ШПА: Дјелује као Реал, звучи као Реал, али...

Као да ТО није Реал. Бар онај који је доминирао у овој деценији. . .  Реал Мадрид кикснуо против Раја после 19 година, Барселона на +18! Фудбалери Реал Мадрида поражени су на гостовању Рајо Ваљекану резултатом 1:0 у 35. колу шпанске ЛаЛиге.  Може ли неко да премота на крај сезоне да више не морамо да гледамо овакав Реал? Постало је већ мучно.  Рабона Пабла Форналса потез дана у Примери.  Сви су аплаудирали!

Фудбал 29.04.2019 | 17:15
ШПА: Дјелује као Реал, звучи као Реал, али...
Реал у другом узастопном мечу није успео да постигне гол, након што је у претходном колу ремизирао са Хетафеом.

Ово је, иначе, први пут после 19 година и укупно 17 мечева да Мадриђани нису успели да победе Рајо у шпанском првенству.

Човек одлуке недељне вечери био је Адри Ембарба, који је у 23. минуту искористио најстрожу казну и поставио, испоставиће се, коначан резултат.

Фаворизовани Реал је имао бољи посед лопте, али за само четири процента, а мање шутева у оквир гола (5 наспрам 3).

Три кола пре краја ЛаЛиге Барселона је одбранила титулу, а "краљевски клуб" је на сигурном трећем месту – са девет бодова мање од другопласираног Атлетика и 18 бодова мање од Барсе.

Претходно, Виљареал није успео да победи Уеску на домаћем терену (1:1), док је Реал Сосиједад био сигуран пред својим навијачима против Хетафеа (2:1).

У колу у ком је Барселона освојила десету титулу у овом веку, Реал Мадрид је наставио серију "никаквих резултата", изгубивши на гостовању Ваљекану који се бори за опстанак.

Био је то већ десети изгубљени бод Зинедина Зидана од почетка другог мандата на "Бернабеуу" пошто је његова екипа освојила тек 14 од могућа 24 бода, а иако се није очекивало да "закувају" борбу за титулу, мислили су сви да ће бар достојанствено завршити сезону.

Далеко од тога да је резултат најлошија ствар за Реал из овог меча, пошто су Зиданови фудбалери поново деловали летаргично, немоћно и демотивисано...

Одавно су у мислима на годишњим одморима, тако да тренутна екипа Реал Мадрида само ДЕЛУЈЕ као да је Реал Мадрид, па је право питање где је нестала форма играча какви су Гарет Бејл, Тони Крос, Рафаел Варан, Данијел Карвахал, Рафаел Варан, а можда највише и Лука Модрић.

Сви најзанимљивији детаљи овог не тако садржајног меча десили су се у уводних пола сата, односно прецизније од 21. до 25. минута.

Гарет Бејл је имао велику шансу када је његов шут главом одбранио голман Алберто Гарсија, да би се центар дешавања брзо преселио на другу половину терена где је Хесус Ваљехо вукао за дрес једног играча Рајо Ваљекана, а арбитар показао на "креч" после интервенције ВАР собе.

Бунио се млади штопер због тога, кажњен је и жутим картоном због дугог језика, а Адри Ембарба је указану шансу претворио у гол, пославши Куртоу на погрешну страну.

Иако је Реал Мадрид губио, не може се рећи да су играчи "краљевског клуба" били толико мотивисани да направе преокрет, делује као да су већ месецима на одмору и да једва чекају да се заврши ова сезона, односно да дође до нове "поделе карата" на столу.

Можемо сад да анализирамо, тражимо тачан узрок пораза, можемо да тражимо изговоре у можда и преоштро свираном пеналу. Можемо, али и не морамо. Нити то треба да раде у Мадриду. Јер неће то ништа променити, пошто је вечерас постало кристално јасно: ова Реалова генерација више никад неће играти на нивоу који је Краљевском клубу – уз несебичну помоћ Кристијана Роналда додуше – донео четири европске титуле. Нити то она може. А вала велико је питање и да ли то жели? У 35. колу Примере поражавајућих 0:1 на гостовању код фењераша Рајо Ваљекана. Поражавајућих не толико због  самог пораза, већ због осећаја да он никога у Реалу није дотакао.

Гости из престонице изгледали су малокрвно, незаинтересовано, бездушно. Као да једва чекају да се сезона заврши. После разочаравајуће године то је и разумљиво, али у клубу какав је Реал оволики степен равнодушности просто не би смео да се толерише.

