СОА прислушкивала у Словенији

СОА у својим извештајима не спомиње активности у Словенији.

Регион 03.04.2019 | 20:16
СОА прислушкивала у Словенији
Иза прислушкивања словеначког представника у Арбитражном суду Јернеја Секолеца и словеначке заступнице пред судом из Министарства спољних послова Симоне Дреник 2015. године стоји Давор Франић, секретар и шеф кабинета директора СОА Даниел Маркић.

То је данас објавио словеначки портал 24ур.си наводећи да је Франић познат као "механичар Давор" из афере "Шпијуни" с покушајем врбовања салафиста за кријумчарење оружја у БиХ.

Према извештавању босанских медија и поузданим изворима словеначког портала у страној обавештајној служби тврде да је јасно ко је прислушкивао словененачког судију и заступницу пред судом, упркос претпоставкама да иза тога стоји немачка или америчка обавештајна служба која тиме дисциплинује Словенију за кокетирање са Русијом.

Портал тврди да је Франић одговоран за низ скандала и претњи које је вршио по упутствима хрватског руководства и подсећа на објаву загребачког "Вечерњег листа" из 2015. године који је писао да поседује аудио-снимке који показују да је поступак на Сталном арбитражном суду у Хагу у случају разграничења Хрватске и Словеније изашао из оквира нормалног понашања у арбитражном поступку.

Словеначки медији сада наводе да иза илегалног прислушкивања континуирано стоји СОА (Сигурносно-обавјештајна агенција), а да је Франић, као и у афери у БиХ био вођа операције.

Портал наводи како је прва назнака да СОА стоји иза активности у Словенији била изјава бившег хрватског премијера Зорана Милановића, који је раније рекао да СОА и тадашњи директор Драган Лозанчић треба да добију државну награду за свој рад у арбитражи.

Лозанчић је именовао тада мало познатог Франића за шефа свог кабинета, док СОА у својим годишњим извештајима за 2015, 2016. и 2017. уопште не помиње активности у Словенији или на подручју арбитраже.

Словеначки медији наводе да иза Франића стоји Божо Петров, лидер МОСТ-а и бивши председник Хрватског сабора, који је "политички кум Франића".

(Телеграф.рс/24ур.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар