Штета од поплава 1,9 милиона КМ

Штета од поплаве која је прије неколико дана погодила Сански Мост прелиминарно је процијењена на 1,9 милиона марака, објавила је локална комисија за процјену штете од елементарних непогода.

Република Српска 18.05.2019 | 08:07
Штета од поплава 1,9 милиона КМ
Према доступним подацима, поплавама је била захваћена површина од преко 1.000 хектара, а штета је евидентирана на 21 стамбеном објекту и великом броју помоћних и привредних објеката. Највише је штете у пољопривредној производњи, будући да је под водом било преко 900 хектара земљишта засађеног различитим пољопривредним културама. Штета на привредним објектима процијењена је на 80.000, а на локалној путној инфраструктури износи око 400.000 марака.

У поменутој комисији кажу како се ради о прелиминарној процјени, а у наредним седмицама облазиће поплављена подручја те евидентирати конкретну штету на терену. Иначе, ситуација на подручју санске опћине потпуно се нормализовала након што су се Сана и њене притоке повукле у своја корита.

Редовне мјере одбране од поплава укинуте су у петак у Костајници, Новом Граду и Козарској Дубици, јер је водостај Уне био у константном паду. У благом порасту били су још водостаји Саве и Дрине у Семберији.

Ситуација у поплављеним подручјима у ФБиХ у петак је била знатно повољнија, јер су се нивои ријека смањивали, а грађани су, као и у остатку БиХ, испумпавали воду из поплављених објеката, док су комисије на терени утврђивале штету.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је да су формиране три комисије за попис штете на објектима, инфраструктури и у пољопривреди.

Навео је да је у Новом Граду било заплављено 36 објеката, оштећени су бројни макадамски путеви и евидентирано је више клизишта, од којих су два на путевима Сводна - Брезици и Рудице - Латиновић Брод.

Штета причињена током поплаве на инфраструктури у општини Костајница, према прелиминарним процјенама, износи 1.500.000 КМ, рекао је начелник општине Драго Бундало.

"Утврдили смо да су поплављени помоћни објекти и подруми у 20 домаћинстава, док је вода ушла у три куће. Тешко је процијенити док Комисија за процјену штете не заврши посао, али штета на инфраструктури је евидентна", рекао је Бундало.

С обзиром на то да се вода у општини Двор повукла, настава у школама биће настављена у понедјељак, 20. маја.

Ученици поплављене подручне школе у Гомјеници, код Приједора, од понедјељка ће наставу похађати у матичној Основној школи "Бранко Ћопић".

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Саса

18.05.2019 07:06

Власт је намјерно пустила да додје до овога. Само да би могли опет новац од градјана промувати и узети себи у дзепове. Па њима би одговарало да поплаве буду сваке године. Да се народу од плате одбија и да се могу задузивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

суви

18.05.2019 07:55

Кад прије израчунаше?!А за зграду владе још нагађају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

18.05.2019 08:05

ДА НЕМА ПОПЛАВА И ПОЖАРА НАШТО БИХ СЕ ВАДИЛИ.ЦИФРЕ СЕ ИЗБАЦУЈУ КАО НА ТРАЦИ.КАД СУ У ПИТАЊУ ПАРЕ НЕМА НАМ ПРЕМЦА.

ОДГОВОРИТЕ