Укидају квоте за стране раднике

Хрватски министар рада и пензионог система Марко Павић најавио је данас да ће од сљедеће године бити укинуте квоте за стране раднике, али уз увођење обавезе за послодавце да радну снагу прво потраже на домаћем тржишту.

Регион 19.06.2019 | 17:30
Укидају квоте за стране раднике
– Квоте за стране раднике су задња линија одбране – поручио је Павић уочи сједнице владе, а поводом недавних упозорења послодаваца да је туристичка сезона угрожена и да им недостаје 5.000 радника, највише у туризму и грађевинарству.

– Политика ове Владе је активација домаће радне снаге…Прошле недјеље смо позвали послодавце да запосле домаћу радну снагу. Видјели смо да још има 1.600 људи у приобалним жупанијама, који су у туристичким занимањима и желе да раде у туризму. У само неколико дана преко 600 људи које смо упутили је запослено – навео је он, а преноси Пословни дневник.

Додао је да су анализом утврдили да постоји још 1.500 захтјева за туристички сектор преко ограничења квота, те да ће зато данас донијети одлуку да повећају квоте за сектор туризма за 2.000, плус 1.000 за грађевински сектор, уколико нема пријављених с тим занимањима на Хрватском заводу за запошљавање. 

Такође је најавио да ће незапослени који три пута одбију запослење, усавршавање или преквалификацију бити брисани са евиденције Завода.

Према његовим ријечима, таквих је пуно више него прије.

– Желимо да запослимо домаћу радну снагу. Од сљедеће године послодавци прво морају да се огласе на домаћем тржишту радне снаге, на Хрватском заводу за запошљавање. Догодине планирамо да укинемо квоте, али уз ову обавезу да се радник прво потражи на домаћем тржишту и да му се поштено плати. Готово три четвртине предузећа која су тражила дозволе за странце нису се огласила на ХЗЗ – рекао је Павић.

Велики број сезонских радника у туризму и угоститељству у Хрватској чине Срби. Међу најтраженијим радницима су кувари и конобари.

(Агенције)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

САД

19.06.2019 15:40

НЕ СМЕТА НАЦИОНАЛИЗАМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ваљда јасно

19.06.2019 16:32

Не смета никоме национализам, него фасизам, нацизам и совинизам.

Name

Реално

19.06.2019 15:41

То је сасвим ОК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

19.06.2019 16:13

Сада ћемо се слободно и у већем броју вратити у РСК а и шире на своју дједовину, ето како се ствари послагују, нема ко да ради и опет Срби морају у своју западну Србију. Е моји рвати глупи, направисте државу ал опет ти досадни Срби долазе, јбг. наше било наше ће и бити ! Гледа Бог Србина свог, живјела Велика Србија .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

19.06.2019 20:50

Неће у Хрватској нико ни хтјети живјети осим Срба.Хрвати више воле Ирску,Норвешку и остале земље гдје се боље живи.

Name

Зоран

19.06.2019 17:45

Ова реченица ми се свиђа, да прво траже раднике с хрватског бироа за запошљавање и да се адекватно плати а не узме биједу из БиХ и плате упола мање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А и далеко боље

20.06.2019 08:31

Само сто сада и радници из БиХ и Србијw висе воле у Њемацку итд, него Хрватску и ЦГ. Хрвати не воле да раде, поготово те послове, мозда за огромне плате би некако отаљали и то ко јw принудјwн. Нису у Хрватској радни људи.

Name

Прво

23.06.2019 17:24

Политицари треба да се ограде од фасизма и побољсају права радника то све иде у њихову корист ако неце , неце имати ко да прима госте на јадрану па изволите размислите.

ОДГОВОРИТЕ