Хрвати дошли по раднике у БЛ

Сада да нам дате стотину људи наћи ћемо им радно место на подручју наше туристичке заједнице, кажу угоститељи из хрватске општине Градац, која броји тек 3. 300 становника.

Република Српска 20.04.2019 | 18:37
Хрвати дошли по раднике у БЛ
- Сваке године нам се повећава број радника из Бањалуке, за њих имам само речи хвале, зато смо и дошли у град да се повежемо са још заинтересованих људи, прича Шиме Андријашевић, власник угоститељског објекта на макарској ривијери, који са Туристичком организацијом општине Градац борави на бањалучком Сајму туризма.

Они су у потрази за нашим грађанима који би у овој сезони радили као кувари, конобари и спремачи у местима Градац, Брист, Подаца и Заострог.

 Како тврде, угоститељски радници у Хрватској могу зарадити од 800 до 1.500 евра, зависно од врсте посла, а обезбеђен им је смештај и храна.

- Сезона минимално траје три месеца, а негде и шест месеци. Бањалучана има јако пуно и презадовољан сам њиховим радом. Имам добру комуникацију са Бањалуком, годинама долазим овде, зато сам предложио и нашој туристичкој организацији да се овде представи, да се повежемо са људима и мислим да ће то добро функционисати. Сада да нам дате стотину људи разних профила наћи ћемо им радно место на подручју наше туристичке заједнице, само то, да не спомињемо остале - каже Андријашевић.

Њихови радници су, прича, махом отишли у Ирску, Италију, Немачку, па чак и Нови Зеланд.

- Откако смо ушли у Европску унију све се померило, наши људи одлазе даље, а ви долазите нама. Али, чак и када би се наши радници вратили, не би било довољно, јер имамо велике капацитете - прича овај угоститељ.

Бањалучки радници су јако квалитетни само се код нас не цене и не плаћају адекватно, поручују из Удружења радника у угоститељству, које често посредује при одласку суграђана на посао у друге земље.

Младима је сезонски посао прилика да споје угодно и корисно, окупају се и при том зараде, али је поразно што из Бањалуке све више одлазе искусни угоститељи, породични људи, старији од 40 година.

- Лани смо направили контакт за једну екипу која је добијала плату и преко зиме. Наши људи су у Хрватској адекватно плаћени, за разлику од Бањалуке. Код нас је тешко наћи квалитетне раднике, јер неће људи више да буду пријављени на минималац, пола плате добијају на рачун, а пола на руке. Зашто добри угоститељски локали не мењају своје конобаре, зато што их добро плаћају, пријављени су на пуно радно време, за ноћне сате, рад недељом. Само таквим приступом, послодавац неће кукати да нема радника. Пријатељу имаш ти радника, али их треба адекватно платити - поручује Жељко Татић, председник удружења.
 
Масовни одлазак људи приморао је и домаће угоститеље да промене приступ.

- Драго ми је ипак да је ситуација у угоститељству тренутно боља него пре годину дана када су се поједини власници понашали буквално као робовласници. Сада ако желите квалитетне раднике морате да их добро платите. И ми нашим члановима кажемо да ако пристану да раде за плату мању од 800 КМ да ћемо их аутоматски искључити из удружења - сликовито објашњава Татић.

Али, да Бањалучани генерално беже одавде главом без обзира, у потрази за иоле пристојним послом потврдио је и један професор историје који не може да нађе радно место у струци.

- Пет година сам без посла, две сезоне сам радио у Црној Гори али услови тамо нису ни близу ономе што су нам рекли. Ради се сваки дан, 12 до 16 сати за 350 евра - прича овај млади човек, због чега жели срећу сада да окуша у Хрватској.

Подсетимо да су Бањалуку недавно посетили и словеначки предузетници нудећи око 150 радних места, а сајам запошљавања за само сат времена посетило је хиљаду грађана.
 
Осули паљбу по ТОБЛ

Бањалучка јавност најоштрије је прозвала Туристичку организацију града јер је на званичном Фејбук профилу позвала суграђане заинтересоване за рад на макарској ривијери да се јаве на састанак који је био планиран у оквиру Конфенерције туризма.

Због тога су ТОБЛ прозвали многи грађани, а чак је и сам градоначелник Игор Радојичић на Скупштини оценио да је тај потез „потпуна глупост“ и да наша организација то не треба да ради. Ништа блажи нису били ни радници.

– ТОБЛ треба да доводи посетиоце овдје, развија туристичку понуду града, бори се да услуга за туристе у Бањалуци буде боља, а не да одвлачи ту услугу и наше раднике у друге земље - поручио је и Жељко Татић.

ТОБЛ је у међувремену повукао објаву са профила, а када смо их јуче позвали рекли су да је у питању била грешка.

(Блиц)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

брецало

20.04.2019 17:36

Ста це кад власти у бих нису способни да омогуце људима посао па ови из комсилука одлуцили да надју људима посао свака цаст тако треба само напрјед нек лоповима из сада снсд хдз пдп и осталима остане ова рупа од дрзаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

20.04.2019 18:31

Па у ТОБЛ -у раде све неструцни људи са купљеним дипломама без знања језика. Директорица је водила библиотеку и не зна ни један страни језик.Само узалуд примају плату за нерад и никад нису на радним мјестима.Неко би требао да се позабави овим струцњацима који лобирају да људи одлазе из РС.

Name

Инфо

20.04.2019 18:39

Једино сто радојциц мозе да осмисли је инфлација. Одстампај и пара и радника

Name

ре БЛ

20.04.2019 19:53

Мислис она баба у ТОРС-у сто је библиотекарка, тамо је по странацким линијама нагурано свега и свацега, али тако је свуда у јавним установама - јавне установе су се претвориле у јавне куце.

Name

Што не иду

20.04.2019 21:37

У Славонију по раднике? Ил Лику, ил Горски Котар? Е, неће више Славонци и Личани џабе да раде, отишли сви у Ирску у Њемачку! Никакву сигурност нису имали, раде четири, максимално пет мјесеци у ћао до следеће сезоне - а јести треба свих дванаест мјесеци, и гријати се, облачити, и плаћати режије и имати здравствено осигурање?! А стаж - ником ништа, као и чињеница да млади људи не могу заснивати породице под оваквим условима! Е па сад, чему се надају бањалучани кад за домаће тамо нису ваљали услови, мени није јасно? Можда иду да виде "свијета"!

Name

Радник

21.04.2019 01:02

Неразумјем . Људи тразе посао И ниста висе . Треба забранит да послодавци из други земаља не долазе . СТРАСНО , Нема висе јахања по својом градзанима па да зауставиомо. Господо напавите абиент у Бања Луци по стандару Цовека нико неце помислити да отидзе, Похвала за ХР, И СЛО. Иако су Хрвати танбурали своје раднике па се опаметели Брате ови наси се немогу ни опаметит никада нису ни били при памети.

Name

Ре, ре БЛ ре

21.04.2019 06:34

Директорку је поставио Ненад Стевандиц И УС, а запосљава само Из те Ст, сто је по мени лудилооооо.... Зао ми је Зељке Татица, који је одлицан, одговоран Али је практицар И нико то невиди, само краду његове идеје, како ТОБЛ, тако И гарадска управа БЛ

Name

за 'бл'

21.04.2019 07:33

То је ТОРС у питању али потпуно сте у праву, то је цињеницно стање тамо! Плате примају уредно сваки мјесец за апсолутни нерад.

Name

газде

20.04.2019 17:56

Ајде газде са платите 1000€ радника радице неце нико ици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

20.04.2019 18:38

И 750€ редовних да примају радници у Српској не би нигдје помисљали отици.

Name

Еро

20.04.2019 19:52

Дајте било какав посао...

Name

За Q

20.04.2019 21:44

750 Евра је 1500КМ, мислиш да толика буде плата? Не знам за која занимања? Дајте људи мало реалности, а и прст на чело, на коју фору да радник у БиХ има 1500км плату? Мислим да би и 1000 било одлично!

Name

За Ре

21.04.2019 08:50

Од чега? Па не морају од сваке инвестиције које су и по пар милиона марака лопови узимат у свој дјеп 40%. Јел морају политичари имати по пар станова, фирми аута.А раднику дај 500 марака и душу му вади.јел политичари са власницима фирми одпустају по 200 радника и опет их врате и по раднику имају 2000 марака.

Name

кметовање

21.04.2019 13:55

Јасно ми је да смо ми срби потомци кметова из турског доба. Кметовали смо агама и беговима, али да сада својевољно кметујемо хрватима који нас протјерасе то ми није јасно. Образ и цаст код нас ниста не вриједи, продајемо се за мале паре, најамни радници својим непријатељима, то смо ми. Фуј!

Name

КРАТКО И ЈАСНО

20.04.2019 18:01

Само и јесте за нискоинтелектуалне послове...

ОДГОВОРИТЕ
Name

лафо

20.04.2019 18:34

ти га као несто интелектуалац, е јаро мој ,кад и ти тако интилигентан по поталима писес, блго нама са таквим

Name

Милко

20.04.2019 18:14

засто греска? То је прва уапјесна акција ТОБЛа откад је основан. Са конкретним резултатима. Визионарска. Прво посаљес људе у емиграцију а онда их доводис као туристе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бит це посла

20.04.2019 18:36

ДА СЕ ОВО ДЕШАВА У БИХ ДОДИК БИ ПОДИГАО БУНУ: Арапи у Србији покуповали највриједније пољопривредно земљиште! С власништвом над 12 хиљада хектара пољопривредног земљишта у Војводини, твртка Ал Раwафед Холдинг под контролом капитала из Уједињених Арапских Емирата један је од три највећа земљопосједника у Србији, објавио је портал Нова економија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

20.04.2019 21:07

Гласали сте опет за Снсд и тако вам треба .. Идите сад код оних сто вас мрзе и радите за нијх.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.04.2019 08:51

Па шта је сдс бољи.он је додика и створио као и остале криминалце и лопове

Name

Го wест

20.04.2019 22:47

Еј бре Срби неете зар код њих на посао. Ако хоцете да слузите некоме, онда немојте њима за мале паре, негу људима са запада. Ови су заглављени у усташлуку и доцекаце вас не за туризам сппремни него за дом спремни. Ста је нас брига сто они немају радника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.04.2019 13:57

Ми срби образа немамо, ово је оцит доказ.

