Бомбардовање РТС-а било убиство

- Предсједница Владе Србије Ана Брнабић рекла је да је НАТО бомбардовање зграде Радио-телевизије Србије (РТС) 1999. године било убиство којег треба да се стиди дио оних земаља које данас причају о слободи медија.

Република Српска 23.04.2019 | 01:16
Бомбардовање РТС-а било убиство
Брнабићева је на отварању Међународне конференције "Крај некажњивости за злочине над новинарима", коју организују РТС и Удружење новинара Србије (УНС) поводом 20 година од НАТО бомбардовања зграде јавног медијског сервиса, истакла да су многи од оних који данас обучавају Србију о слободи медија немилосрдно упутили пројектиле на један медији.

Она је указала да не постоји ниједно оправдање за тај варварски чин.

"Бомбама су одговорили на телевизијски програм. Ми ћемо подсећати да је злочин злочин, да је убиство убиство без обзира на то ко га је и са којим мотивима починио. Никада нећемо престати да тражимо правду", поручила је Брнабићева.

Предсједник УНС-а Владимир Радомировић рекао је да до тада никада нико ни у једном рату није бомбардовао једну медијску кућу и убио 16 радника.

"Зашто се онда злочину који је починио НАТО дају друга имена?", упитао је Радомировић.

Замјеник генералног секретара Међународне федерације новинара Џереми Дир поручио је да ова асоцијација осуђује бомбардовање РТС-а и подржава породице страдалих које траже правду.

Дир је истакао да такво незапамћено кршење прописа и некажњеност, која је услиједила, има посљедице данас широм свијета.

Амерички истраживачки новинар Џереми Скејхил је на скупу понудио извињење јер, како је рекао, до сада нико ту ријеч није изговорио, нити је неко проглашен кривим за бомбардовање РТС-а.

"Жао ми је што је моја влада хладнокрвно убила чланове ваших породица", рекао је Скејхил.

Предсједник Савеза новинара Русије Владимир Соловјов рекао је да су руски новинари били свједоци патње српског народа и да је оно што су видјели и осјетили током бомардовања из коријена промијенило њихове погледе на свијет.

"Никада више нећемо вјеровати у искреност изјава такозваних наших западних партнера", рекао је Соловјов и додао да су кривци за бомбардовање, нажалост, још на слободи.

(Срна)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

израелац

22.04.2019 23:46

сјећам се тог дана... сјећам се да су најављували данима унапред шта ће бити бомбардовано које зграде и у колко сати... најављено је било да сви напусте зграду РТс ал милошевић наредио да морају дежурни остати у згради... да чувању празну зграду кад томахавк погоди...Брнарућко везе немаш.. ц ц ц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

23.04.2019 00:53

Милосевиц је пола године унапријед знао да це Србија бити због њега И његове политике бомбардован..

Name

Ре

23.04.2019 10:04

Министар информисања био Вучић.

Name

МЕСА

23.04.2019 05:39

О ЦЕМУ ТИ ПРИЦАС НАТО ВАМ ЈЕ САМО ВРАТИО ДЈЕЛИЦ ДУГА СТА СТЕ ВИ ЦИНИЛИ ДЕВЕДЕСЕТИХ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радомир

23.04.2019 07:33

А ста је да дугом из 1914 и 1941 ?

Name

Борик

23.04.2019 13:10

Како си плитке памети. Овом реченицом си доказао да се радујеш туђој несрећи. Ако тако причаш, онда треба вратити дуг и за Јасеновац и Доњу Градину, гдје је убијено 700 000 цивила, од тога 500 000 срба.

Name

xxx

23.04.2019 08:23

Невјерероватно је како људи брзо замјењују тезе.Сад за бомбардо ање РТС-а испаде крив Милосевиц.Мозда су неки заборавили ,Милосевиц је био легитимно изабрани предсједник своје земље а ови недузни људи сто су убијени су били у својој земљи и на свом радном мјесту.Злоцинци и крвници су без разлога досли и бомбардовали и убијали недузне људе и дјецу....Бог це њима судити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са

23.04.2019 08:56

По Медјународном праву, РТВ је легитиман војни циљ због сирења утицаја и пропаганде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лези

23.04.2019 13:24

Мамице И она несто зна прицати.

ОДГОВОРИТЕ