"До тог циља није лако доћи"

Генерал Миломир Савчић, шеф истражног тима одбране бившег предсједника РС говорио је за Новости. рс о новој пресуди.

Република Српска 31.03.2019 | 11:44
"До тог циља није лако доћи"
"Најправедније би било да Радован Караџић служи казну у Србији. Знамо да до тог циља није лако ни једноставно да се дође, али ћемо то изричито захтијевати у Организацији уједињених нација, код генералног секретара", каже за „Новости“ генерал Миломир Савчић, шеф истражног тима одбране бившег предсједника РС, актуелни председник Борачке организације РС, који се, управо, вратио из Хага.

Будући да је ова пресуда, на доживотну робију, тежа од предходне, истиче Савчић, „евидентно је право на жалбу и припреме увелико теку.

"Др Караџић је сав посвећен, и даље предмету, написао је на енглеском језику одговоре на сваки параграф пресуде изречене на доживотну робију. Спремају се верзије на српском и другим језицима, што је само почетак рада на новом доказивању његове улоге у рату. Несхватљиво је, у правном и било ком смислу, да Жалбено вијеће, није уважило ваљано чињеницу да је др Караџић, као врховни командант Војске Републике Српске, издао 72 наређења јединицама ВРС да се не дејствује по цивилним циљевима, што, посебно, важи за регион Сарајева. То је факат, доказ и те какав, али је Жалбено вијеће игнорисало све то, што је несхватљиво", додаје Савчић.

Савчић подсјећа да је тешка пресуда донијета заснивањем на изјаве два свједока који су склопили споразум о признању кривице и једним заштићеним свједоком, “који су свједочили онако како је добро за њих и Тужилаштво, без икакве истине о стварним догађајима и људима који су били у њима, прије свега Караџића. 

"Др Караџић је неуморан, бави се сваким детаљем, анализира све наводе оптужнице подупирајући обимне доказе које има одбрана, а није ни чудо што је казна иречена прегласавањем 3 према 2", истиче Савчић.

"Лично мислим да Караџић неће бити упућен на издржавање казне док се не оконча другостепена пресуда у предмету генерала Младића. У Хагу су, и даље, Стојан Жупљанин и Мићо Станишић, чије су пресуде одавно правоснажне. Кад буду пресудили генералу Младићу, мислим да ће онда да потпуно иселе и суднице и ћелије. Знамо да коначну одлуку о упућивању на издржавање казне доноси предсједник суда, али сигуран сам да ћемо пред генералног секретара ОУН изаћи са аргументима, који ће бити снажни, јаки и потпуно увјерљиви", прича Савчић.

Болно је, ако каже, какве се ствари стављају Србима на терет, укључујући и Караџића, без икаквих доказа, „на основу лажних изјава којекаквих свједока“.

"А, ево данас у Броду, на годишњицу злочина хрватских снага над Србима у Сијековцу, имамо документ хрватске војске, практично, реверс којим помоћник команданта једне од хрватских јединица даје, на ноћ, заробљене Српкиње, ради сексуалног иживљавања и ујутру их на реверс прима", истиче Савчић. – Е,то никога не интересује, а ту нема рекла казала, већ постоји документ чију валидност нико не може да оспори.

Извор: Новости

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Хот

31.03.2019 09:55

Ако не Србија онда нек слузи робију у Русији..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Друже

31.03.2019 11:41

Кад би се ја и ти питали ми би њега ослободили. Али нажалост

Name

Ре Хот

31.03.2019 13:33

Не у Америци.Они су га плацали да сруси комунизам.Па сад нека га тетосе.Срусио им је.

Name

ре

31.03.2019 09:57

Други нису имали право ни да им се суди па су их по кратком поступку..Овај ратни злоцинац барем има то право..Хтио је да оствари своје пријетње да це муслимански народ нестат. Превисе се умислио да има орузја . Не бије битку орузје него срце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ре

31.03.2019 10:41

не бије битку орузје него стран веле силе

Name

Снеки

31.03.2019 10:26

Свијет вам се смије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војник

31.03.2019 10:27

Нека ми неко казе како церка Радована Карадзица и људи из њене матицне странке могу сједити у истој просторији са Додиком ? Цак несто и преговарају . Одговор је исто као сто Младицев син мозе доци на митинг подрске Додику . За ово народ казе продао би и маму и тату . Ста ми који им нисмо ниста имамо оцекивати ? Срби небески народ . Хахаххахахахха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влад Тепеш

31.03.2019 11:50

А зашто би желио служити у Србији? Србија га је и испоручила у Хаг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

31.03.2019 12:49

Јесте за вас најбоље да га премјесте у Србију, али реално, он би требао одлезати казну у БиХ јер је градјанин БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

31.03.2019 13:05

ОТРИЈЕЗНИТЕСЕ ПРОСЛО је30 година нико није побиједио народ оде моја дјеца неце да цују за ту балканску мафију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.Ј.С

31.03.2019 15:39

Ако буде србија до Токиа како сте говорили мозда буде слузио у србији. Предсједнице дуг зивот ти зелим барем јос 70 година да Зивис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

01.04.2019 03:20

Мислиш да му слабо желиш ,боље ће живјет у затвору него 50% грађана у БиХ.