ЕП: Дамоклов мач над ''Орловима''!

Србија навија за ослабљену Хрватску! Изабраници Ненада Перуничића морају да победе у Леувену Белгију ако желе да остану у игри за пласман на Европско првенство наредне године.

Остали спортови 12.06.2019 | 13:54
ЕП: Дамоклов мач над ''Орловима''!
После четири кола квалификација за Европско првенство 2020. године тужан поглед на табелу Групе 2. Орлови су без победе са само два бода, а ривали су „рукометне суперсиле“ Белгија и Швајцарска. Пред изабраницима Ненада Перуничића је паклено тежак посао да у наредна два кола остваре обе победе, али ни тада пласман на шампионат Старог континента није сигуран.

Предуслов број 1 да се остане у игри за ЕП је победа у Леувену против Белгије (среда, 20 часова). Прошле године Србија је направила драматичан кикс на свом терену. У Зрењанину је једва изборен реми. Ипак, оптимизам не напушта селектора Перуничића који верује у боље дане за српски рукомет.

„Играчи су дошли са пуно самопоуздања. То се осећа на сваком кораку. Дефинитивно нисмо више екипа збрда-здола, која се окупила на почетку квалификација. За ових седам месеци велика је разлика у уиграности. Фали још заједничких тренинга. Момци су пуних срца овде. Зависи од нас, желимо да завршимо ове две утакмице на прави начин. Потпуно сам уверен у то“, рекао је Перуничић.

Он не потцењује ривала који је изненадио јесенас у Кристалној дворани у Зрењанину.

„Нису момци од по два метра, али екипа која зна да игра рукомет. Школовани су. Погледаш им голмана, као да је радио са неким нашим тренером. Гледамо их са уважавањем, опет свесни да ми нисмо они из прве утакмице. Имају промене у ротацији, десни бек сада игра више левог бека, имају још једног бека који игра у Француској, а није га било у Зрењанину. Битни смо ми. Ови момци имају једну велику жељу за доказивањем, да буду бољи и науче нешто ново. Њихова игра је без много акција, са пуно повратних вишкова и преграђивања пивотмена. Желимо да избегнемо те њихове брзе шутеве. Нису бомбардери, али су незгодни, јер шутирају на први, други корак. И онакви какви смо били, имали смо много прилика да ту утакмицу у Зрењанину добијемо. На крају смо спашавали бод“, истакао је Перуничић.

Повреде имају Миљан Пушица и Немања Црноглавац и они су под знаком питања за дуел у Леувену. Занимљиво, међу 17 путника није било места за новог голмана европског вицешампиона Веспрема Владимира Цупару. Предност је добио Тибор Иванишевић. Прва звезда наше селекције је један од најбољих чувара мреже у Европи Дејан Милосављев који је имао блиставу сезону у шампиону Европе Вардару.

„Морамо да дамо максимум и испоштујемо замисли селектора. Имамо искуства са Светског првенства и утакмица квалификација, нисмо више иста екипа. Глава ради боље, боље реагујемо на задатке које добијамо од стручног штаба. Желимо да победимо у обе утакмице. То би нам пуно значило“, рекао је нови голман немачког Фухсеа из Берлина.

Уколико желимо на ЕП са другог места морамо да имаму помоћ Хрвата који у Цугу играју са Швајцарском. Домаћину треба бод против Каубоја да би оверили пласман на континентални шампионат. Лино Червар, селектор Хрватске, повео је ослабљену репрезентацију. Неће бити Луке Циндрића, Игора Карачића, Марина Шега, Марина Марића, Домагоја Павловића... Хрватска је сигуран путник на шампионат Старог континента, па је ово само лакши тренинг за Коцкасте. Швајцарци имају огроман мотив јер се никада нису квалификовали на ЕП. Једини пут када су играли било је 2006. године зато што су били домаћини шампионата. Сајџије предводи искусни бек Андре Шмид, рукометаш немачког Рајн Некара Левена. Он је прошле године са 91 голом био трећи стрелац Лиге шампиона.

Уколико Швајцарска освоје макар бод и тада Србија има шансе за ЕП као једна од четири најбоље трећепласиране репрезентације. Али, императив за Србију су сва четири бода у наредна два кола. За викенд у Нови Сад стиже Швајцарска.

Македонце ће у Ескишехиру против Турске да предводи неуништиви ветеран Кирил Лазаров. Пласман на ЕП директно су обезбедили бранилац круне Шпанија, домаћини шампионата Норвешка, Шведска и Аустрија, а после четити кола квалификација сигурни су и Немачка, Хрватска и Словенија.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар