БН: Отворени "Дани комедије"

Позоришни Фестивал "Дани комедије" у Бијељини отворен је вечерас представом Звездара театра "Генерална проба самоубиства", по тексту и у режији Душана Ковачевића.

Република Српска 25.03.2019 | 22:55
БН: Отворени "Дани комедије"
Фестивал је свечано отворила глумица Светлана Бојковић.

Бојковићева је истакла да је почаствована што је вечерас отворила Фестивал за његов 18. рођендан. 

Глумци  Бранислав Брстина и Бранилсав Лечић истакли су да вечерас са посебним задовољством играју у Бијељини.  

"Комад Душана Ковачевића је изузетно паметно написан и занимљив. Мислим да му је и дан-данас ангажовано тумачење живота у којем сви живимо и страдамо. Радујем се што ћемо играти на новој сцени коју Бијељина данас има", истакао је Брстина пред почетак представе. 

"Овај текст осећам као енергију `једног потеза`, баш онакву каквом ју је Ковачевић по повратку из Португала написао. Комад иде таквом брзином и ваља се нека прича, али и трагедија. Брстина и ја то управо и волимо - да се `ваља трагедија`, да играмо озбиљно, а да то заправо буде и смешно", рекао је Лечић. 

У вечерашњој представи играли су и Игор Ђорђевић и Дубравка Ковјанић. 

До 30. марта бијељинска публика ће имати прилику да погледа још четири представе у извођењу позоришних трупа из Србије и Републике Српске које ће бити игране од 20.00 часова у Центру за културу "Семберија", који је организатор Фестивала. 

Другог дана Фестивала биће играна представа "Идеална половина" по тексту Милене Деполо у извођењу глумаца београдске Агенције "Сцена". Ријеч је о урнебесној комедији у којој играју Олга Одановић, Милан Калинић, Вучић Перовић и Анастасија Мандић. 

Представа "Брачни парастос" бањалучког Градског позоришта "Јазавац", по тексту Мата Мориља и у режији Ђурђе Тешић, на репертоару је 27. марта, а у представи играју Сњежана Мишић и Александар Бланић. 

Чувено дјело Петра Кочића "Јазавац пред судом" пред гледаоцима ће се наћи 28. фебруара у извођењу Београдског драмског позоришта, у режији Жанка Томића, а у представи играју Даниел Сич, Иван Томић, Ервин Хаџимуртезић и Стеван Мрђеновић. 

Пета представа Дана комедије је "Шећер је ситан, осим кад је коцка" београдског "Театра на брду" у којој, по тексту и у режији Николе Пејаковића, играју Андрија Милошевић, Слобода Мићаловић, Виктор Савић и Александра Томић. 

Фестивал "Дани комедије" у Бијељини 2001. године основали су новинар Милан Цвјетиновић и тадашњи директор Дома омладине Милан Радић. 

БН ТВ 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Раде

26.03.2019 00:37

Комедија је сваки дан у републици српској владајуца елита се бори против британаца и цијелог свијета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

26.03.2019 08:57

Можда је за тебе комедија. Али за већину је трагедија.

Name

Јаффа

26.03.2019 10:44

Трагикомедија, и то реална су Мићо, Дакић, Спома, Стевановић, Кикић, Војин и његов син.....ето кад они одлучују о пројектима, парама или стратегији шта би друго могло да буде него трагикомедија?

ОДГОВОРИТЕ