежи раст и готово сви су „црвени“. Област вађења руде и камена је у паду 11,9 одсто, прерађивачка индустрија 11,3 одсто у минусу, а производња и снабдијевање електричном енергијом и гасом у паду од чак 24,6 одсто.

Лоши показатељи наше индустријске производње, која запошљава око трећину од укупног броја радника у Српској, били су разлог због којег су представници Привредне коморе РС иницирали састанак с премијером Радованом Вишковићем и надлежним министрима.

– Досадашњи показатељи говоре да ће индустријска производња ову годину завршити у паду у односу на прошлу годину, а што ће се одразити на укупан бруто домаћи производ – каже за Српскаинфо предсједник  Привредне коморе РС Борко Ђурић.

Он каже да су основни генератори пада престанак рада Рафинерије нафте Брод и стање у електроенергетском сектору. Додаје да на све то имамо мало капиталних инвестиција, те проблем са одливом радне снаге и недостатак страних инвестиција због неформирања власти на нивоу Босне и Херцеговине.

– Истовремено, стање на тржишту Европске уније није охрабрујуће, нарочито у Њемачкој, одакле наши произвођачи добијају мање наруџби за призводњу и извоз – додаје Ђурић.
 
Истиче да су у Влади Републике Српске свјесни проблема и да су сада они на потезу.

– Прије свега, требало би да дјелују на сузбијању сиве зоне, која гуши оне који раде легално. Даље, може се дјеловати са капиталним инвестицијама како бисмо колико-толико завршили годину са бољим резултатом у односу на садашње стање – објашњава Ђурић.

Каже да не би да звучи као песимиста, али не очекује значајне резултате од Закона о подстицајима, који предвиђа и враћање дијела пореза послодавцима у привреди ако повећају плате запосленима.

– У сваком случају, будући да имамо пад инудтсријске производње, а самим тим и пад профита, долази у питање постојећи број запослених. Ево, у Рафинерији се радници шаљу на чекање и питање је како ће то на крају да заврши – наводи Дудуковић. 

Каже како овај проблем с Рафинеријом има директне ефекте на привреду, те да ће бити добро ако буде кратктотрајног карактера. Вјерује да ће се стање са електричном енергијом на крају године поправити.

Напомиње да су наведени проблеми типични за мале и слабе економије, јер само једно предузеће може да направи турбуленције у укупним показатељима.

– Међутим, ове проблеме сами можемо да рјешавамо са одређеним мјерама. Међутим, плашим се да на тржишту Западне Европе не дође до већих поремећаја. Ако се то деси, директна рефлексија на нашу привреду је неминовна и му ту ништа не можемо да урадимо – наводи Дудуковић.

Занимљиво је да истовремено у Федерацији Босне и Херцеговине индустријска производња, која је у прва два мјесеца била у паду, биљежи позитивне резултате у марту, априлу и мају. У петом мјесецу је евидентиран раст од 3,1 одсто (производња и снабдјевање електричном енергијом је расла за 6,8 одсто, прерађивачка индустрија за 3,1 одсто, док је вађење руде и камена у паду од 6,6 одсто).

Представници Рафинерије нафте у Броду, од чијег рада индиректно зависи цијела општина, посљедњи пут су се огласили почетком године када су саопштили да започињу ремонт због хаварије постројења.

Пожар у октобру прошле године уништио је једно постројење и од тада Рафинерија нафте не прерађује сирову нафту, а радници су послати на чекање, док ће један дио бити ангажован на чишћењу. Међутим, јавност, а ни сами радници, немају информацију када ће почети да раде. Због овога је у прекиду са радом и један погон у Рафинерији уља у Модричи. Такође, један дио радника овог постројења је на чекању.

Производња електричне енергије била је на почетку године мања због лоше хидролошке ситуације, а послије је додатно смањена због знантно умањеног рада „Хидроелектране на Требишњици“ (узрок хаварија у ХЕ Дубровнк), те због вишемјесечног капиталног ремонта у РиТЕ „Гацко“.

(Српскаинфо)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Мирослав

04.07.2019 18:19

Са оваквом политиком ми ћемо завршити у Србију ако нас буду хтјели примити, зашти наши политичари све уништацају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логицно

04.07.2019 19:57

Добро и постојимо. То није власт, то је мафија у јавним предузецима, то нису привреници то је мафија криминална,са купљеним дипломама.

Name

Мислим

04.07.2019 18:39

Под хитно послати кући 50% партијски запослених у државним фирмама и администрацији. Поједосе све сто реални сектор заради. Нико ово не може поднијети ни јаче државе а камо ли ова шака јада. Све је натрпано до бесмисла а прави пример је РиТе Угљевик и Гацко. Гурају се по канцеларијама и на смјену сједе, а плус приватници зарадјују на ономе сто би сами могли урадити. Зло од система је створило партијско запошљавање и то сви виде и ћуте. Докле?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.07.2019 05:29

До краја, или до смјене власти и доласка нове која це смоци снаге да ухвати у костац са неспособном а прекобројном администрацијом јер, реално нама су веци проблем будзетски ухљеби од 10 неспособних министара... Лако цемо наци 20 паметних људи да воде министарства и пар јавних предузеца али како наци 20000 нормалних људи који це радити јер ови тренутно запослени су људско дно, цуте и гледају свог посла за плату од цца 1000км, праве се да не виде убиства, криминал, комплетно унистење цијеле популације јер их само интересује да редовну добију своју незаслузену плату...

Name

Ови

05.07.2019 06:03

Полуписмени, а и неписмени ухљеби су гласачка машинерија, не могу се лако послати кући, јер су роботи, унапријед програмирани за све врсте потреба. Какогод их назвали, они су као пијавице овог друштва, без части, морала, продане душе, папци и папани. Све пропада, људи масовно бјеже, а они сисају остатке, јер друго ниста и не знају.

Name

бањалуцанин 88

04.07.2019 19:02

Индустријска производња у РС? Ста је то???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.07.2019 03:54

То је оно због цега је њен министар изабран за министра године. Да није тузно, смијао би се.

Name

Перо

04.07.2019 19:13

Привреда тоне због рафинерије, а рафинерије тоне због додика. (погодба у четири ока). Убацивање (прање) пара, оних сто их је Домагој Маргетиц описао у књизи Крваве балканске милијарде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папа

04.07.2019 19:42

"Недостатак страних инвестиција због неформирања власти на нивоу Босне и Херцеговине." Хаха, ако је ово разлога за пад инвестиција, онда не знам зашто је итко дошао задњих 30год. Чиста пропаганда.РС држи све полуге у својој руци, проблем је незнање и непотизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дада

04.07.2019 19:52

Овде је потонуло све одавно и све је изгубило смисао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ханy

04.07.2019 22:17

Ама, ста вам је људи? Па ви у БиХ сте дио Еуропе!

Name

Но Сикирики!

04.07.2019 20:03

Ма нема везе биће трезорских записа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

04.07.2019 21:50

Потононули смо ми одавно, досло до гусе јос док нас подаве то је то. Бјезати одавде из ове вукојебине или политицаре подавити треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

михајло

04.07.2019 22:36

А да се ипак отцепимо? Мозда бисмо имали висе пара. Босна нам отима и ово мало сто имамо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАС ОВАЈ

05.07.2019 08:29

Јадни смо ми и насе сколство кад и сто видимо не вјеримо ни себи самима а незнамо се ни бојати ста долази иста нас цека, Не способни смо да се од рада зиви не врацама сто позајмимо па цак варамо са приватним позајмљивањем своје нај близе а знамо да нема ни мало сансе за врацање, То се не уци у ниједној сколи а то ради цак и јадна СР, Наса Омладина незна ста новац али њима мора бити и ако родитељи не раде! Незнам откуда том јадном Народу нада да це ови донијети боље јер нама нема излаза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

06.07.2019 10:59

Пропала рафинерија, пропали Сердарови пројекти и фирме, угасене двије прехрамбене фабрике ове године, Бирац у проблему, РЗР Љубија у кризи, ено сад и Алуминиј Мостар је у кризи (који набавља глиницу од Алумине). Ово све нимало не звуци добро и не улива наду у боље сутра у РС (и БиХ).

ОДГОВОРИТЕ