Осуђеници о миту за помиловање?

Група осуђеника, који су одслужили своје казне у Казнено – поправним заводима широм Српске, обратили су се БН телевизији с тврдњом и доказима о корумпираном правосуђу. Кажу да је ситуација измакла контроли, па су одлучили да пусте у јавност снимак из априла 2007. године када су доказе о миту и корупцији покушали да предоче надлежним у Министарству правде РС.  

Република Српска 20.06.2019 | 07:38
Осуђеници о миту за помиловање?
Иако су захтијевали искључиво састанак са тадашњим министром правде Џерардом Селманом, своје тврдње су ипак изнијели пред његовим помоћником, Бошком Ђукићем и управом Казнено – поправног завода Туњице.
 
Тадашњи Осуђенички савјет из Туњица навео је бројне примјере затвореника који су упркос дугогодишњим казнама добијали помиловања, на основу позитивног мишљења које су добијали из Министарства правде Српске. Према ријечима осуђеника, што се и чује на аудио снимку, мито у виду позамашних свота новца је био услов за пријевремену слободу.

Зоран Квочка, предсједник Осуђеничког савјета КПЗ Туњице код Бањалуке, даље наводи на аудио снимку да је "други, за које се чак напише негативно мишљење, али јави се неко из министарства (правде) и каже да је позитивно мишљење. Да ли је то због узимања пара, или тате, маме и остале родбине, нећу да улазим." 

Један од затвореника, Синиша Петровић говорио је о сопственом примјеру. Према његовим ријечима, он је тражио помиловање од Министарства правде Српске, а заузврат му је тражено 180 хиљада марака.

 Иако је на састанку био Бошко Ђукић, помоћник тадашњег министра правде Џерарда Селмана, оптужби за мито и корупцију на његов рачун није мањкало.

Осуђеник Душко Сувара – Ханс  наводи на том аудио снимку са надлежним из министарства правде да се „дешавало свашта, али оно што се дешава откад сте ви на тој функцији, ово нема нигдје на свијету." 

Тадашњи помоћник министра правде РС Бошко Ђукић је навео да ће тражити извјештај по питању овога. "Даћемо предмет тужилаштву и ја ћу захтијевати код министра како је узео паре и на основу чега."

Након спорног састанка 2007. године, услиједио је пакао за осуђенике који су изнијели низ тешких оптужби на рачун Министарства правде РС. Барем тако тврде у писму које су доставили БН телевизији.

„Други дан од састанка, у јутарњим сатима, док ми спавамо, буде нас ногама, шакама, палицама. Воде нас појединчано у подрум истраге, ту настаје пакао. Више смјена страже тукли су нас без икаквог разлога. Те јауке никад нећемо заборавити, крв на све стране." – наводи се у писму осуђеника.

Оно што је занимљиво јесте да је само годину дана касније у јавност изашла званична информација о побуни затвореника КПЗ Туњице, управо због мита и корупције у правосуђу, која је трајала данима. Ипак, осуђеници који су тада наведени као вође побуне, у писму које су нам доставили, тврде да је та информација била лажна.

„Доводе цивилне инспекторе да испитају поједине затворенике, под оптужбом да су направили побуну, а све у циљу да прикрију мито и корпуцију и шта је речено на састанку. Инспектори Министарства правде су утврдили прекомјерну употребу силе, од стране страже, али нико није одговарао."

У писму које су нам доставили, осуђеници тврде да је прогон настављен и годинама касније, након што су одслужили своје казне, а све због спорног састанка од прије више од 10 година.



БН ТВ 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Соња

20.06.2019 05:44

Отисло је све у п.м. најбоље бјеyати одавде. Свугдје криминал, корупција, непотизам, политика нам пуна папака. Нема наде. Све цемер и јад у овој напаценој дрзави. Зали Бозе изгубљених зивота који су дали за насу РС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ниста ново

20.06.2019 06:15

Цему се цудити кад типови попут селмана цадје и скрбица могу бити министри. Какав капетан таква и посада

Name

да

20.06.2019 06:35

Нико висе ту не зели зивхјети.Само будале и лопови остају нормалан народ гледа како це да побјегне у Њемацку,Слповенију,Аустрију,Сведску,Америку,Аустралију итд

Name

то

20.06.2019 06:18

је позната ствар, али ко сад пласира те такве цињенице од прије десет и висе година, да није Сувара Горан. Дјукиц је пензионисан прије 8 година, сад ту улогу у узимању пара врси Перо Дујмиц и његова десна рука директор из Фоце Гољанин.Назалост то је код нас увјек било и бице,васпитаци у кпз се тако бахато понасају и играју са судбинама породице осудјених да је то страсно.а да не прицам да лице који је осудјен на три мјесеца и први пут стављају са висе повратницима и лицима који су осудјени на 30 година, неструцност,корумпираност на сваком кораку

ОДГОВОРИТЕ
Name

замјеник

20.06.2019 06:52

Ста могу кад ми је од свих поклона најљепси новац..

Name

Цицмиле

20.06.2019 16:25

то је дио система који друствену заједницу и не занима тако да има у том дијелу и најјаце корупције. Кога брига за осудјеника,разбојници,убице,педофили,зликовци са једне стране а са друге стране је најслицније филму "Искупљење у Сосенку". Синиса Голијанин је руководиоц у КПЗ Фоца висе од 11 година,иако је од 2001. добио забрану ИПТФа да обавља функције које су везане са изврсењем закона. Кога брига сто дрзавни затвор у Војковицима зјапи празан, има и дебелог разлога,ствар је сто се новац дознацује из минис. правде БиХ ентитетским заводима. Никада се неце десити озбиљна финансијска ревизија КПЗ Фоца... људи би установили да је новац годинама нестајао и ко це покренути ту истрагу ? У ту септицку кп упадне и ако исплива,увјек це смрдити на говна,без обзира на тески привредни криминал и корупцију поцевси од помоцника за изврсење санкција до руководиоца установа,мала екипа људи а лијепа свота новца,поријекло имовине тих људи нема ко да истрази јер,не постоји закон...назалост,тако то иде...

Name

бнтв

20.06.2019 07:06

Данашње проблем у правосуђу придодати човјеку без поузданих доказа који је пензионисан прије десет година и који се упокојио преко пет година је ван сваког разума. Позната је латинска пословица: Де мортуис нихил ниси бене - О покојним говори само добро! То је знак је основне пристојности и етичности да се ништа лоше не говори о мртвима који се не могу бранити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Балкан

20.06.2019 08:12

Није коректно да се нападају људи који постено и цестито раде један од најтезих послова у дрзави.Стање у КПЗ установама у РС је на нивоу просјека ЕУ уз постовање свих људских права

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па ако продје, пеодје

20.06.2019 10:01

Све умрезено, без тога не мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упућени веле

20.06.2019 20:47

Нигдје више корупције што у затворима. И одавно то траје. Све је на продају, све се може купити, све има цијену. Како у РС-а, тако у другом ентитету, а тако и на нивоу БХ-а, без разлике на вјеру, нацију, партију. Вјерна реплика правосудног и политичког система. Лесе фер, у пуном смислу тог економског појма. Неупоредиво веће лопине су са вањске стране зида и жице, но они унутра.

ОДГОВОРИТЕ