НАТО планира базу у С. Македонији

Америка је спремна да финансира модернизацију војне базе Криволак у Сјеверној Македонији до уласка те државе у НАТО, а велике су шансе да тај полигон затим постане и званична база тог војног савеза.

Регион 02.05.2019 | 22:47
НАТО планира базу у С. Македонији
НАТО се у оквиру пројекта модернизације база на Балкану намјерио да само у ваздушну базу Кучови у Албанији уложи око 50 милиона евра, открио је недавно албански премијер Еди Рама.

Отприлике исту суму Алијанса, према наводима македонских медија, планира да утроши и за модернизацију некада највећег војног полигона ЈНА — у војну базу Криволак, коју тренутно користи управо НАТО. У исто вријеме најављена је и могућност изградње нове базе у Куманову.

Ницање нових база Алијансе у окружењу Србије Љубан Каран, официр КОС-а у пензији, види као очекиван потез. Он није изненађен ни идејом да и Сјеверна Македонија званично добије НАТО базу, посебно када је ријеч о полигону Криволак.

"На том полигону се могу симулирати сви временски и теренски услови: равница, пустиња, брда, воде…Њих тај терен занима и готово сам сигуран да ће ту да оснују базу. Ту постоје идеални услови за обуку НАТО снага и то не само за Европу, него и за Африку, Азију, јер је могућа симулација и пустињских услова борбе“, објашњава Каран који сматра да је база НАТО-а у Македонији реална ствар, а гдје ће се баш налазити у Криволаку остаје да се види.

Друга, повољна ствар за изградњу НАТО базе у том дијелу Сјеверне Македоније је, према Карановим ријечима, и та што им је врло близу аеродром који могу да користе неограничено.

"Пошто је и Македонија будућа НАТО држава, све што се дешава уклапа се у њихове досадашње активности", каже саговорник за Спутник.

Он је увјерен да ће база НАТО-а прије бити направљена у С. Македонији, него у Албанији, јер су услови у С. Македонији бољи и оперативно, а и стратегијски им то више одговара.

Каран не искључује могућност да НАТО базу изгради и у Куманову, мимо полигона Криволак.

"То је територијално врло близу. То би значило да би садашњи полигон био саставни дио те базе“, калкулише Каран.

Међутим, каже да ако све то гледамо из угла Србије, та идеја нам не иде у прилог јер је врло близу граница наше земље.

"Ваздушно линијом то је занемарљива удаљеност и зато би то представљало за нас реалну опасност од НАТО-а уколико са њима не будемо имали добре односе, или ако нађу неки разлог да нам праве проблеме, рецимо, у вези са Косовом", наводи Каран.

(Спутник)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Милан

02.05.2019 20:51

Србија је окрузена ,Пут Свиле од Грцке је пресјецен ,за пар година и Србија це у НАТО јер неце имати сансе да презиви

ОДГОВОРИТЕ
Name

не ремсе

02.05.2019 21:14

Кад уђе Србија уцицемо и ми никакав проблем. Мада би било боље да нас оставе на миру. Прица о напретку кад се уђе у НАТО је у најмању рука сумњива јер ни једна земља из насег окрузења која је постала цланица није напредовала.

Name

Прозирно

03.05.2019 05:33

Модерна колонизација свијета

Name

Ре

03.05.2019 10:02

Само се ми клинцима. Пркосимо сами себи боле њих дјон оцел Србија у НАТОа. А посто могућност да им и одговара да непостанемо цлан него мета. Глупи су наси политичари вуку инат уместо претељства. Довели нас да немамо ниједног сусједа којем смо пријатељ испаде сви непријатељи. Треба јасно реци НЕМОГУЦЕ ЈЕ ДА НИКО НЕВАЉ А САМО МИ ДОБРИ.

Name

истина

03.05.2019 04:31

Ја би вама препоруцијо ко куба и сјеверна кореја и тамо је стоки мјесто

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

03.05.2019 06:58

Ето их Вуцицу Посаљи вулина са пуском на границу одма Кад га виде онаког ко слонце има да се разбјезе ко зецеви Ето НАТО це нам бити први комсија

ОДГОВОРИТЕ