Стабилан водоток већих ријека

У Семберији је ситуација са водотоком већих ријека стабилна. Надлежни прате стање. Становништво и даље на опрезу, а мјештанима Попова из Бијељине страх и главобољу стварају вјештачке бране на ријеци Дрини.

Република Српска 17.05.2019 | 18:21
Стабилан водоток већих ријека
Иако је најављен плавни талас, ријека Сава остала је у свом кориту, а водостаји осталих ријека су у опадању. 

Водостај ријеке Саве дуж цијелог корита у Републици Српској је у стагнацији. Таква ситуација је и у Семберији. Према посљедњим мјерењима, водостај Саве био је 581 цм, а редовна одбрана од поплава када је у питању ријека Сава уводи се када је кота 650 цм. Треба напоменути да су заплављена викенд-насеља која су уз ријеку Саву, али је ријеч о небрањеном подручју. Из надлежних служби кажу да прате ситуацију, а грађани оних мјеста која су 2014. поплављена и која ус претрпјела велику штету имју страх, плаше се, кажу, да се не понови та година.

Тренутно стање није забрињавајуће, али мјештани кажу да даноноћно дежурају.

“Тај плавни талас није онакав какав се очекивао, ипак је и Дрина у стагнацији, и притоке, ни према Шапцу није страшна ситуација”, кажу мјештани Велиног Села код Бијељине.

“Стари људи су говорили - не дао Бог да се саставе Дрина и Сава. И 2014. се то код нас и десило. Чега да се плашим, кад сам оно преживио, све ћу”, каже Милорад Панић из Велиног Села.

За то вријеме, због вјештачких брана, изграђених у њиховом селу, мјештани села Попови код Бијељине страхују да их поново не потопи ријека Дрина.

“Једна брана је Павловића пут, а друга брана је направљена на приватној парцели. Ми тражимо од надлежних да прије доласка воде крену у прокопавање тих брана”, каже Велимир Зекић из Попова код Бијељине.

“Вода је прије пролазила за три дана кроз село, сад се задржала 25 дана. Али ми имамо још један проблем, то су ископи из Дрине, брзо ће прећи и у еколошку катастрофу”, каже мјештанин Попова Мирослав Ерић.

Мјештани Попова упозоравају да надлежни и након свега не схватају опасност од поновног изливања Дрине и бјеже од одговоности. Кажу да ће бити истрајни у намјери да  заштите своја домаћинства и оранице.



БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар