Пшеница чека бољу цијену

- Произвођачи пшенице у Републици Српској нису ни близу задовољни откупном цијеном ове житарице, која се, како кажу, креће од 29 до 31 фенинга по килограму, па се велики број узгајивача одлучује за њено складиштење чекајући боље дане.

Република Српска 04.07.2019 | 07:29
Пшеница чека бољу цијену
"Ове године је цијена различита и креће се од 29 до 31 фенинга, али велики број људи који има било какав складишни простор пшеницу лагерује и оставља је надајући се бољој цијени. Конкретно сам радио анализу, видио сам да је пшеница доброг квалитета и одлучио сам да је лагерујем", рекао је за "Независне" Бошко Радић, пољопривредни произвођач из Бијељине.

Према његовим ријечима, произвођачи уопште нису задовољни откупним цијенама јер су оне из године у годину све ниже.

"Далеко да смо задовољни када је откупна цијена у питању. Мислим да ћемо за три-четири године доћи у фазу да уопште нећемо производити и да ови млинови који су направљени неће имати шта радити, неће имати сировина", истакао је Радић.

Што се тиче приноса, навео је да су они мањи у односу на прошлу годину, али да је квалитет генерално доста бољи.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, истакао је за "Независне" да су на недавном састанку у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС изашли с препорученом цијеном пшенице.

С обзиром на то да је пшеница берзанска роба, равнали смо се према нама најближим продуктним берзама, а то су Нови Сад и Будимпешта, тако да би цијена у РС требало да буде једнака цијени на тим берзама увећаној за трошкове транспорта", појаснио је Маринковић и додао да је то око 35 фенинга по килограму.

"То је нека цијена с обзиром на то да смо имали изузетно високе трошкове производње због неријетко и трећег третмана против биљних болести због киша и прекомјерне влаге, тако да очекујемо да би то могло на неки начин уз субвенције Министарства да задовољи пољопривредне произвођаче и да колико-толико ову културу учини рентабилном ове године", рекао је Маринковић.

У Министартву пољопривреде, шумарства и водопривреде РС су истакли да су, осим препоручене цијене, на поменутом састанку презентовани резултати контроле производње пшенице код корисника подстицајних мјера, те најавили измјене концепта подршке производњи пшенице у наредном периоду.

"У РС је више од 45.000 хектара под пшеницом. Просјечан принос пшенице креће се између  четири и шест тона по хектару у зависности од климатских фактора, надморске висине и квалитета земљишта, а  на формирање цијена пшенице највише утичу однос понуде и тражње на тржишту, квалитет сировине, цијена коштања производње, цијене пшенице на берзама земаља у окружењу", закључили су у Министарству.

(Независне)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Тезак

05.07.2019 06:20

Ко цека тај доцека.Дај Бозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тезак

05.07.2019 09:28

Дај Бозе за цијену.

ОДГОВОРИТЕ