Помен жртвама усташког терора

Предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић рекао је да је државни врх данас у Јасеновцу да би осудио злочин и режим у каквом су овакви логори постојали, те да му је жао што није била једна заједничка комеморација.

Регион 14.04.2019 | 17:37
Помен жртвама усташког терора
"Није ми драго што смо имали двије комеморације. Разговарали смо, вјерујем да ће ти разговори уродити плодом идуће године. То би било здраво и добро за хрватско друштво", рекао је Пленковић након што је завршена државна комеморација жртвама усташког концентрационог логора, која је одржана у Спомен-подручју Јасеновац.

Он је навео да су данас дошли да изразе поштовање према онима који су у априлу 1945. године извршили пробој из логора Јасеновац, као и да кажу да се мора радити на смањењу подјела, толеранцији, његовању културе сјећања, образовању младих о важним тренуцима хрватске историје, преносе хрватски медији.

Предсједник Сабора Гордан Јандроковић поручио је да се дошао поклонити жртви људи који су невини убијени због вјере, националности и политичког увјерења, те додао како је то био злочин усташког режима.

Говорећи о одвојеним комеморацијама које су одржане у Јасеновцу, Јандроковић је рекао да би волио да нема подјеле, те додао да се мора радити на већем међусобном уважавању.

Он је рекао и да се не слаже са оцјеном предсједника Организације јеврејских општина Огњена Крауса да би била само једна комеморација да се власт трудила око Јасеновца као што то ради када је ријеч о Блајбургу.

Државна комеморацијама у Јасеновцу завршена је након што је државни врх Хрватске положио вијенце на споменик. Предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић јуче је положила вијенац на Камени цвијет и одала почаст жртвама усташког логора Јасеновац.

Комеморација је одржана поводом пробоја јасеновачких логораша 22. априла 1945. године. Тада је око 600 мушкараца из логора Циглана покушало пробој, а преживјело их је стотињак. Исти дан почео је и пробој заточеника из Кожаре. Од њих 167 спасило се само 11.

Српско народно вијеће, Координација јеврејских општина, Савез Рома у Хрватској "Кали сара" и Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске су у петак, 12. априла, обиљежили дан пробоја јасеновачких логораша. 

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Даре

14.04.2019 17:27

Ни Милета ни његовог друга по лоповлуцима Цовица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хазарска мафија

15.04.2019 08:05

Ма и ово је само мазање очију након палења статуе направљене од папира Милорада Пуповца у Сплиту (два пута!). Данас су у Јасеновцу што морају (да би сачували коалицију са ССДС-ом и мало глумили покајнике) а сутра иду у Блајбург што једва чекају (да одају почаст својим дједовима и да се покажу својим бирачима).