Пирален загађује Бањалуку

Недавна еколошка загађења у Бањалуци била су повод да Центар за животну средину упозори грађане на опасности. Кажу да је најопаснији случај пирален који је најтеже очистити из зараженог земљишта, а који може да проузрокује здравствене проблеме.

Република Српска 05.06.2019 | 17:52
Пирален загађује Бањалуку
Поводом Свјетског дана животне средине, бањалучки Центар за животну средину је симболично у пет до дванаест одржао уличну акцију да би се указало на проблеме са којима се Бањалука у посљедње вријеме суочава. Најдугорочнији проблем је случај канцерогеног уља пиралена и поразно је то што институције не саопштавају јавности информације о току истраге и загађености ваздуха.

„Сматрамо да се могло раније радити на превенцији и спречавању оваквих катастрофа за ове количине пиралена у кругу инцела се знало годинама а ћутало се о томе. Оно што бих рекла да је позитивно у свему овоме је да све већи број грађана повзује питање животне средине са питањима корупције и криминала који су уско повезани, каже Наташа Црнковић, Центар за заштиту животне средину.

„Ја мислим да је крајње вреијем да се схвати озбиљно с обзиром да наша јавност и наше институције увијек реагују у 5 до 12 с тим што су у овом случају надлежни органи су реаговали у 12 и 5 и очекујемо реакцију и координацију свих институција по питању овог проблема“, истиче Мајда Ибраковић, Центар за животну средину.

Иако је опасност очигледна и ни мало безазлена, још увијек нема званичних информација из републичког Института за заштиту и екологију. Саопштено је само да је до сада из пословне зоне инцел узето 39 узорака земљишта и да ће се наставити са анализама. Ипак, стручњаци кажу да су овом случају забрињавајуће токсичне материје које се налазе у земљишту, а које кроз процес кружења материје у природи заврше и у самом човјеку.

„Пирален спада у дуготрајне органске загађујуће материје и то је највећи проблем што он не разграђује се у природи и зато се зове дуготрајан и што улази у ланац исхране преко земљишта воде биљног и животињског свијета доспијева до човјека то се акумулира у масном ткиву и зависно од концентрације може да има изузетно негативне посљедице по здравље људи“, каже Душица Пешевић, проф др из области заштите животне средине .

Грађани кажу да су по мало збуњени јер немају тачне информације али и забринути јер нико не говори о загађености воде. Очекују што хитније реакције надлежних да се санира настала штета.

У протекла три мјесеца, Бањалука је имала неколико еколошких загађења. Канцерогени пирален који се излио у земљу у пословној зони Инцел приликом несреће кад су радници покушали исјећи дијелове трафостанице. Плутајући отпад код хидроелектране Бочац али и тамна мрља која се појавила у ријеци Врбас за коју су анализе показале да су у питању алге.



БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Свједок

05.06.2019 17:46

Зар мислите да ће Институт изнијети тачне податке загађења? Мјерење буке,.прашине код рада привредних субјеката уштимана. Ово је страшно како се јако битне чињенице крију. Немам ријечи како смо глуп и неписмен народ. Све је повезано са огромном корупцијом и криминалом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

05.06.2019 17:55

Сви градјани Бања Луке и РС, па свијета, треба да тузе град Бања Луку и Владу РС и не само они, јер ово је еколоски тероризам!!! Загадјена је Бања Лука и не само овим, а индиректно је угрозен и сваки становник планете земље, који конзумира прехрамбене производе произведене на подруцју Бања Луке или узгојене на том подруцју, тако да овај еколоски инцидент мозе да утице на све у БЛ, РС и БиХ,, као и цак много много даље!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанка

05.06.2019 18:12

Чуј, грађани збуњени и чекају одговор.надлежних институција. Све то надлежне институције.знају годинама и ћуте. Одговорно тврдим да су еколошке дозволе које те исте надлежне институције издају лијепо написани прописи који ср не примјењују приликом изградње објеката. То.надлезне институције знају и ћуте. Очито да грађани нису упућени у многе ствари које су и те како битне за здравље и живот становника.овог загађеног.града. Страшно !!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајка

05.06.2019 18:19

Тврдим да је ово кап у препуној.чаши и да би за ову еколошку катастрофу неко, коначно, требао кривично одговарати. Доста је више пребацивања одговорности с једних на друге што се тиче надлежних. Толико о европском и зеленом граду???!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оснивач

05.06.2019 19:47

Има ли ико ко зна сабрати 2 и 2? Смије ли ико да каже истину? Од куда толике количине пиралена у Б. Луци? Е па имате закон у ЕУ да севе количине пиралена морају извести из земаља ЕУ. Одређена је и масна цијена за подмићивање увозника, подносно главних људи који ће увести енормне количине не водећи рачуна о свом становништву. Сам врх града је укључен у тај посао и сам врх РС за велике количине новца које су се сливале у приватне џепове, исто тако што се канцерогено гориво увози за "ЕКОЛОШКУ ТОПЛАНУ" у Б. Луци и за то се појединцима исплаћује у ЕУ по 200 еура/по тони. Дакле све је то био лак и на штету цијеле популације бизнис најодговорнијих. Ово је посао за истражне органе, а не за екологе. Сада нам требају милијарде да уложимо у чишћења и то са половичним резултатом. И због тога сви млади побјегоше. Питајте кој је увезао пирален 2005.године и све ће бити јасно. Питајте зашто су све структуре штитиле дио Инцела и криле зло које се тамо налази. Питајте ко и сада има Уговор о најму за просторе и дио земљишта гдје је изливен пирален! За мање од годину дана ће доћи на ред "ЕКОЛОШКА ТОПЛАНА" и увоз хиљада тона канцерогеног горива а за које се повлаштенима у власти плаћа у џеп 200 ЕУРА/тони. Питајте ко је регистровао и дао све еколошке дозволе за фабрику дрвене сјечке постављене на "складишту" Пиралена? Ко је дао фабрици дрвене сјчке еколошку дозволу па сада се они појављују као увозници канцерогеног горива за "ЕКОЛОШКУ ТОПЛАНУ"? Овај терор је невиђен и незапамћен у људској историји!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боже правде...

06.06.2019 08:33

Наведена мишљена и чињенично стање су страшни и поражавајући... Нормално је да постоје одговорни и све је евидентно, али ко и коме пријавити и ко да их процесуира... Нико, у таквом друштву живимо. Ово је изгледа по оној, "коме се овдје не свиђа, папире у руке и пут вани"... Све остало је утопија, на жалост.

Name

Гф

06.06.2019 02:21

ЕКОЛОСКА КАТАСТРОФА У РС И БЛ

ОДГОВОРИТЕ