Има ли спаса за ергелу Борике

Питање да ли ће ускоро почети стварање нове ергеле босанско-брдске и арапске пасмине на Борикама код Рогатице поставља се након шока изазваног код Боричана и свих љубитеља ових племенитих животиња, када је власник продао и преостала 33 грла и тако, послије 125 година постојања, затворио штале и мањеже на висоравни.

Република Српска 01.05.2019 | 22:45
Има ли спаса за ергелу Борике
Иако је Завичајно удружење "Борике" сакупило око 2.000 потписа да се ергела спаси, иако су се обраћали републичким и општинским властима, пустим ливадама и пољима на Борикама не њиште више коњи са ергеле, која је преживјела три рата, али не и приватизацију.

Неколико домаћина покушало је да спаси што се спасити може, па су на почетку распродаје ових расних животиња, куповали по једно или два грла, да остане траг да су овдје коњи постојали више од једног вијека.

Укротитељу Брану Кушићу, годинама запосленом на ергели, нови власници дијела ергеле из Фоче поклонили су коња Мишка, који је босанско-брдске пасмине, а Небојша Ерић из села Пљешевице је одлучио да спаси једно од најпознатијих грла чувеног Газала.

“Чувени Газал 319 био је у тако лошем стању због неухрањености и небриге да је било питање дана кад ће угинути. Молио сам тадашњег власника ергеле да ми га поклони, али ми је он одговорио да није социјална установа. Онда смо се погодили да ми га прода за 500 КМ. Позајмио сам новц и купио Газала. Толико је био исцрпљен да смо га једва утоварили на камион. Довезао сам га кући, опоравио, излијечио и сад је у доста добром стању”, прича Ерић показујући пастува како се игра на његовој ливади.

Он објашњава да је тако купио и кобилу Ружу, која је, као и Газал, арапске пасмине, а са тешко повријеђеном ногом, и пријетило јој је да заврши у кланици.



"И њу сам опоравио, ветеринари су јој залијечили ране и погледајте је како је лијепа, умиљата и паметна", каже Небојша.

О овоме се врло брзо прочуло код узгајивача коња, па је тако Енвер Жига из Сарајева, и сам власник ергеле, поклонио Ерићу кобилу Кадину која је из боричке линије "Луна".

Још три домаћина су успјела да откупе по једног или два коња из сад већ бивше ергеле.

Ерић каже да су садашњи власници дијела ергеле из Фоче вољни да му накратко позајме једног од најпознатијих пастува са ергеле Борике, Сиглава, како би оплодио његове двије кобиле.

"Они су спремни да нам помогну и око оживљавања других линија, а било их је пет женских и пет мушких у ергели", објашњава Ерић.

Ерићу је и даље несхватљиво зашто су власти у Рогатици дозволиле да се ергела прода и угаси.

"Израчунато је да један коњ поједе дневно хране у вриједности кутије скупљих цигарета. Значи да је општина из буџета требало да издвоји минимална средства за одржавање ергеле или куповину од бившег власника. Уосталом, коњ са Борика се налази још увијек на грбу Рогатице”, закључује Ерић.

(БН телевизија)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Директ

01.05.2019 21:00

Закон о приватизацији, који је стетан, а који је и дан данас на снази, направио је од свих нас коње и јос прави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миленце

02.05.2019 04:37

Само да је профитабилан посао ја би то купио.

Name

Дудук

02.05.2019 05:06

Овакву пустош нису Турци паравили, узимали су 1/3, а сад 2/3, м...ку им Додиковску и другу.

Name

...

01.05.2019 23:58

Све ће то Насер Орић добити, као што и добија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дј

02.05.2019 02:48

ДА ИМА ЗАКОНА У ЗЕМЉИ БИЛО БИ И СПАСА ЛОПОВИ САМО СЕБЕ ГЛЕДАЈУ СВЕ СУ УНИСТИЛИ СТО ЈЕ НРОД ВИЈЕКОВИМА СТВАРО

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

02.05.2019 04:32

Систем је пао одавно. Функционисање државе је као организам живог бића. Одавно смо на инфузији (кредитима) .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сањо

02.05.2019 05:40

Е мој Јагодицу, све си унистио и растјерао из Рогатице срам те било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зх

02.05.2019 14:08

ДРЗАВО БХ И РС СТИДИ СЕ ОВОГА СЉАМА ФУЈ

ОДГОВОРИТЕ