Давно најавио одлазак Сердарова

- Нови термоенергетски блок неће се градити, јер се нигдје у свијету није догодило да постоје двије термоелектране, државна и приватна, једна поред друге, користећи угаљ под истим условима. Тога нема и то је немогуће", констатовао је прије седам година у студији професор Алекса Милојевић.

Република Српска 14.06.2019 | 14:14
Давно најавио одлазак Сердарова
Поводом новинских написа и најава да би руски инвеститор Рашид Сардаров, који је још прије девет година громогласно најавио могућност инвестирања у електроенергетски сектор Југозападне Европе и Републике Српске, могао продати своје концесије Влади Републике Српске и на тај начин зарадити око 180 милиона КМ, јавност би требало подсјетити на изводе из „Студије оправданости изградње ТЕ 3 у Угљевику“, коју је прије седам година, 2012. године, објавио Економски институт из Бијељине на челу са професором доктором Алексом Милојевићем.

Наручилац поменуте студије била је Административна служба општине Угљевик.

Професор Милојевић је, дакле, прије седам година писао о „опасности која се надвила над Угљевиком и РС, истичући да „збуњен и немоћан народ углавном врти главом, јер осјећа несразмјеру између ријечи и дјела“.

Професор Милојевић у својој студји истиче да је њен превасходни задатак да се сагледају економски и друштвени ефекти овог улагања, те да се дође до истине и она саопшти народу.

„ Тражена је концесија на експлоатацију угља на лежиштима Делићи, Пељаве и Тобут, као и концесија за изградњу термоенергетског објекта. У писму намјере предложено је да се формира заједничка фирма „Цомсар Енергy РС“ у којој ће РиТЕ „Угљевик“ имати 10 одсто власништва, док ће „Цомсар Енергy Лимитед“ са Кипра, коју је Рашид Сардаров основао 2010. године са намјером да инвестира у електроенергетски сектор Југоситочне Европе и РС, имати 90 одсто власништва“, наводи професор Милојевић у тој студији.

Оно што је најзанимљивије, и што је издржало тест времена у ових седам година, гласи:

„ Нови термоенергетски блок неће се градити, јер се нигдје у свијету није догодило да постоје двије термоелектране, државна и приватна, једна поред друге, користећи угаљ под истим условима. Тога нема и то је немогуће“, констатовао је у својој студији прије седам година професор Алекса Милојевић. Његове готово пророчанске ријечи показале су се као сушта истина, а колико ће од политичког мешетарења са сумњивим инвеститором имати користи појединци, а колико штете српски народ, показаће се врло брзо. У међувремену се сазнало да ни залихе угља на обронцима Мајевице нису непотрошиве.

(Дешавања у Бијељини)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Министар

14.06.2019 12:28

А ко казе да би двије електране радиле. Дрзавна би примила 1000 референата за синдикална питања а багериста не би имала и исла би у тески минус и таман кад се заврси изградња приватне дрзавна би отисла у стецај и била би продаја дијелова....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Банда

14.06.2019 13:24

Република Српска слузи за прање пара руских олигарха.Огавно Милораде.

Name

Ре још једном

14.06.2019 14:19

Олигарси и бјелосвјетски лопови јесу, али РУСИ НИСУ! Молим вас да не мијешамо бабе и жабе!

Name

Ре

14.06.2019 14:30

Кад нам Путин пошаље инвеститоре одмах рачунај да сто милиона пушимо

Name

ре

14.06.2019 21:36

Рашид је ту само маскота, као нека руска офшор фирма регистрован на Кипру, Комсар енерџи лимитед. А иза ње стоји домаћа мајфија које треба да преуземе све наше ресурсе. И онда се направи тај сценарио преваре и замајавања народа око некакве стране инвестиције изграде ТЕ Угљевик 3 од 600МW, а знало се одмах да нема угља ни за 300МW снаге. Али важно да се форсира та прича о страним улагањима, о томе како су обезбедили толико милијарду марака инвестиције,. Осим тога, то је био толико штетан уговор по ко ме је ЕПРС тербала да да рудник у постојећу термоелектрану а да у новоосноваон фирми Комсар енерџи има само 10% власништва док би наводни Рашидом Комсар енерџи лимитед са КИпра имао 90% власништва. и онда сада домаћа мафија сама себи даје 180 милиона за враћање концесије електропривреди., Ето тако је сав сценаро превере осмишљен. Још 2012 године смо упозоравали на овај сценарио преваре, и да се неће градити никаква термоелктрана, а што би била још већа штета, јер би тада из РС било изнесенао близи 30 милијарди КМ капитала кроз експлоатацију рудника и произвдњу струје, тада су послати људи од стране владе који су правили своју студији, а то људи су радили за Унидо са бањалучког економског института предвођени Ђорђем Лајшићем донели своју студију екомске оправданости који су тврдили да ово није штетна инветиција, давања рудњка у Угљевику под концесију страном инвеститору.

Name

САЛЕ СЛОВЕНАЦ

14.06.2019 12:29

ОВАЈ АЛЕКСА ИМА ТРЕЦЕ ОКО

ОДГОВОРИТЕ
Name

експерт

14.06.2019 12:46

Алекса је експерт за економију, ресурсе, дакле, здрава економска логика. Иначе, где Додик закопа, ту трава не расте, него криминал и пропаст.

Name

Рајко

14.06.2019 12:47

Није ,него се не слушају паметни и образовани људи.И одмах иде србовање..!

Name

дудук

14.06.2019 12:49

Додик нам је заробио институције и приватизовао, па их арчи, јер ту ништа не улаже, узима кредите, па их опере и себи 60%, а РС под хипотеке.

Name

Мирослав

14.06.2019 12:50

Нема он треће око него прича реалне ствари, а народ ко народ.

Name

Јаффа

14.06.2019 12:41

Као да се памет и професионализам питају нешто...како каже Баја : “Ако ниси у систему власти џаба ти све.”

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фунци

14.06.2019 14:07

Ето сад јос испаде Алекса Милојевиц паметнији од Синисе Мајсторовица директора Цомсара и др. зивотних наука?

Name

велико постење

14.06.2019 13:27

лопов и преварант засто толико није имо у својој матицној дрзави него досо овде да покраде све од јадног напаценог народа отето проклето како стеко тако и изгубијо

ОДГОВОРИТЕ
Name

пијацар

14.06.2019 13:42

цовјеце који су ови руси циган1, просто за не повјероват како се фрајер облаци и како изгледа... и ми се срби у њих уздамо? Па они Америма и Њемцима нису ни до кољена... Ајмо се правити мутави да не знамо да смо се у БиХ родили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.06.2019 14:22

Па ђе ће Рашид бит Рус??? Није он Руса ни видио!

Name

Ре Ре

15.06.2019 07:10

Нелупај Расид је човјек близак Руској влади. Ради у интересима Руских власти

Name

Коментар

14.06.2019 13:45

Ко це подмирити Додика и све његове јатаке у преварама? Оваквима је мало и Америку да опљацкају...то се биједно и алаво родило...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ана

14.06.2019 13:49

Те це се градити и Цомсар неодустаје рјец је о два блока тако да дзаба само нагадјате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

абхазија и осетија

14.06.2019 13:58

РАШИДЕ, НЕ ОСТАВЉАЈ НАС НА ЦЈЕДИЛУ, АЛАХ ТЕ НАГРАДИО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гламоц

14.06.2019 14:05

Браво за Професора!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гламоц

14.06.2019 14:10

Засто власт не слуса једног Милојевица, Ценицку и друге паметне мозгове, који знају о цему прицају?! Зато сто то лоповима не иде у прилог, не мозес постено и позитивно водити економију, А КРАСТИ! То не иде једно са другим!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мјера

14.06.2019 14:24

Људи, па ови на власти су велики срби па и ако покраду државу они су највећи патриота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еx Зворницанин

