Румунија за бржи пут БиХ у ЕУ

Премијерка Данцила је честитала предсједавајућем Звиздићу на постигнутим резултатима Савјета министара БиХ у посљедње четири године. Истакла је да Румунија снажно подржава евроатлантске интеграције Босне и Херцеговине

Босна и Херцеговина 16.05.2019 | 13:04
Румунија за бржи пут БиХ у ЕУ
Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић разговарао је данас у Букурешту са премијерком Румуније Виорицом Данцила о унапређењу економске сарадње, европским интеграцијама и регионалној сарадњи.

Предсједавајући Звиздић је рекао да су политички односи двије пријатељске земље врло добри и без отворених питања. Поздравио је румунско предсједавање ЕУ и захвалио се што је Румунија задржала тему проширења као један од приоритета свог предсједавања.

Изразио је интерес БиХ за продубљење и јачање сарадње  у областима евроатланских интеграција и економских односа с акцентом на унапређење трговинске размјене гдје има доста простора за унапређење. Као области у којима постоји и простор и заједнички интерес, предсједавајући Звиздић је истакао пољопривреду, енергетику, ауто и машинску индустрију, ИТ сектор, туризам и заштиту животне средине.

Премијерка Данцила је честитала предсједавајућем Звиздићу на постигнутим резултатима Савјета министара БиХ у посљедње четири године. Истакла је да Румунија снажно подржава евроатлантске интеграције Босне и Херцеговине и исказала спремност Румуније да пружи политичку и техничку помоћ Босни и Херцеговини како би се убрзао европски пут БиХ.

Додала је да Румунија жели да јача и унапређује сарадњу са Босном и Херцеговином, посебно привредну сарадњу кроз повезивање привредних комора и предузетника. Истакла је да је Западни Балкан дио Европе, те да Румунија подржава да БиХ добије статус кандидата и да је једино јамство трајног мира, стабилности и економског развоја регије чланство у ЕУ и НАТО-у.

Предсједавајући Звиздић је информисао премијерку Данцила о актуелној политичкој ситуацији у БиХ. Нагласио је да су ЕУ и НАТО перспектива за БиХ мотиватор и покретач провођења неопходних реформи и економског развоја али превасходно стабилизације укупног стања у БиХ, те да би што скорије стицање статуса кандидата имало позитиван учинак на стабилизацију политичких прилика.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мерхаба аскер

16.05.2019 11:25

Како ти смијес ици предсједавајуци савјета министара у техницком мадату а додик несмије као предсједавајуци БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

16.05.2019 13:43

Ето теби це и мени објаснити засто је исао !

Name

Ре

16.05.2019 13:49

Вјероватно зато сто представља БиХ а Додик ради против БиХ

Name

Да

16.05.2019 16:58

Додик је у Сарајеву ауторитет као Висковиц у Тепублици српској!

Name

Будала као и ти

16.05.2019 22:09

Ето Румунија нам даје подршку.Тито устани да умреш од срамоте још једном и ми с тобом заједно.

ОДГОВОРИТЕ