Пенал за Рајо можда и јесте био престрого досуђен – јесте Хезус Ваљехо повукао за дрес Хавија Геру, али не толико снажно, но је нападач домаћих пао чим је осетио руку на леђима – али и да тог гола није било Реал не би овде извукао прелазну оцену. Не, Реал је вечерас извукао минималан пораз, пошто је могао он да буде и много убедљивији да међу стативама Мадриђана, први пут откако се Зинедин Зидан вратио на клупу, није био Тибо Куртоа. Неколико зицера је скинуо домаћина у првом полувремену, али није могао ништа кад је Адри Ембарба распалио са креча.

Занимљиво, судија Пабло Гонзалез тај Ваљехов прекршај није ни видео док није добио сигнализацију из ВАР собе, па је између прекршаја и гола севнула и једна Реалова контра коју је Герет Бејл могао  - и морао – да претвори у 1:0 за Реал. Али ни Бејл више не изгледа као човек коме се допада живот у Мадриду. Нити тако изгледају Лука Модрић или Марсело… Све играчи који су наводно летос тражили да иду, али им после Роналдовогодласка управа то није дозволила.

Можда је било боље да јесе. Мучно је гледати такве асове како се пате. На Ваљекасу већ десети Реалов пораз у сезони. На последњих шест утакмица Реал није постигао гол у првом полувремену. Није вечерас помогло ни што су играли против најгоре одбране у Примери. Вечерас није било Карима Бенземе да спасава и даље актуелног шампиона Европе. Њему је бар стало. Остали би највише волели да оду на спавање и пробуде се кад је све готово.

Оно што збуњује је што се тако понашају и другопозивци који иначе ретко играју. Зидан и Реалов спортски сектор на великом испиту. Комплетан ремонт је неопходан Реалу.

Што се тиче Раја, он се са ова три бода вратио у живот, али и даље ће тешко преживети у елити. Мада у последња три кола игра са Левантеом, Ваљадолидом и Селтом, све тимовима који нису пребринули бриге око опстанка. И ако добије сва три меча, а то није лако, можда ће моћи да се радује као вечерашњој победи над славним комшијама.

Рабона Пабла Форналса потез дана у Примери! Сви су аплаудирали...

Лепота фудбала! На трибинама стадиона „Керамика“ 17.901 навијач. Нема ко није устао са седишта у 30. минуту окршаја Виљареала и Уеске. Аплаудирао је и тренер домаћег тима Хави Каљеха. Како и не би, кад је Пабло Форналс постигао један од лепших голова у Ла Лиги ове сезоне.

Севнуа је рабона, лопта је у мрежу, публика у трансу, не виђа се такво мајсторсво сваки дан. А Форналс је и пре овог потеза себи обезбедио леп статус уочи летње пијаце. Шушка се да га тражи Арсенал, неће УнајуЕмерију бити тешко да плати око 30.000.000 евра колико износи клаузула 23-годишњег централног везног. Какав год исход да буде, чак и да Виљареал испадне у Сегунду, причаће се о овом детаљу још дуго у месту поред Валенсије.

Једина је штета за Виљареал што Форналсов погодак није био довољан за три бода. Није, јер је Уеска такође лепим, али не баш толико, голом Аргентинца Езекијела Авиле, поравнала 12 минута пре краја и сачувала какве-такве шансе да задржи статус. Додуше, седам бодова три кола пре крај тешко се стиже, али нада умире последња.

Вииљареал, пак,  пет корака изнад црте. Делује да је безбедан.

Резутати 35. кола:

субота

Атлетик Билбао - Алавес 1:1 (1:1)
/Бењат 41 - Бастон 45/

Атлетико Мадрид - Ваљадолид 1:0 (0:0)
/Хоакин аг 66/

Леганес - Селта 0:0

Барселона - Леванте 1:0 (0:0)
/Меси 62/

недеља

Валенсија - Еибар 0:1 (0:0)
/Чарлс 90+3/

Ђирона - Севиља 1:0 (0:0)
/Порту 62/

Реал Сосиједад - Хетафе 16.15
Виљареал - Уеска 18.30
Рајо Ваљекано - Реал Мадрид 20.45

понедељак

Бетис - Еспањол 21.00

Табела: Барселона 83, Атлетико 74, Реал (-1) 65, Хетафе (-1) 55, Севиља 55, Валенсија 52, Атлетик 49, Алавес 46, Бетис (-1) 43, Еспањол (-1) 43, Еибар 43, Леганес 42, Сосиједад (-1) 41, Виљареал (-1) 39, Леванте (-1) 37, Селта 37, Ђирона 37, Ваљадолид 35, Уеска (-1) 29, Рајо Ваљекано (-1) 28.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар