Словенци купе раднике из БиХ

Словеначки послодавци више не чекају да радници из БиХ покуцају на њихова врата, већ по њих долазе лично како би их одвели и пружили услове рада који су за овдашње прилике обично недостижни.

Република Српска 28.03.2019 | 20:16
Словенци купе раднике из БиХ
То се најбоље могло видјети на данашњем сајму запошљавања, који је организован у Бањалуци, а гдје су 22 фирме из ове земље понудиле око 150 радних мјеста. Судећи према посјети, они ће моћи да бирају кога ће запослити с обзиром на огромно интересовање грађана које је владало од јутра, а који су стајали у реду како би предали захтјев за посао.

Да ће овај вид проналаска радне снаге бити дугорочан, показује то да су на њему организовани семинари и радионице на којима су кандидате обучавали како да се припреме за словеначке послодавце и како да што прије дођу до радних дозвола.

Интересантно је да су за рад у Словенији лобирали и они који су донедавно били грађани БиХ. Међу њима је и Веселин Продана, који је прије годину и по дана са супругом и дјецом напустио Градишку и запослио се у предузеће "Нимрод", а које је данас тражило месаре.

"Радио сам по локалним месницама у Градишци, али је све било крпљење. Реално, Словенија није обећана земља, али се од двије плате у кући могу платити све обавезе и да вам остане нешто новца до сљедеће плате, а то је овдје веома тешко", посвједочио нам је он.

Додаје како на послу добија регрес и божићницу те да су услови рада коректни.

"Наслушао сам се доста прича када сам отишао тамо како су шкрти и како искориштавају раднике, али то није тако. Сви који имају проблеме, имају код наших људи", казао нам је он.

Томаш Ливар, његов технички директор, каже како је у питању вриједан радник, као и сви који долазе са ових простора.

"Ако је радник предан свом послу, код нас може да заради између 800 и 1.000 евра. Плата у посљедњих 15 година никада није закаснила ниједан дан", казао је он.

Компанија "Одело", која прави задња свјетла за ауто-индустрију, дошла је по алатничаре.

"Запослили смо око 120 људи са подручја БиХ и околине Бањалуке и наша искуства су веома добра", каже Сара Кошић, представница ове фирме.

У Словенију би желио и Давор Павић из Новог Града, који је изгубио сваку наду да ће се нешто у земљи промијенити.

"Овдје више нема живота. У Новом Граду је ситуација, благо речено, катастрофа. Скоро 50 одсто Новљана је отишло, а исто је и у Дубици и Костајници. Гдје год сам конкурисао, нисам успио јер је све ишло на страначкој основи и на познанство", прича Павић.

Бањалучанин Жарко Б., који је на сајам дошао с кћерком, али, како каже, више из радозналости, није се сложио с њим.

"Мислим да млади треба да остану и да не напуштају земљу. Они би требало да се запосле у свом граду и оснују породице. Стварно не знам шта мисли ова власт", прокоментарисао је он.

Сајам није прошао неопажено у домаћој пословној заједници. Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца, каже да послодавци негодују и истичу да садашњи приступ институција проблему одлива радне снаге није адекватан. Додаје како информације до којих је Унија дошла говоре да у Словенији постоји знатан број радних мјеста која нуде, а на којима су услови рада веома лоши, те да "није све као у излогу". Сматра како је први корак ка заустављању одласка радне снаге раст плата.

"Ми као Унија послодаваца заступамо став да мора доћи што прије до растерећења опорезивања рада како бисмо били у прилици да значајније повећамо плате запослених у РС. Мислимо да активне мјере запошљавања до сада нису дале ефекат па те политике треба преусмјерити искључиво на раст приватног сектора и афирмацију приватног капитала", поручио је Аћић.

Миленко Савановић, доскорашњи министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, каже како се смањењем фискалних оптерећења доводи у питање приходовна страна буџета.

"Добра воља постоји. Бивша влада је учинила максимум напора, као и послодавци, али без нових инвестиција и радних мјеста, не видим озбиљније помаке. Међутим, политичка ситуација је нестабилна и ровита па онемогућује стране и домаће инвеститоре да улажу озбиљан новац", оцјењује Савановић.

Јелена Тривић, економиста и посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске, сматра како су за негативне трендове одговорни сви сегменти друштва, али највише политика. Према њеним ријечима, проблем се углавном игнорише и покушава да се минимизира.

"Влада и институције власти констатно шаљу једне те исте поруке и пласирају приче да је мало пуно и да мрвицама треба бити задовољан. Ту су и изговори да су одласци регионални тренд, као и да се на Западу мора радити по три посла да би се преживјело, што није тачно. То су поруке које обесхрабрују људе и мора се с њима престати", каже Тривићева.

У ресорном министарству поручују како Влада спроводи бројне мјере и активности у циљу стварања што бољег пословног окружења и сигурности за рад.

"Самим тим настојимо поправљати услове за рад и улагања домаћих и страних инвеститора за останак активне радне снаге на овим просторима", кажу у Министарству рада и подсјећају како је од 2007. кроз програме запошљавања уложено 106.773.180 КМ и запослено 32.187 лица.

(Независне)

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

Са

28.03.2019 19:25

Купе оне сто вриједе, ови сто остану нека се гусе у странацком непотизму и црној будуцности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

28.03.2019 19:43

Био сам на сајму. Углавом је ријец о агенцијама за посредоваје при запосљавању... За нека занимања није проблем да приме али није тацно да се све трази.

Name

Кока

28.03.2019 20:03

Како нема господје Цвијановиц да види како се незапосленост ефикасно сузбија?

Name

Цуј

28.03.2019 20:38

Чуј од 800 до 1000 Евра плата. Није то ми тако пуно за трошкове тамо, станарину и остало.

Name

За Чуј

28.03.2019 20:54

Није пуно,али човјек и жена имају двије такве плате,а за преживјети породици тамо и све поплаћати је довољно од 900 до 1200 €,зависи колико ко троши,односно штеди.

Name

За цуј

28.03.2019 21:26

Па није за луксузан зивот,то имас сигурно,али имас и могуцности разне.Ако си озењен и зену запослис моци цес и устедјети.Ако си будала не иди никуд онда,исто це ти бити !

Name

тина

28.03.2019 21:41

Словенија није лоса ,ја радим у хотелу кухар имам 1000 еура плату стан тј собу у хотелу 3 оброка буквално имам све за зивот интернет струју гријање у весерају перем вес .Нетреба ми ни еуро да би потросила .Потросим ако изадјем са друством .Људи цисто ми остане 1000 еура ,добијем регрес ,бозицницу и ако имам нарадјени сати могу да их наплатим или користим да будем слободна .Ни у Њемацкој људима неостане 1000 еура док плате стан и дадјбине ,храну .Прерацунејте се па цете видјети.Словенија уопсте није лоса.

Name

Ре:

28.03.2019 22:11

Можда је рјесење да нас Аустрија опет окуп.

Name

и ја бих радила

29.03.2019 07:12

Ако им заинтересираних, пусим по кућама, па изволите

Name

резиме:

29.03.2019 07:50

Незапосленост се мањује а фондови се празне! Абсурд и сигурна траса на путу за економску неисплативост и пропаст!

Name

Скептик

28.03.2019 19:34

Да хоће одвести паразите-ухљебе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

28.03.2019 20:11

Словенцима требају радници а не нерадници.

Name

Ре

28.03.2019 21:29

Па видјецемо ко це бити паразит за пар година,они који оду или они који остану.Све це се ово срусити ко кула од карата,то се види из авиона вец сад.И ови богати лопови це надрљати кад-тад.

Name

Зоки

28.03.2019 20:19

Смањите фискалне намете и смањите број непотребно запослени радника у јавним и дрзавним предузецима као и у министарствима,па це да се отварају мала и средња предузеца као и страна улагања.Оваквим пореским и фискалним оптерецењима овој дрзави нема будуцности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН

29.03.2019 07:23

Ето, управо је тако како каже Зоки! Могла би се још мало допунити његова теза са потребом успостављања "здравог и реалног вриједносног система у свим областима живота" како би (реално) најквалитетнији кадрови заузимали значајне позиције у друштву и на такав начин "вукли развој цјелокупног друштва".

Name

рациц

28.03.2019 20:20

Највеци проблем Републике Српске су похлепни неморални политицари повезани са похлепним бизнисменима којима дрзавне функције слузе искљуциво као ресурс за приватни бизнис а народ који пропада због таквог њиховог односа према Отадзбини посматрају само као колатералну стету. Истина долази. Не треба нас бити страх да будемо храбри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања

28.03.2019 20:21

Браво тако треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сви

29.03.2019 05:15

Сви Кои имају могућност да иду што брже то боље овде у робовласничкој држави нема живота.

Name

Марко

28.03.2019 21:21

Само бјезите одавде и не окреците се,не мозе вам бити нигдје горе....наравно мислим на ону постену популацију која је васпитана да зиви од свога рада а не да ради за ове новокомпоноване проклете криминалце.Никад им није доста,само се такмице ко це висе имати,да испуњавате њиховим фамилијам незасите бахате прохтјеве робујуци им,ко им јебе матер...нек запосле сиријце,авганистанцеСамо бјезите одавде сто даље то боље и не улазите у ову смрдљиву дрзаву своје паре !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Камуфлаза од живота

28.03.2019 22:09

Само прави порески систем(преписите од Нијемаца)независни инспекцијски назор(преписите од Нијемаца)независна служба прихода тј. пореска управа(преписите од Нијемаца) па ће земља за двије године бити рај на земљи а овако балкански,јарански никад. НИКАД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.03.2019 13:10

РС је моцна и јака, и бице све јаца! Подрска за Додика и да спроведе референдум!!!

Name

МРМ

28.03.2019 22:45

У Републици Српској у 2018. су рођене 8 802 бебе, најмање у историји, а 55% рођених беба у БиХ су муслиманска дјеца и једини народ који има позитиван природни прираштај су муслимани. Сасвим је реално да овим темпом муслимани имају 2/3 становништва у БиХ до 2030.-2040., а поставља се питање какво ће тада бити државно уређење у БиХ и зашто се не крене одмах са максималним повећањем пронаталитетне политике, вријеме нам још мало истиче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

29.03.2019 07:03

@МРМ Нисте ви добронамјерни јер Бошњаци емигрирају више него Срби али Бошњаци се враћају и праве куће одакле су, па видите и повратничке куће у "бољем" ентитету а Срби из оба ентитета све продају и правац Нови Сад или Београд!

Name

Перо_ПД

29.03.2019 07:43

Вријеме нам је вец истекло!

Name

дјеца муслиманска

29.03.2019 08:19

клосару заразен национализмом, мирно спавај. иду и муслимани исто ко и србенде и хрватине. Оде и Хрватска и Србија. Румуни и Бугари се иселили

Name

правда

29.03.2019 05:33

никакво цудо људи иду да зараде доксу млади да имају за старе дане бар пристојну пензију да независе од дјеце своје и да одхране своју децу и да помогну старе родитеље а словенци знају дасу људи из босне постени радници ида хоце радити у вецини слуцајева

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјенерал

29.03.2019 05:40

Незнам како ће ко суватити? Лично мислим да је тај масовни одлазак издаја земље,отишло кажу 200000 људи,па зар ти људи нису могли изаћ на улицу и вјерујем заједно са онима који остану,скинути ову власт и поставити људе који знају да раде и направити од ове мале државе швицарску!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Дјенерал

31.03.2019 14:26

Нажалост, ниси уопште у праву. Кад скинеш ове богаташе и ставиш новог, тај ће красти и никад неће престати красти.

Name

РЕСПЕКТ

29.03.2019 06:37

СЛОВЕНИЈИ И ХРВАТСКОЈ СВАКА ИЦАСТ.ХРВАТСКИ ПОСЛОДАВЦИ СУ БИЛИ И У БРЦКОМ И НИЈЕЉИНИ.МОГУ НАСИ ПОСЛОДАВЦИ ПРИЦАТ НИЈЕ ТО ТАКО.НИЈЕ ОНИ ПЛАЦАЈУ НАСИ ДАЈУ И ТО КАД ХОЦЕ МИНИМАЛАЦ..КАД ТЕ ХОЦЕ СУТНУ..ДОСТА СУ НАСИ РАДНИЦИ ГИНУЛИ И ГИНУ НА БОГАТАСКИМ ЗГРАДАМА НЕПЛАЦЕНИ ЈАДНИ ..КО МОЗЕ ДА ПОСРЕДУЈЕ ДА ДОДЈУ СЛОВЕНЦИ АУСТРИЈАНЦИ НИЈЕМЦИ ..СВИ И У ОСТАЛЕ ГРАДОВЕ...ДА ИМ ПУСТО ОСТАНЕ...И ВИ УХЉЕБИ ДОДИКОВИ НЕ ЈАВЉАЈТЕ СЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ана

29.03.2019 07:49

Тузно и залосно ста се десава ,, јадни смо и казњени у главу од ових биједних година и пропасти која нас задесил,, ОВО ЈЕ СРАМ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ;; СЛОВЕНИЈА СА ДВА И НЕСТО МИЛИОНА СТАНОВНИКА СТАЛНО ПОТРЕБУЈЕ РАДНУ СНАГУ;; ОТВОРИ СЕ ЗЕМЉО ДА ПРОПАДНЕМО СКРОЗ ;; КАКАВ ЈЕ ОВО ЗИВОТ;; СРАМ ВАС БИЛО ПОЛИТИЦАРИ ЦИМЕ СЕ ПОНОСИТЕ:: ПРАЗНИМ БРБЉАЊЕМ: ОВО НИЈЕ ОСУДА НЕГО СТВАРНОСТ::

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.03.2019 13:18

Имас и добар дио срба који раде у Федерацији. Пропаст наса.

Name

Оља

29.03.2019 08:24

Е, лијепо! Сада оцекујемо извјестај о томе како је Влада уцинила велики корак: смањен број незапослених у РС, а јос ни годину дана није истекло од кад су на кормилу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.03.2019 13:22

Успјесна влада економских генијалаца. У првих 100 дана владања смањили број незапослених 10-так и висе хиљада, тако сто отварају радна мјеста по Словенији, и развијају Словенацку привреду. Генијално, свака цаст!

Name

Аустрија

29.03.2019 09:58

Ста казе видовита преседница

ОДГОВОРИТЕ