Томислав није дочекао правду

Томислав Добрњац из Прњавора, који је тешко повријеђен након ауто-бомбе у којој је погинуо његов пријатељ Милан Вукелић “далеке” 2007. године преминуо је у 73. години не дочекавши правду и данас је сахрањен у селу Шешковци код Лакташа.

Република Српска 03.07.2019 | 15:50
Томислав није дочекао правду
Добрњац је након експлозије остао без обје ноге и надао се да ће за живота дочекати да полиција открије идентитет убица, али то се нажалост није догодило.

Подсјетимо, напад у којем је тешко повријеђен Добрњац, а у којем је погинуо бањалучки инжењер Милан Вукелић догодио се 6. новембра 2007. године у 20.20 часова, недалеко од сједишта МУП Републике Српске.

Убица или више њих, чији идентитет ни 12 година након злочина није познат, поставили су испод Вукелићеве сиве “форд фиесте”, експлозивну направу са 800 грама ТНТ која је активирана даљинским управљачем и то у тренутку када је аутомобил пролазио поред самачког хотела, односно зграде МУП РС и Основне школе Бранко Радичевић.

У тренутку активирања експлозивне направе са Вукелићем су у ауту били Слава Пепиновић конобарица из кафића „Вучко“ чији је власник био покојник, те чувар у овом кафићу Томислав Добрњац коме су након тешких повреда ампутиране обје ноге.

Након што је 6. новембра 2007. године у 20.20 часова детонација уздрмала већину Бањалучана, до тада мирно насеље Старчевица постало је центар једног од највећих полицијских увиђаја у РС.

Годинама су из полиције стизала увјеравања да истрага није, нити ће бити завршена.

Током истраге полиција је саслушала више од 200 особа, а на полиграфско тестирање упућено је њих 20.

Склапајући мозаик, полиција је утврдила да су убица или више њих кобног дана поставили експлозивну направу испод “фиесте” која је била паркирана испред Вукелићеве фирме “Мими трејд” и локала “Вучко”.

Експлозивна направа активирана је тачно у 20.20 часова и то у тренутку када је ауто било у покрету и када су се у њему налазили покојни Вукелић, те Пепиновићева и Добрњац.

Након детонације Вукелић је погинуо на мјесту, а каснија истрага утврдила је да је направа која је поред разорног ТНТ била „појачана“ ексерима и опиљцима, била постављена испод возачевог мјеста на коме је у тренутку детонације био покојник.



Вјештачења

Остаци експлозивне направе вјештачени су у лабораторији МУП РС која је открила да је убица користио 800 грама разорног ТНТ. Касније је затражено мишљење и форензичара из америчког ФБИ који су потврдили налаз МУП РС. 

У истрагу је био укључен и ЕУПМ, а МУП РС је у међувремену понудио и 100.000 марака за информацију која би довела до откривања убица Вукелића.

Током истраге полиција је прибавила спискове свих особа који су на било који начин повезани са прављењем експлозивних направа у РС, БиХ и региону, међу којима су били диверзанти, деминери, припадници војних формација, али ништа није дало позитивну информацију.

Мотиви због којих је неко убио Вукелића су према полицијским сазнањима различити, од пословних сукоба са запосленима у Заводу за изградњу Бањалука (ЗИБЛ) до сукоба са комшијама због нерјешених имовинских односа.

Пријетње и напади

Убијени Милан Вукелић био је запослен као грађевински инжињер у Заводу за изградњу Бањалука (ЗИБЛ) и прије убиства имао је низ пријетњи како на послу, тако и напада на породичну имовину. Познаници и пријатељи су Милана описали као ријетко поштеног човјека који је поштено радио свој посао и није желио учествовати у корупцији.

У ноћи између 6. и 7. маја 2007. године запаљен је Вукелићев аутомобил „форд фокус“. Три мјесеца касније, 8. августа, непознате особе су запалиле породичну кућу Вукелића у Српским топлицама, некада Шехеру, у којој живи његова мајка Вида. Мајка је тада испричала да је прво проваљено у кућу, па онда подметнут пожар у којем је изгорјела дневна соба са стварима, дио кухиње, ходник, купатило.

– Не знам ко је то могао да уради, али мој син сигурно зна. Њему су пријетили одређени људи и вјероватно је паљевина резултат тога. Надам се да ће полиција пронаши починиоце – истакла је тада Вида Вукелић, мајка покојника.

Испред куће Виде Вукелић 10. октобра 2007. године, мање од мјесец дана прије убиства Вукелића запаљен је и аутомобил “фолксваген поло” власништво комшинице.

Породица

Љиљана Тодоровић сестра покојног Вукелића у изјавама након мучког убиства наводила је да сваки пут када запали свијећу за свог покојног брата, запали и једну за убице, јер их жали.

Тврдила је како је једини могући мотив убиства њезиног брата, био посао којим се бавио у ЗИБЛ-у, те да је убиство Милана било израз нечије моћи.

– Посао којим се бавио је једини мотив убиства. Милана је искључиво занимала струка, а не новац, нити било шта друго. Све је кренуло низбрдо када је Милан одбио да да сагласност за новоизграђени парк Петра Кочића у центру града. Сваки пут када прођем поред тог парка видим Миланов леш – говорила је огорчена сестра.

(Српскаинфо)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Зоки

03.07.2019 13:55

Ето бас је ово наса ”дрзава” РС , покој им дуси..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоса ностра

03.07.2019 15:16

Сицилија је рај демократије и владавине права за Републику Српску,свугдје има мафије,ал овде мафија води дрзаву.Бјез "одавле" ко крене задњи нека изгаси свијетло.

Name

Мирослав

03.07.2019 13:57

Какви смо то људи постали , а већина иду у цркве и славе славе а и даље шуте , како је лијепо било на Хасином врху , Грабеж.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

03.07.2019 14:03

знаци ли то да је Давидовиц наредио да га смакну? или неко од те структуре која је насилно отела од касе 8 милиона марака за потпуно ругло од парка Петар Коциц?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.07.2019 18:09

Јесте, баш ти значи! Давидовић и она клапа око њега!

Name

Правда

03.07.2019 14:08

Када држава убија, убице се никада не пронађу. Милан је био изузетно поштен човјек....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вукелић

03.07.2019 14:18

Милан је био поштен и није желио да учествује у криминалу људи из СНСД-а.Они су га убили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Касни али

03.07.2019 19:40

Доцекаце неко!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нон персона

04.07.2019 06:58

Е то је правни систем корумпирано право суђе.

ОДГОВОРИТЕ