Канцерогено тло у Инцелу!?

Поједини дијелови земљишта у “Инцелу” у Бањалуци имају 2. 800 пута више канцерогеног уља пирален у себи него што је дозвољено, откривају извори Српскаинфо.  

Република Српска 15.06.2019 | 20:40
Канцерогено тло у Инцелу!?
Тврде да су имали увид у прво вјештачење које је обављено у “Инцелу”, а које је забринуло стручњаке.

– Резултати су дословно ужасни. На појединим мјестима је било толика концентрација пиралена, да то нико није очекивао – рекао је саговорник Српскаинфо укључен у истрагу око пиралена у Бањалуци.

Прије пар мјесеци еколошка инспекција града Бањалука у кругу “Инцела” на осам мјеста изузела је земљиште и тестирале га на пиларен и друге тешке метале. Резултати су потврдили да је земљиште загађено, али су се резултати крили од јавности, због тежине загађености.

– Резултати анализе су показали да на појединим мјестима има 2.800 пута више пиралена у земљишту него што је дозвољено. Најмања концентрација је била око 50 пута више него што је дозвољено. Када су у питању просјечне вриједности пиралена, на свим контролним тачкама га је било за око хиљаду пута више него што је дозвољено, што је ужасно и опасно – открива извор Српскаинфо.

Осим канцерогеног пиралена, оно што је забринуло стручњаке јесу и резултати вјештачња на опасне метале. Такође, и ови резултати су били забрињавајући.

– Ово вјештачење је показло да је земљиште у “Инцелу” посебно загађено оловом. Гранична вриједност за олово у земљи износи између 50 и 100 у зависности од врсте земље, а у “Инцелу” га на појединим мјестима има и за 200 пута више – истиче наш саговорник.

Када је у питању тестирање на живу и бакар, такође је потврђено да је ово земиљиште загађено са њима. У просјеку живе и бакра имао до 20 или 30 пута више него што је дозвољено.

Директор Института за заштиту за екологију РС Предраг Илић рекао нам је да је јуче одржан састанак управо око проблема загађености земљишта и да наредних дана очекују прве резултате. 

– Неспорно је да је земљиште контаминирарно, само сада морамо утврдити колико је то отишло у ширину и дубину. До сада смо узели узорке на 44 локације и они су послани на вјештачење – каже Илић за Српскаинфо.

Он је додао да ће чим добију прве резултате обавијестити јавност, али да ће и Град Бањалука подузети све потребне мјере да се овај проблем ријеши, преноси Српскаинфо.

(БН)
(Фото: Српскаинфо)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

@Роки

15.06.2019 18:47

Ма то лову извлачи власт, какво кажњшавање, што већи притисак дебља кковерта и ником ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.06.2019 06:01

Ако је ово истина, онда неко треба дефинитивно на вјешала! Многи су имали сазнање о овоме, па што нису реаговали, него се чекало да тај отров исцури, и шта сад? Зар такву земљу и воду да остављамо потомцима! Ђубради једна неодговорна! И опет са није било новинара, ми ништа не би сазнали!

Name

ре

16.06.2019 07:20

Не не , то су криви ови из Техерана

Name

Зградољуб

16.06.2019 09:22

А јест сад натегло оне велике бизнисмене сто су купили земљу у инцелу и мислили гради зграде и поливати се вином. Па прије бих сад зивио у залузанима него у инцелу

Name

Ре Зградољуб

17.06.2019 17:03

Шта то фали Залужанима?

Name

Скептик

15.06.2019 18:53

Ха ха ха, ту крај тог канцерогеног тла налазе се све Републичке инспекције, па и еколошка. Ха ха ха . има ли краја овом бесмислу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Малеена

16.06.2019 13:35

Ма то је мрвица отрова. Колико још незнаног има око нас. То је само кап у мору

Name

Свједок

15.06.2019 19:41

Страшно, шта рећи на ово што се дешава, не само у Инцелу него свугдје око нас. Ово не само доказ како се издају еколошке дозволе, како се контролишу. Криминал невиђени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХИТНО

15.06.2019 21:33

ГОСПОЂА ГОЛИЋ И ПЕТАР ЂОКИЋ ОДГОВОРНИ ЗА СВЕ. ПАДА ВЛАДА, БИСЕРКА, РАДОИЧЋ. СНСД БЛ ОДГОВОРАН.

Name

Ре

16.06.2019 04:26

Неце ваљда лук садити тамо!

Name

Ре

16.06.2019 05:04

Све се крије , тако и Шњегота оде зато што је рекао истину и нигдје га нема нити се јавља, мораш бити миран.

Name

ре

16.06.2019 07:57

још страшније да несмије те поменут нато бомбе које су затровале читаву бих јос бих са њима у зликовацку организацију

Name

Хвала што преносите

15.06.2019 20:53

Да, то је живи отров! Нека знају људи, грађанство и онај ко сумња, па нека кажу само шта хоћете. Хоћемо да се то очисти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

16.06.2019 12:23

Ово је резултат дугогодисње праксе да се на веома осјетљиве ресоре постављају љди који узгред појма немају о послу којим би се требали бавити. Тако нам је све ове године Лондонски академац Петар Дјокиц бивао министар за све и сваста, а сколован је цовјек да ради у полицији. Санација овога це бити и теска и скупа, ако је икако и могуца? Најјефтинија варијанта спаљивања би у атмосферу емитовала толико фозгена и дифозгена који су у преводу веома опасни бојни отрови, то ми је остало у сјецању као бивсем деконтаминатору из ЈНА. Да ли постоји какво аналитицко хемијско постројење које би све те силне кубике ископане земље могло да оцисти од пиралена под предпоставком да није отисао дубоко ја то незнам. Видим у коментарума се криви и Голицева и Дјокиц и ко све не? Мислим да нису криви они, крив је онај ко их је поставио да раде оно за ста испада да нису кадри и те треба драконски казнити, али ко???

Name

Независни ревизор

15.06.2019 22:17

Напред СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срам Вас било

16.06.2019 07:58

Обрушавате се на градоначелника због пар литара некаквог уља... А заборављате Вибер стикер, маратоне, Делта Цитy, кружне токове, возић за Шехове, незавршену школу под Старчевицом, Цитy бике терминале, станице за електро аутомобиле, цитате и кишобране из господске и све остале капиталне пројекте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор Радојичић

16.06.2019 14:59

Тло у Инцелу није отровно, оно је мало отровно... Није то ништа страшно, чему паника... Погледајте шта сам све направио да о томе не мислите: Вибер стикере, Цитy бике терминале, кружних токова као у причи, цитате у Господској да читате до бесвјести, пунионицу за електро аутомобиле које немате, довео сам Делту да се могу екскурзије организовати, ћевап фест, ејјјј свакаквих чудеса. Чак сам дао дозволу за поскупљење воде и одвоза смећа... Има вала свашта нешто да се прича, а ви о тамо неком пиралену. П. С. Ево и паркинг наплату повећавам, само да народу буде боље, зато не цјепидлачите.

ОДГОВОРИТЕ