Name

Онако реално

20.04.2019 23:11

Велике србенде за мрске куне да раде? Јел се додик због тога борио, пардон, наклепо? За кога сте гласали нисте заслузили ни албанску ривијеру....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.04.2019 13:58

Ђикани су то,...образа немају..

Name

РЕ ЗА СВЕ

21.04.2019 06:04

ХТИО БА ДА АРАПИ ДОДЈУ..ДА ПОКУПУЈУ СВЕ НАСО И У ФРДЕРЕЦАИЈИ СТО МИ ОСТАЛО И У СРПСКОЈ СТО САМ СТЕКАО.ПРОДЈЕ МИ ЗИВОТ У ЈАДУ И ЦЕМЕРУ СА НАСИМ ГАЗДАМА...ПОЗДРАВЉАМ И ХРВАТЕ И СЛОВЕНЦЕ И СВЕ КОЈИ НУДЕ ПОСАО.ПА КО ХОЦЕ И КО МОЗЕ НЕКА ИДЕ...ЈА РАДИМ ВЕЦ ДВА МЈАСЕЦА У БУК БИЈЕЉИНА КОПАМ КАНАЛЕ ..НЕДАЈУ ПЛАТЕ...И СВИ ЦЕМО ПРОДАТИ НАСЕ АРАПИМА..СВЕ СТАСО ЈЕ НА НАМА ЈЕДАН КРОЗ ЈЕДАН..И Ј..СЕ ВИ СТО У ОПСТИНИ РАДИТЕ..СТО ВАС МИЦО НАГУРАО И МАТЕ ПЛАТЕ 1.500 НИЗАСТА..ИЗАДЈИ ГРАДОНАЦЕЛНИЦЕ НА УЛУЦЕ БИЈЕЉИНЕ И ВИДИ ДАЛ ТИ РАДНИЦИ СУ ПРИМИЛИ ПЛАТЕ ЗАДЊА ДВА МЈЕСЕЦА...А КОЛКО ПРАТИМ ОПСТИНА И СТРАНИ ДОНАТОРИ И ВЛАДА СУ ФИНАНСИЈЕРИ..О ЦЕМУ МИ ПРИЦАМО..О ТАЊИРУ ПОСНОГ ПАСУЉА ОД 7 ДО 17 ЦАСОВА...ВРИЈЕДНИ СМО МИ ..АЛ ХОЦЕ ГАЗДЕ РАД ЗА ДЗАБА....ЦРНИ ДЈАВО НЕКА ДОДЈЕ НЕК ПОНУДИ ПОСАО..ОД ОВИХ НАСИХ ЦРЊИХ НЕМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

РУКОМЕТ

21.04.2019 07:47

ГЛЕДАМ СИНОЦ НА АТВ ПРИЦА ВЛАДО МАНДИЦ КАКО ЈЕ ПРИПРЕМИО КРИВИЦНЕ ПРИЈАВЕ СТО СУ МУ КОМПЛЕТ РАДНИЦИ НАПУСТИЛИ ПОСАО НА ЊЕГОВОЈ БЕЗИНСКОЈ ПУМПУ.ЗБОГ ПЛАТЕ ЗБОГ УСЛОВА РАДА...А ОН ЦЕ ЊИХ ДА ТУЗИ..ПА ЈЕБОТЕ ИГРАО ЈЕ У СВИЈЕТУ..ДА НИЈЕ МОЗДА ДЗАБА..СТО ПУМПУ НЕ ОТВОРИ У ЊЕМАЦКОЈ..НЕМА РОБОВА..ПА ПОЛА БИЈЕЉИНЕ ЊЕГОВО А РАДНИЦИМА ХЉЕБА НЕМА..БЈЕЗИМО ЉУДИ..ОСУДЈУЈЕМ МАНДИЦА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

21.04.2019 09:32

Све до јуце Словенија нам је била Европа (у смислу посла), а сад и регион. Људи одлазе измедју осталог и у Хрватску, Србију и Црну Гору да раде. Наставимо ли и даље јако слабо да се развијамо, и Албанија це нам бити "обецана земља".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.04.2019 14:04

РС је највеца биједа и сиротиња у европи. То је јасно и малој дјеци. Зато људи бјезе из те пропасти јер је све боље него пропасти заједно са РС.