Земљиште загађено канцерогеним уљем

Дио земљишта у Пословној зони „Инцел“ загађен је веома опасним и канцерогеним уљем пирален и другим тешким металима, потврдили су резултати анализе земљишта коју је урадио Институт за заштиту и екологију Републике Српске, ексклузивно сазнаје Српскаинфо.

Република Српска 25.05.2019 | 07:36
Земљиште загађено канцерогеним уљем
Овим резултатима потврђено је писање нашег портала да се на подручју Бањалуке десила еколошка катастрофа, а коју су бројни званичници покушали сакрити.

Овај еколошки инцидент се десио када су радници покушали исјећи дијелове трафостанице. Том приликом један дио уља је исцурио у земљу, а други дио је плануо. Несрећа се десила у кругу некадашње “Енергане”, а коју је купила фирма „Лукић инвест“ и само захваљујући брзој интервенцији бањалучких ватрогасаца спријечена је још већа катастрофа.

О овом инциденту је обавијештена и Влада Републике Српске, а сада се поставља питање како уклонити уље, које се тамо и даље налази, те спријечити даља загађења.

Међутим, према нашим сазнањима, за уклањање и уништавање овог уља потребно је на стотине хиљада марака.

– Нигдје у окружењу не постоји фирма која то може уништити. Најповољнија је опција да се то уље превезе у Њемачку, гдје би могло бити уништено. Према првим процјенама, транспорт и уништавање би могло коштати више од милион марака – рекао је наш саговорник.

Осам узорака
У Инспекторату Републике Српске рекли су за Српскаинфо да је еколошка инспекција Града Бањалуке обавила инспекцијски надзор у оквиру којег је обављено узорковање земљишта на присуство штетних материја.

– Узето је осам узорака земљишта на различитим тачкама у зони „Инцел“, од чега су два узорка узета на самој локацији некадашње „Енергане“, гдје је избио пожар. Резултатима анализе та два узорка утврђено је присуство различитих штетних супстанци, између осталог пиралена и тешких метала – рекла је портпаролка Инспектората Душанка Макивић.

Она је додала да у Инспекторату сматрају да је неопходно извршити додатна узорковања ширег простора „Пословне зоне“, ради сагледавања комплетног чињеничног стања и сагледавања могућих начина санације и спречавања загађења.

Наши саговорници истичу да је ријеч о веома опасном уљу и да може озбиљно угрозити живот и здравље људи ако дођу у контакт с њим.

Начелник Одјељења за инспекцијске послове Јанко Кецман рекао је да су они одмах наложили сва потребна вјештачења и урадили све што је било у њиховој могућности, те да и даље настављају контроле. 



 Наши саговорници истичу да је ријеч о веома опасном уљу и да може озбиљно угрозити живот и здравље људи ако дођу у контакт с њим.

Опасности
 
Начелник Одјељења за инспекцијске послове Јанко Кецман рекао је да су они одмах наложили сва потребна вјештачења и урадили све што је било у њиховој могућности, те да и даље настављају контроле. 

 О штетности пиралена и о могућим даљим корацима уклањана овог опасног уља разговарали само са шефом Катедре за термотехнику Машинског факултета у Бањалуци Петром Гвером.

– Ово уље је изразито канцерогено, а користило се као саставни дио уља за хлађење трафоа. Ради се о материјалу који је високо на категорији опасних материја, а неки га стављају у исти ранг с радиоактивним материјама. Он се не може природно разградити; ако уђе у земљиште, оно ту остаје. Највећа опасност од пиралена настане када дође до пожара, јер сагоријевањем таквог материјала окружење се директно излаже отровима – каже Гверо.

Уклањање

Уколико пирален цури у земљу, он може дође у контакт са подземним водама, а оне у свом циклусу долазе у контакт са живим свијетом и може ући у ланац људске исхране.

– Када се деси цурење, ескпресно се мора што прије уклонити извор и спријечити даљи улазак у земљиште. Затим морате изоловати терен гдје се то десило и да људи немају контакт с њим. Потом се та земља која је загађена мора ископати и она би се требала бити уништена у одговарајућим предузећима. Осим тога, треба узети и узорке воде у близини, како би се утврдило да ли је контаминирана – појаснио је професор Гверо.

Он је додао да је највећа опасност да то тако остане, да киша сапере уље и оно дође до одређених биљки које људи могу јести.

Треба напоменути и да се мјесто гдје је горио и исцурио пирален налази у близини Врбање и Врбаса. Само један литар овог опасног уља може да затрују цијели ток једне ријеке и да убије сав биљни и животињски свијет у њој.

Обавијештена Влада Српске

О резултатима анализе земљишта у кругу некадашњег „Инцела“ обавијештена је и Влада Републике Српске и ресорна министарства.

– Неопходно је да се они укључе у рјешавање овог проблема, а посебно у дијелу који се тиче обезбјеђивања финансијских средстава за спровођене санације контаминираних локација. Активности и мјере које су неопходне за трајно отклањање ризика превазилазе техничке и економске могућности инспекције – рекла је Макивићева.

(Српскаинфо)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

тако нам је

25.05.2019 05:48

они се праве паметни са заставама, ковертама, МАПУ, итд а када треба рјесавати праве проблеме нигдје никога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луда власт

25.05.2019 06:48

Луда лоповска власт.Не да су унистили Инцел него су они то отровали.Мајмунска посла.

Name

Сустина

25.05.2019 07:56

Битно је да су нама србима срби на власти, па макар били сви радиоактивни. Сто смо хтјели то смо и добили, зато и треба да сутимо и купимо гајгерове бројаце

Name

075

25.05.2019 08:35

Милораде, само пошаљи гајбу пива и дрекни " Србија " и " овце " су намирене и то је то!! Шефови ти кажу да само наставиш тако, не заборави прекосутра опет се задужити за цца. 30 милиона БАМ и још мало и све је ТХЕ ЕНД или ЕНД ОФ ГАМЕ!!

Name

ОПЉАЦКАНО ОГОЉЕНО ДАНАСЊА СРПСКА

25.05.2019 08:39

Град на који није пала ни руцна бомба девастирали су ови цобани сто населисе празан простор у граду, Па нека династија Додик помогну овај опљацкани град,јер су из њега а јос извлаце милионе,Где су ратни профитери градзевинска мафија, Кад треба поправити сто су они сјебали ајмо народе опрезовани одреси кесу

Name

ре.075

25.05.2019 19:57

Браво.

Name

НАТО

25.05.2019 20:01

Крив је НАТО, нисмо ми криви сто смо ово дозволили. У питању је осиромасени ураниум натов.

Name

Срб

25.05.2019 05:51

Од чишћења ништа док се какав политичар "бизнисмен" не досјети да отвори фирму која би се бавила таквом врстом посла, јер код нас све послове воде плитичари или њихова дјеца... Колико смо дотакли дно, невјероватно, чак ћемо се и потровати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иго

25.05.2019 06:08

Ако је Јанко К. рекао....онда је то 100% сигурно,јер кад он каже,а човек зна...............,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.05.2019 07:13

Пожар био прије 2 мјесеца. Тачно 100%!

Name

Сова

26.05.2019 17:27

Зна пилот. Како је знао атерирати на мјесто нацелника инспекције. Иако неби могао радити у ниједној инспекцији осим за одрзавање авиона ако је пиво умјесто керозина као погонско гориво

Name

Бањалучани

25.05.2019 06:16

Нашу Владу чине људи који су неписмени за ову тему. Док је постојала производња кроз велики димњак су излазила испарења живиних једињења која су због специфичне тежине падала у дијаметру од 500 м око димњака.Пошто је ту сад ново насеље и студентски камоус потребно је испитати земљу на живин једињења.Ту ће генерације дјеце да се играју и чепркају по земљи.Ми ће мо бити директно одговорни ако се не објаве резултати испитувања земљипта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

25.05.2019 06:20

Занимљиво је то што се и сам Инспекторат (све републичке инспекције) налази у тој пословној зони Инцел, неколико стотина метара од мјеста инцидента. Инспектори су на лице мјеста могли доћи пјешке .

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

25.05.2019 08:38

Могли су али мало су им потешке стражњице а ноге онемоћале. Треба упрегнути сиротињу , најбоље демобилисане незапослене борце у рикше па да их одвезу до мјеста на којем се догодио еколошки "инцидент".

Name

Дзоо

25.05.2019 06:23

Ауу зар то није од Нато бомбардовања неби ме цудило да оптузе Нато!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

25.05.2019 06:30

То онај Ранко што га ранише, па се заташкало?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеки

25.05.2019 07:04

Нека г Лукиц тај таxи бизнисмен и филозоф издвоји новац да се стета санира, па неце ваљда влада рјесавати и те пропусте. Дати му рок најмањи могу и да санира насталу стету док није попримила сире размјере. Кад се прави паметан нека рјесавам проблем, а следе и пут нека пита људе из струке како се и ста ради.

Name

Сова

26.05.2019 17:31

Игра судбине или Бозја воља. То земљисте Рања отео од фирме из Њемацке кпја је еколоски гигант преко неког Цребела из Хрватске. Па се сад судски гоне. Отето проклето... А

Name

Неба

25.05.2019 07:11

Јака дрзава, све струцњаци. Индустријски комплекс се прода приватним лицима и јос им се дозволи да униставају и демонтирају опрему онако како они то мисле да треба (најјефтинија могуца варијанта)...без плана...пројекта. Ко је одобрио да се трафо сјеце без претходне анализе? Зна се ста трансформатори садрзе у себи и ста се мозе оцекивати...пардон то знају људи који су исли у сколу за то. Не мозе то пекар знати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

25.05.2019 08:41

Тачно , срам их и стид било. Како могу , поред живог директора Чавића , да дирају трафо-станице за које је (без обзира што су у власништву фирме) одговорна "Електро-Крајина".

Name

Јово

25.05.2019 08:48

За русење објеката треба пројект о русењу који би требао да садрзи нацин и план збрињавања отпада. Оцито да је то пропуст и инспекције а и самог власника објекта ако се у русење упустио без тога. Нецемо ми порески обвезници морати г.дину Лукицу и ово јос платити.

Name

РР

25.05.2019 09:12

КОМИСИЈА ЗА КОНТРОЛУ ХЕМИЈСКИ АГЕНСИ НАЛАЗИ СЕ У ХАГУ. ОНИ ПО ОБАВЈРШТЕЊУ ДОКАЗЕ, ВРШЕ АНАЛИЗУ И СТРУЧНО ВРШЕ УКЛАЊАЊА. ТАЧНО СВЕ ТО КОШТА. АЛИ ЗАГАЂЕЊЕ ЈЕ ФАРСА САДА ЋЕ ТУ УЋИ СА МАШИНАМА СТАНКОВИЋ И РАДИШИЋ И НИКНУТИ НОВИ МАИЗОЛЕ ЗА СРЕЋНУ ПОРОДИЦИ ДОДИК. РАДОИЧИЋУ ШТО ЋУТИШ ТИ СИ ГРАДОНАЧЕЛНИК.