14.06.2019 15:10

Алексу познајем с факултета.Професор економских наука ми био,на студијама.Велики цовјек,као карактер,прије свега.Он,али и легенда од цовјека Драгутин Мировиц.За разлику од љигавог неписменог промискуитетног Мастила и оног сугавог Дјерица сто су га због секса са оном из Власенице најурили с факса.Давне 2006,некад на љето,у јунском испитном року,нас неколико из Зворника,успјесно смо полозили два колоквијума и оба предммета која нам је предавао Алекса. Добро се сјецам......након полозених испита,крајем јуна,мој друг из Угљевика(каква коинциденција),један момак из Бијељине,и ја......Сјели смо са Профом,на кафу.У оној малој зградици гдје је некад био ФСТ(нова зграда била у изградњи) Тад нам је Профа,поцео прицу.....која це се показати пророцанском визијом.Визијом далековидог и умног економског струцњака.Тог прољеца,након низа неразјасњених околности око неусвајања тзв "априлског пакета",буквално с позиције премијера ЗБАЦЕН И ОДГУРНУТ У ДУПЕ СУТНУТ био је цини ми се Перо Букејловиц.Профа нам тада поце прицу "Момци моји,видите ли ову будалетину ста он све булазни на телевизији,као и под саторским митинзима????ДОБРО ОВО ЗАПАМТИТЕ....Кроз 5-6 година,не само РС,вец и БиХ у глобалу,бице опљацкана до гола.Има овај опасну прицу,игра на ратне емоције"(добро се сјецам Профиних реценица)"а у ствари повезо се са кримосима из Сарајева,Тузле и доле из Мостара.Момцине,уозбиљите се,уците и само ИДИТЕ одавде." Ми тад....ста смо знали,појма имали нисмо,момци у средњим двадесетим,у напону снаге,ми мислили ма какви,стипу Алексу ста прица,какав Додик,изгубице он изборе,зна народ ко је он сви се сјецају 1997 и 1998. ЈЕСТ ВРАГА!!!!!!!!!!!ОБИСТИНИ СЕ ПРОФИНА ПРИЦА!!!! У годинама које су долазиле,сви моји другови,углавном се разасусе,и ја на крају 2000тих отидјох....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

14.06.2019 16:11

Руси су Криминалаци,и унистили су Србе,Додик прица бајке,о Русима,а ми полако изумиремо,то му пали где су неписмени,на Мањаци ,збор у аугусту,дрвосјечама,глупи Срби,дали су свјесни пропасти,у коју их гура нецовјек,убица, Криминалац,нула,додик

Name

Гламоц

14.06.2019 17:34

Хвал ти сто си са нама своју прицу подијелио. Ја додусе познајем професора само са телевизије, али ко и мало има мозга види да цовјек има појма о економији.

Name

Еx Зворницанин

14.06.2019 15:10

Алексу познајем с факултета.Професор економских наука ми био,на студијама.Велики цовјек,као карактер,прије свега.Он,али и легенда од цовјека Драгутин Мировиц.За разлику од љигавог неписменог промискуитетног Мастила и оног сугавог Дјерица сто су га због секса са оном из Власенице најурили с факса.Давне 2006,некад на љето,у јунском испитном року,нас неколико из Зворника,успјесно смо полозили два колоквијума и оба предммета која нам је предавао Алекса. Добро се сјецам......након полозених испита,крајем јуна,мој друг из Угљевика(каква коинциденција),један момак из Бијељине,и ја......Сјели смо са Профом,на кафу.У оној малој зградици гдје је некад био ФСТ(нова зграда била у изградњи) Тад нам је Профа,поцео прицу.....која це се показати пророцанском визијом.Визијом далековидог и умног економског струцњака.Тог прољеца,након низа неразјасњених околности око неусвајања тзв "априлског пакета",буквално с позиције премијера ЗБАЦЕН И ОДГУРНУТ У ДУПЕ СУТНУТ био је цини ми се Перо Букејловиц.Профа нам тада поце прицу "Момци моји,видите ли ову будалетину ста он све булазни на телевизији,као и под саторским митинзима????ДОБРО ОВО ЗАПАМТИТЕ....Кроз 5-6 година,не само РС,вец и БиХ у глобалу,бице опљацкана до гола.Има овај опасну прицу,игра на ратне емоције"(добро се сјецам Профиних реценица)"а у ствари повезо се са кримосима из Сарајева,Тузле и доле из Мостара.Момцине,уозбиљите се,уците и само ИДИТЕ одавде." Ми тад....ста смо знали,појма имали нисмо,момци у средњим двадесетим,у напону снаге,ми мислили ма какви,стипу Алексу ста прица,какав Додик,изгубице он изборе,зна народ ко је он сви се сјецају 1997 и 1998. ЈЕСТ ВРАГА!!!!!!!!!!!ОБИСТИНИ СЕ ПРОФИНА ПРИЦА!!!! У годинама које су долазиле,сви моји другови,углавном се разасусе,и ја на крају 2000тих отидјох....

ОДГОВОРИТЕ